Η παραλία που δεν έχουμε

Spread the love

Από τη Σουράδα μέχρι την Κράτηγο η Μυτιλήνη, με την πλούσια ιστορία και το φυσικό της κάλλος, έχει τη δυνατότητα να αναδείξει ακόμη περισσότερο το παραλιακό της μέτωπο.

Γιατί άραγε δεν υπάρχει όραμα για ν’ αποκτήσουμε κι εμείς όμορφες προσβάσιμες παραλίες;

Άλλωστε κάποτε είχαμε και τις χαλάσαμε.

Ο Μακρύς Γιαλός ήταν η ομορφότερη παραλία με άμμο, η Βίγλα, η Νεάπολη.

Μας τις χάλασαν για να γίνει το αεροδρόμιο και δεν μας τις έφτιαξαν ποτέ ξανά…

Η ακτογραμμή από τη Σουράδα μέχρι την Κράτηγο αποτελεί μια ανεκμετάλλευτη «χρυσή ζώνη» που, με κατάλληλες παρεμβάσεις, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια εκτεταμένη αμμουδερή παραλία, ιδανική για κατοίκους και επισκέπτες.

Δεν μπορεί να το σκέφτομαι μόνο εγώ.

Η εισαγωγή ποιοτικής, καθαρής θαλάσσιας άμμου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια παραλία συνεχόμενου μετώπου, που θα θυμίζει τα πιο όμορφα παραθαλάσσια μέρη του Αιγαίου.

Παράλληλα, η σταθεροποίηση της ακτής με τεχνικές, όπως μικροί κυματοθραύστες ή υποθαλάσσιες πλάκες θα διασφαλίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της παραλίας και θα αποτρέψει τη διάβρωση.

Η αισθητική παρέμβαση δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στην άμμο. Η φύτευση χαμηλής μεσογειακής βλάστησης, όπως αλμυρίκια και θαμνώδη φυτά, μπορεί να προσφέρει φυσική σκιά και ταυτόχρονα να προστατεύσει το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με ξύλινες διαδρομές (decking) που θα οδηγούν από τον δρόμο προς την παραλία, θα δημιουργηθεί μια εικόνα αρμονίας ανάμεσα στη φύση και την ανθρώπινη παρέμβαση.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η προσβασιμότητα. Κατασκευή ποδηλατόδρομου και πεζοδρομημένης ζώνης κατά μήκος της ακτής θα προσφέρει ένα σύγχρονο παραλιακό περίπατο, που θα ενώνει τη Σουράδα με την Κράτηγο. Έτσι, η παραλία δεν θα είναι μόνο τόπος κολύμβησης, αλλά και χώρος άθλησης, αναψυχής και κοινωνικής ζωής. Παράλληλα, προβλέψεις για ράμπες ΑμεΑ και σημεία σκίασης θα εξασφαλίσουν ισότιμη απόλαυση για όλους.

Όσον αφορά τις υποδομές, μικρά beach bars με ξύλινες κατασκευές και περιορισμένη κάλυψη θα μπορούσαν να προσφέρουν καφέδες, δροσιστικά ποτά και ελαφριά γεύματα, χωρίς να αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο. Παράλληλα, χώροι για ομπρέλες και ξαπλώστρες θα μπορούσαν να οργανωθούν με σεβασμό στο περιβάλλον, αφήνοντας ελεύθερα τμήματα της παραλίας για όσους προτιμούν την ανεξάρτητη χρήση.

Η δημιουργία μιας τέτοιας παραλίας δεν θα έχει μόνο αισθητικά οφέλη. Θα ενισχύσει τον τουρισμό, καθώς οι επισκέπτες της Μυτιλήνης θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια οργανωμένη αμμουδερή ακτή πολύ κοντά στην πόλη. Επιπλέον, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που θα αποκτήσουν έναν σύγχρονο, όμορφο και ασφαλή χώρο για καθημερινή αναψυχή.

Η ανάπτυξη αυτής της παραλίας μπορεί να γίνει με τρόπο οικολογικά υπεύθυνο, εντάσσοντας τεχνολογίες βιώσιμης διαχείρισης, όπως ηλιακά φωτιστικά, σύστημα καθαριότητας με ανακύκλωση και περιορισμό πλαστικού, αλλά και συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Η Σουράδα μέχρι την Κράτηγο μπορεί να αποτελέσει το νέο «παράθυρο στη θάλασσα» της Μυτιλήνης. Μια καλά σχεδιασμένη, αμμουδερή παραλία θα αναβαθμίσει το παραλιακό μέτωπο, θα ενισχύσει τον τουρισμό και θα προσφέρει ένα κόσμημα που θα απολαμβάνουν όλοι – επισκέπτες και ντόπιοι.

Τι να λέμε τώρα!


Συνταγή

Ταλιατέλες σουφλέ μιας άλλης εποχής

Υλικά

  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 250 γρ. ζαμπόν
  • 150 γρ. κασέρι
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 150 γρ. ρεγκάτο
  • 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 4 φέτες μπέικον
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 
  • 100 gr βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα τυριά και το ζαμπόν σε μικρά καρέ.
  2. Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το βάζουμε σε τηγάνι αντικολλητικό για 2 λεπτά μαζί με το σκόρδο
  3. Ρίχνουμε την κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

ΓΙΑ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

  1. Σε κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά.
  2. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βάζουμε σε πυρέξ, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε τα τυριά και το ζαμπόν.
  4. Περιχύνουμε με την κρέμα και ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους.
  5. Ψήνουμε στους 200ºC για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να λιώσουν τα τυριά.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση