Homo sapiens versus Covid

γράφει ο
Μάκης Αξιώτης

Είναι το έτος λοιπόν μιας Πανδημίας! Το τεχνολογικό οπλοστάσιο του είδους Ηοmo εναντίον ενός άλλου πλάσματος, ενός Ιού! Έτσι το ερώτημα αν αυτός ο ιός είναι γέννημα ενός ανθρώπινου εργαστηρίου της Κινέζικης Γιουχάν, περιποιεί τιμή στην Ανθρώπινη ματαιοδοξία, ότι μόνον αυτός «μπορεί» να παραβιάζει τους νόμους της Εξέλιξης και να «δημιουργεί» όντα, ικανά για την Αυτοκαταστροφή του! Μάλιστα με την επέμβασή του στον γενετικό κώδικα των όντων, ευδοκιμεί και επιπολάζει η υπερφίαλη έννοια του «Δημιουργού ζωής» ή και του Περιούσιου Δημιουργήματος των διαφόρων Θρησκειών, τοποθετώντας τα άλλα όντα, όπως θεωρούσε ο Καρτέσιος, στην θέση των «πραγμάτων»!!!

Αυτή η επέμβαση στην Φύση, μετά την Νεολιθική Επανάσταση, έχει δημιουργήσει 474 είδη οικόσιτων ζώων και 269 φυτά, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του Homo! Έτσι δρώντας  αλαζονικά, καίει και αποψιλώνει τα δάση (ο Μπολσονάρο σαρώνει την Αμαζονία), ισοπεδώνει τα βουνά με ορυχεία, λατομεία και φαραωνικές ΑΠΕ, απελευθερώνει δις τόνους αερίων (το 30% από την Κίνα και το 16% από τις USA, με ό,τι να σημαίνει αυτό) με τις γνωστές τρομακτικές πυρκαγιές, πλημμύρες, τυφώνες, χιονιάδες των τελευταίων χρόνων! Λιώνουν οι Πάγοι στους πόλους, γρήγορα τώρα, και όχι όπως πριν από 2 εκ- 10.000  χρόνια! Από το βάθος των πάγων βγαίνουν αρχαίες μορφές βακτηριδίων, άγνωστης βιολογικής συμπεριφοράς, ανεβαίνουν τα νερά στους ωκεανούς και η θερμοκρασία του νερού, καταστρέφοντας κοράλλια και πολλές μορφές ζωής. Και έτσι φθάσαμε στον όρο «Ανθρωπόκαινο» να χαρακτηρίζει την εποχή μας, κάτι που δείχνει ότι η Έκτη Καταστροφή των Ειδών και κύρια του Homo, θα είναι Ανθρωπογενής! 

Ο Πλανήτης βέβαια δεν θα πάθει τίποτα, γιατί στην μακρόχρονη ύπαρξή του στο απέραντο Σύμπαν, επέφερε πέντε μεγάλες «καταστροφές» στην βιοποικιλότητά του (στα 438, 357, 280 με εξαφάνιση του 95% των τότε ειδών, 208 και 65 εκ. χρόνια, με εξάλειψη των δεινοσαύρων και του 75% των ειδών!). Και μόλις πρόσφατα, πριν από 2 εκ. περίπου χρόνια η Εξελικτική μηχανή, γέννησε το είδος μας, προικίζοντάς το με τόση νοημοσύνη, ώστε να προκαλεί την Φύση με το Ανθρωπόκαινο! Αυτή όμως «Κρύπτεσθαι φιλεί» κατά τον μεγάλο, προσωκρατικό φιλόσοφο Ηράκλειτο, από την Έφεσο! Το οξύ του πνεύμα έβλεπε την απεραντοσύνη του σκοτεινού, τότε, κόσμου, που τον περιέβαλλε! Που τώρα που «γνωρίζουμε ελάχιστα» ακόμα, γι’ αυτόν ξέρουμε ότι διαθέτει μικροσκοπικά, πανάρχαια όντα για να μας αντικαταστήσουν, παγερά αδιάφορος, για το ποια θα είναι αυτά. 

Ίσως και ο COVID του πανικού και της ματαιοδοξίας μας. Γνωρίζουμε  την ύπαρξη της εγγενούς Ενσυναίσθησης, αλτρουισμού, σε αμέτρητα άλλα είδη (το εγγενές αγαθό του Αριστοτέλη), εκτός από την δική μας Διυποκειμενικότητα (γ-Νευρώνες ή καθρέφτες), γνωρίζουμε την γέννηση της Ελευθερίας συγχρόνως με την εμφάνιση της μονοκύτταρης ζωής (Χανς Γίονας) και το κυριότερο γνωρίζουμε ότι «δεν γνωρίζαμε», ότι Όλα τα Συστήματα γύρω μας (και η βιολογία των ειδών) είναι απροσδιόριστα στην αυτοδιαμεσολάβηση και στον αυτομετασχηματισμό της ζωής! Κάτι που δείχνει ότι η Παντοδύναμη Φύση, δεν χρειάζεται το Ανθρώπινο Εργαστήριο για να φέρει αμέτρητα Είδη στο προσκήνιο, να τα  μεταθέσει μέσα από την απροσδιοριστία των συστημάτων, σε διαφορετικό ρόλο, στον κύκλο της ζωής. 

Έτσι και ο Ιός μας, περιορισμένος μέσα στο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα της νυχτερίδας, ήλθε κοντά στο παρθένο ανοσοποιητικό μας σύστημα, μέσα από τα ζωντανά ζώα που καταναλώνουν οι Άνθρωποι της Ανατολής και της Υποσαχάριας Αφρικής (μια φρικιαστική συνήθεια)! Και έτσι με την  βοήθεια του Ανθρωπόκαινου, άρχισε την επέλασή του στον Πλανήτη! Καταστρέφοντας το περιβάλλον, τα άγρια είδη ξεσπιτώνονται και έρχονται δίπλα μας, μεταφέροντας και τους παθογόνους τους οργανισμούς! Είπαμε όμως πως και αυτοί Παντοδύναμοι στην εξελικτική διαδικασία, με εκατομμύρια  απογόνους στο δευτερόλεπτο και απεριόριστη δυνατότητα μετάλλαξης μεταφέρονται εύκολα στο είδος μας! 

Το 75%, όλων των αναδυομένων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από την άγρια ζωή!!!!! (Ίγκερ Άντερσεν Εφ.Συντ.11-12 Απρ. ‘20). Και δυστυχώς αυτές οι πρόσφατες Οικολογικές Κλιματικές Καταστροφές που συνοδεύονται από πολλές εξαφανίσεις βιολογικών ειδών, αντίθετα φαίνεται να ευνοούν άλλα μικροσκοπικά είδη, που βρίσκονται αλληλένδετα και εξαρτώμενα από την ζωή (Prions, Ιοί, βακτηριοφάγοι), αλλά και Αυτόνομα όπως τα Βακτηρίδια, να εξαπλώνονται και να περιφέρονται μέσα στον απέραντο χώρο της Βιοποικιλότητας, φθάνοντας και πολύ κοντά στον Άνθρωπο, και δοκιμάζοντας κάθε τόσο και τώρα συχνότερα την «Τεχνολογική του και Κοινωνική του» Επάρκεια!

Είναι λοιπόν, εν κατακλείδι, αδόκιμες οι Πολιτικές Σκοπιμότητες της στοχοποίησης Εργαστηρίων, Αμελειών! Η μόνη εγκληματική μας αμέλεια είναι η καταστροφή της ζωντανής επιφάνειας του Πλανήτη μας! Το πληρώνουμε με ανθρώπινες ζωές, η κάθε μια από τις οποίες είναι μοναδική και αναντικατάστατη! Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι η παντοδύναμη Φύση, χωρίς μνήμη, μας θεωρεί απλά ένα από τα Δημιουργήματά της, στο τελευταίο δευτερόλεπτο της εξελικτικής της πορείας!