Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Η βία μόνο σοκάρει

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο συχνά ακούμε για την ενδοοικογενειακή βία.
Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό είναι ένα μοτίβο καταχρηστικής συμπεριφοράς σε οποιαδήποτε σχέση που γίνεται από έναν σύντροφο, μέλος της οικογένειας ή ακόμα από έναν πατέρα, ή μητέρα ή αδελφό που επιδιώκει να αποκτήσει την εξουσία και τον έλεγχο του όποιου άλλου ατόμου.
Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί φόβο, φοβίες, πανικό και ανασφάλεια. Δημιουργεί ενοχικές καταστάσεις μέσα στην οικογένεια, που όμως έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υπόλοιπη κοινωνία.
Φτωχά παιδιά, πλούσια, κακομαθημένα άτομα, διαστροφικές συμπεριφορές, βία, βία βία.
Και φυσικά  δεν περιορίζεται στη σωματική βία, αλλά έχει πολλές διαφορετικές μορφές.
Εάν ένας σύντροφος, σύζυγος, αδελφός ή αδελφή, ή τέλος πάντων ένα μέλος της οικογένειάς συχνά μειώνει κάποιον ή τον κάνει να αισθάνεται άχρηστος και ανεπαρκής, αυτό είναι βία.
Αν είναι αυταρχικός και θέλει να ελέγχει όλες τις κινήσεις του άλλου ανθρώπου και μάλιστα να του επιβάλλεται… αυτό είναι βία.
Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα και πάρα πολλοί λαοί έχουν παλέψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα που σαφώς έχουν κατακτήσει μια θέση στον κόσμο. Ποιος μπορεί να είναι αυτός που μπορεί όμως να ασκεί βία πάνω μας; Ο πατέρας, η μάνα μας; Ο αδελφός/η μας; Ο/η σύζυγός μας;
Πολύ απλά: Αυτός που εμείς του επιτρέπουμε.
Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το σπίτι είναι το πιθανότερο μέρος διάπραξης εγκλήματος εις βάρος ατόμων».
Οι ψυχολόγοι λένε πως και η λεκτική βία ευθύνεται για την πορεία ενός ανθρώπου.
Η σοβαρότερη μορφή ενδοοικογενειακής βίας, όμως, δεν εκδηλώνεται μόνο με εξωτερικά τραύματα. Τη σοβαρότερη έκφανσή της την συναντάμε στα τραύματα της ψυχής, που ενώ δεν είναι εμφανή, καθίστανται βαθύτερα, μακρόχρονα και συχνά… ανεξίτηλα.
Οποιαδήποτε πράξη περιλαμβάνει περιορισμό, λεκτική προσβολή, εκφοβισμό ή οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά που μειώνει την αξιοπρέπεια και την αυτοαξία και έχει ως στόχο να ελέγξει και να καθυποτάξει τον άλλον, αποτελεί ενδοοικογενειακή βία.
Και στο τέλος καταλήγουμε σε διάφορες μορφές κατάθλιψης, σε  αρνητική εικόνα εαυτού, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αισθήματα αναξιότητας μέχρι και σκέψεις αυτοκτονίας.
Μιλήστε.
Βοηθήστε άλλους να μιλήσουν.
Βγείτε και ξεπεράστε το φόβο.
Η  ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ποινικό αδίκημα, που τιμωρείται με αυστηρότερες ποινές.
Η σκέψη μας σ’ έναν ταλαιπωρημένο άνθρωπο, που πριν λίγες μέρες τού έβαλαν φωτιά στην πόλη μας με τόσο βάναυσο και άδικο τρόπο!


Τυρομπαλάκια με μυζήθρα για ούζο


Υλικά

 • 250 γρ. μυζήθρα φρέσκια
 • 250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
 • σάρκα από ένα ώριμο αβοκάντο  
 • 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
 • ελάχιστο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Για την επικάλυψη

 • Κοπανισμένους ξηρούς καρπούς
 • Ψιλοκομμένο άνηθο
 • Πολύ ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
 • Μαύρο σουσάμι
 • Λευκό σουσάμι

  Εκτέλεση
  Ανακατεύουμε πολύ καλά τη μυζήθρα με το βούτυρο και το γιαούρτι με κουτάλι μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα. Προσθέτουμε το αβοκάντο.
  Τη βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει ελαφρά.
  Βγάζουμε την πάστα από το ψυγείο και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού κεφτέ.
  Ανάλογα με το υλικό που θέλουμε να τα καλύψουμε, βάζουμε σε διάφορα πιάτα τα υλικά σερβιρίσματος.
  Κυλάμε τα μπαλάκια στο μείγμα που θέλουμε.
  Αντί να πλάσουμε την πάστα σε μπαλάκια, μπορούμε απλώς να τη μοιράσουμε σε μικρά μπολάκια και να πασπαλίσουμε με τα μείγματα που επιλέξαμε για την επικάλυψη.
  Σερβίρουμε με κριτσίνια.
  Τιπ: Μπορούμε να προσθέσουμε καυτερή πιπερίτσα σε λίγο από το μίγμα.
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img