Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Η ακρίβεια καλπάζει

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Του Παναγιώτη Ανδριώτη*

Η EUROSTAT μας απένειμε το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην ΑΚΡΙΒΕΙΑ, και αυτό με βάση επίσημα στοιχεία.

1.Το 28% των Ελλήνων διαβιεί στα όρια της φτώχειας, έτσι λένε τα επίσημα στοιχεία. 

2.Τιμές πληθωρισμού Ευρωζώνης 2,4% – Τιμή πληθωρισμού Ελλάδας 3,4%.

Εισαγόμενη η ΑΚΡΙΒΕΙΑ, λέει ο πρωθυπουργός και στέλνει επιστολή στην Ε/Ε, για να ληφθούν μέτρα κατά των πολυεθνικών. Δηλαδή εν όψει ευρωεκλογών, στέλνει την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας εγώ δεν φταίω, η Ε/Ε πρέπει να πάρει μέτρα κατά των πολυεθνικών, λες και εμείς εδώ σαν Ελλάδα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε.

Κύριε Μητσοτάκη, σε ποιους απευθύνεστε; 

Α. Τι έγινε διεθνώς και τελευταία η βενζίνη πέρασε τα δύο ευρώ; Η απάντηση είναι ότι καμιά μεταβολή στις τιμές των υγρών καυσίμων δεν έγινε που να δικαιολογεί τέτοια αύξηση.

Βάσει στοιχείων, η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας είναι η τρίτη ακριβότερη τιμή στην ευρωζώνη.

Β ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ. Παράγεται στην Ελλάδα, το κόστος της μέχρι την τυποποίηση, και πριν φθάσει στο ράφι είναι 8 ευρώ, για να ικανοποιηθούν και οι κτηνοτρόφοι μας. Από εκεί και μετά, την γνήσια ελληνική φέτα στο ράφι θα την βρεις από 15 ευρώ και άνω.

Γ.  ΠΑΙΔΙΚΟ ΓΑΛΑ τύπου kendamil organic (σκόνη γάλακτος για βρέφη)

-Στην Ιρλανδία το κουτί 17,50 ευρώ.

-Στην Ελλάδα το κουτί 30,11 ευρώ.

Τα παραδείγματα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά και αντιπροσωπευτικά ποια είναι επομένως η εισαγόμενη ακρίβεια.

Από το χωράφι στο ράφι, πάμε σε διπλασιασμό της τιμής, σε προϊόντα που παράγονται στην χώρα μας.

Η αγορά λειτουργεί ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ, οι μεσάζοντες  θησαυρίζουν, και για να κλείσετε τα μάτια μας βάζετε κάποια πρόστιμα ή συγκεντρώνετε προϊόντα σε καλάθια, ή παίρνετε μέτρα για την ακρίβεια, όπως τα πρόσφατα μέτρα, τα οποία δεν αποδίδουν. Τα αυγά τον Μάρτιο μήνα είχαν 2,29 ευρώ, σήμερα έχουν 2,79 ευρώ, αύξηση 21%.

Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν 500 ευρώ σύνταξη. Είναι ή δεν είναι στο όριο φτώχειας; ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΗΝ Ευρώπη σε διαθέσιμο εισόδημα, λίγο πάνω από την Βουλγαρία, και παίρνουμε μισθούς ΠΕΙΝΑΣ.

Στον αντίποδα το κράτος εξαιτίας των τρελών αυξήσεων τετραπλασίασε τα έσοδά του από τον ΦΠΑ. Για ποια ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% μιλάμε, όταν αυτή βασίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην COLDEN VISA;

Εάν δε αποδειχθούν σωστές οι προβλέψεις, ετοιμάζεται να πυροδοτηθεί νέα έκρηξη, στον πληθωρισμό τροφίμων, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων. Εάν η Ρωσία επικρατήσει στον πόλεμο της Ουκρανίας, το σιτάρι θα γίνει, όπως το φυσικό αέριο.

Στα λαχανικά οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται κατά 4%, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ μειώνονται κατά 4,39%.

Κύριε Πρωθυπουργέ, την κατάσταση την γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας, δεν υπάρχει όμως έλεγχος στην αγορά, λειτουργεί ασύδοτη, και βασιλεύουν οι μεσάζοντες.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε την φοροδιαφυγή, και βέβαια δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε διαρθρωτικά θέματα της οικονομίας, όπως το έλλειμμα του ισοζυγίου  τρεχουσών συναλλαγών, οι επενδύσεις που καρκινοβατούν, η μεγέθυνση του ΑΕΠ, οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας  κλπ..

Ζητούμενο από την κοινωνία είναι να την αφήσετε να ανασάνει, ζητούμενο επίσης είναι να γίνει μαζί με την αντιπολίτευση ένα μακροχρόνιο οικονομικό πρόγραμμα, ζητούμενο επίσης είναι η άμεση επαναφορά του ΕΚΑΣ. Ζητούμενο επίσης είναι να δοθούν τα 35 δις του Ταμείου Ανάκαμψης σε συγκεκριμένες προσυμφωνημένες πολιτικά κατευθύνσεις.

Τολμήστε στην δεύτερη τετραετία σας, να διορθώσετε ό,τι μπορείτε, χτυπηθείτε με τα ισχυρά συμφέροντα, ζητήστε την συναίνεση της αντιπολίτευσης σε ένα μίνιμουμ μακροχρόνιο οικονομικό πρόγραμμα.

Τα πορτοφόλια αδειάζουν στις 20 κάθε μήνα. 

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. πρωθυπουργέ. 

*Ο Παναγιώτης Ανδριώτης είναι Οικονομολόγος – συνταξιούχος διευθυντής Τράπεζας.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img