Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Η στρεμματική αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών έχασε το δρόμο της»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


“Ζεσταίνει τις μηχανές” η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου βλέποντας το κλίμα που υπάρχει πανελλαδικά με κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ηπειρωτική και τη Βόρεια Ελλάδα με πυλώνα τη Θεσσαλία. Ήδη έχει ξεκινήσει στους κατά τόπους αγροτικούς Συλλόγους η συζήτηση για την διαμόρφωση του πλαισίου των αιτημάτων, καθώς και για απόφαση κινητοποιήσεων.

Πρακτικά το διάστημα που διανύουμε για τη Λέσβο δεν ενδείκνυται για κινητοποιήσεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ελαιοκομική περίοδος και οι αγρότες τρέχουν να μην χάσουν ούτε μέρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και η γαλακτοκομική περίοδος για τους κτηνοτρόφους. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ομοσπονδία μέσω των Αγροτικών Συλλόγων κοιτάζει να σταθμίσει τα πράγματα, ώστε να μην προχωρήσει σε ένα συλλαλητήριο που θα είναι αποτυχημένο, δεδομένου ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές της Ελλάδας την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία δεν συμμετέχουν μαζικά στις αγροτικές κινητοποιήσεις. 

Η Ομοσπονδία επιδιώκει όταν θα ανακοινώσει κινητοποίηση να είναι τέτοιες οι συνθήκες ώστε να έχει συμμετοχή στη διαδήλωση και γι’ αυτό με ανακοίνωσή της χαιρέτισε τις αγροτικές κινητοποιήσεις που απλώνονται σιγά-σιγά στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι «ξανασηκώνουν την φωνή τους, το ανάστημά τους κόντρα στην αδιαφορία και κοροϊδία της κυβέρνησης, διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που επανειλημμένα θέτουν προς την κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα στη Λέσβο η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα: «Στις καθημερινές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ τους ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη αύξηση στο κόστος παραγωγής. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σ’ όλα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, αλλά και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης». 

Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να κουκουλώσει αυτή την αγανάκτηση δίνοντας επιδόματα κοροϊδίας και τάζοντας επιδοτήσεις – ενισχύσεις στην παραγωγή, μόνο που δεν έρχονται ποτέ. Και αν ποτέ έρθουν, όχι φυσικά σε όλους, θα είναι κουτσουρεμένες αφού φροντίζουν να βάζουν τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε να πετάγονται έξω πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι. Οι επιδοτήσεις για τις ζωοτροφές απ’ τη μέρα που ανακοινώθηκαν μέχρι τελικά να δοθούν, έχουν υπερκαλυφθεί απ’ τη συνεχιζόμενη αύξηση. Η ενίσχυση απ’ το πρόγραμμα «De minimis» για την ακαρπία του ελαιώνα μάλλον έχασε το δρόμο απ’ την πρόσφατη κακοκαιρία». 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου επισημαίνει ότι σήμερα είναι ακόμα πιο αναγκαίο ο αγροτικός κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με συνεχή διεκδίκηση, με οργανωμένο αγώνα μπορεί να έχει αποτελέσματα, καλώντας τους αγρότες «να μην ακούνε και πιστεύουν όσους προσπαθούν να τους καθησυχάσουν με το επιχείρημα “εκλογές έρχονται, όλο και κάτι θα μας δώσουν”. Σε όσους θέλουν να ζούμε με επιδόματα με voucher και διάφορα pass, τους απαντάμε ότι έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για το σήμερα, αλλά και το αύριο. Μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των αγροτών παραθέτοντας τα παρακάτω αιτήματα: 

«•Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά Kwh. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων. Ουσιαστική επιδότηση των αγροτικών μέσων και εφοδίων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, φυτοφάρμακα κ.ά. 

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. 
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όπου εκκρεμούν. Να αποζημιωθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Πολιχνίτου. Να αποζημιωθούν  οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας για την ακαρπία του 2020-2021. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση». 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img