Ιός και Δημοκρατία

γράφει ο
Μάκης Αξιώτης

Ο Ιός υπάρχει με 5 εκ. φορείς και 300.000 νεκρούς! Είναι η πραγματικότητα! Μεταδίδεται γρήγορα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από όλα τα αντικείμενα, όπως και το κουταλάκι της μετάληψης! Είναι ένα βιολογικό συμβάν αδιαπραγμάτευτο, σε έναν πλανήτη που δέχεται την επίθεση του Ανθρωπόκαινου. Δεν αμφισβητούνται λοιπόν αυτά! Με βάση αυτά τα αναμφισβήτητα δεδομένα, θα προχωρήσουμε τώρα σε βαθύτερα νερά, μέσα στον ιστό της δομημένης ανθρώπινης κοινωνίας. Σίγουρα δεν θα αναλύσω τις οικονομικές επιπτώσεις δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που έτσι κι’ αλλιώς βρίσκονται διαρκώς κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτοί οι ίδιοι πάλι, στις φαβέλες της Αργεντινής, στις παραγκουπόλεις της Νέας Υόρκης, στα βρωμερά σοκάκια χωρίς νερό και αποχέτευση της Ινδίας, στο τεράστιο ΚΥΤ της Μόριας, στα γηροκομεία της Ισπανίας και της Αγγλίας, με τους 40.000 θανάτους, σίγουρα εξαφανίζουν την «καραμέλα» των εχόντων, «ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις». 

Δεν κάνει στο επίπεδο του απομονωμένου Homo, αλλά η βίλλα και το εξάρι με τις τρεις τουαλέτες, το ελικόπτερο που κινητοποιείται άμεσα, δεν ανήκουν σε όλους, η πιθανότητα επιβίωσης είναι δραματικά διαφορετική! Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη ο ρατσισμός και οι ανισότητες αυξάνουν τους θανάτους! Ο Ιταλός φιλόσοφος Τζόρτζιο Αγκάμπεν έγραψε πως η «επιδημία δείχνει ξεκάθαρα ότι η κατάσταση εξαίρεσης, στην οποία οι κυβερνήσεις για πολύ καιρό μας έχουν συνηθίσει, έχει γίνει η κανονική συνθήκη! Οι άνθρωποι έχουν τόσο πολύ εξοικειωθεί να ζουν σε μια κατάσταση μόνιμης κρίσης, που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η ζωή τους έχει μειωθεί στο επίπεδο μιας καθαρά βιολογικής συνθήκης και ότι έχει χάσει όχι μόνο την πολιτική της διάσταση, αλλά και οποιαδήποτε ανθρώπινη διάσταση. Μια κοινωνία, η οποία ζει σε μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν μπορεί να αποτελεί μια ελεύθερη κοινωνία»!! 

Είναι αυτό που είπε ο Εντγκάρ Μορέν, για την σκληρότητα του κυρίαρχου νεοφιλελευθερισμού, όπου το κέρδος, η οικονομία, αξίζει περισσότερο από τις τεράστιες απώλειες ανθρώπινων υπάρξεων, που η επιδημία μπορεί να προκαλέσει και προκαλεί!! Είναι λοιπόν το ξεβράκωμα των Σύγχρονων Υγειονομικών συστημάτων, «προηγμένων, πολιτισμένων κρατών» που με την εφαρμογή της «επιλογής της Αγέλης», σκότωσαν ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους, εφαρμόζοντας τον Ναζισμό των στρατοπέδων εξόντωσης. Σουηδία, Αγγλία, Αμερική, το σύστημα της Οικονομίας επέλεξε τον Κοινωνικό Δαρβινισμό εναντίον των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που το δικαίωμα στην ζωή ήταν οικονομικό βάρος στους μάνατζερ των Λύκων της οικονομικής κυριαρχίας. Έτσι «ο ιός που διαδίδεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τους ρυθμούς της παγκόσμιας κυκλοφορίας των εμπορευμάτων μεταβιβάζεται μέσω μιας μετάδοσης πολύ πιο αποτελεσματικής από εκείνη των δικαιωμάτων!!» (Φιλόσοφος Ζαν-Λικ Νανσί). Έτσι προκύπτει ένα θέμα σοβαρό, που βιώνεται στην καθημερινή πράξη. Στην ύπαρξη της πραγματικής απειλής, της δυνατότητας μετάδοσης σε ομάδες του πληθυσμού διαφορετικού ρίσκου, η ηθική της ισότητας επιβάλλει την άσκηση της ελευθερίας με τον σεβασμό της ελευθερίας του άλλου. Έτσι ελεύθερες συγκεντρώσεις και τακτικές ομάδων που δεν κινδυνεύουν, όπως οι νεαρές ηλικίες, περιορίζουν την ελευθερία των ευάλωτων ομάδων ή και την ζωή τους την ίδια. Εδώ λοιπόν προκύπτει ο φασισμός της καθημερινής πράξης που καταργεί την ισότητα στο δικαίωμα στην ελευθερία! 

Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει με την υποβόσκουσα απειλή της μόνιμης, ενδημικής ύπαρξης του «Μεγάλου Αδελφού», όπου σε άλλες, ίσως πλασματικές συνθήκες, κάποια εξουσία, θα μπορούσε σε μια νύχτα να αναστείλει την Ιδιωτική ζωή, την ελεύθερη μετακίνηση, τα εργασιακά δικαιώματα, το ιατρικό απόρρητο, να επιβάλλει βραχιολάκι ή και αλγόριθμο σε κινητά προσωπικής παρακολούθησης, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας! Να αναστείλει δηλαδή το Σύνταγμα της Χώρας! Και μάλιστα όταν η καλλιέργεια του φόβου και της αβεβαιότητας, εδώ και πολλά χρόνια, στάλαξαν βαθειά στον «πολίτη» την πεποίθηση ότι οι πολιτικές ελευθερίες αντιμετωπίζονται ως μια απώλεια λόγω «πολέμου», μια πολυτέλεια που δεν μπορεί να παρέχεται σε μια κρίση»!!! (Γιάννης Σιώτος, Εφ.Συντ.22/4/20)! Είναι ίσως ο «Υγειονομικός Ολοκληρωτισμός», μια τακτική της Σύγχρονης Βιοπολιτικής, ο οποίος θα μπορεί να εφαρμόζεται σε συνθήκες που απειλούν το «Status quo» της Οικονομικής Εξουσίας του πλανήτη, όπως π.χ. σε μια εμφάνιση των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι. Και επειδή, αυτή η πραγματική σημερινή ιστορία, έδωσε πολύτιμους τόμους εμπειρίας, απόλυτου ελέγχου του «υφιστάμενου, πανικοβλημένου πολίτη» από την οποιαδήποτε εξουσία, χωρίς την ανάγκη της χρήσης επικίνδυνων μεθόδων των κατασταλτικών μηχανισμών, θέλει ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ για την απόλυτη προστασία της Ελευθερίας που εξασφαλίζει το Σύνταγμα. Αυτό που κατάργησε ο δικτάτορας της Ουγγαρίας Ορμπάν, με την «απειλή της Ιογενούς τρομοκρατίας» και για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση «άρθρωσε λεονταρισμούς» απλής  δυσαρέσκειας!

Στην Κοινωνία του θεάματος, στην Ελβετία των 8,6 εκ. με κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 80.000 δολάρια, 600.000 άνθρωποι!!, οι περισσότεροι μετανάστες, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με την επιβίωσή τους βασισμένη στο καθημερινό συσσίτιο!

Ίσως γι’ αυτό αρκετές ομάδες νεαρών βγήκαν στις πλατείες! Ελπίζω να γνωρίζουν το άρθρο 100 όπου τους δίνει το δικαίωμα και η υποχρέωση να προστατεύουν το Σύνταγμα! Όμως πρέπει να σέβονται συγχρόνως και την Ελευθερία των άλλων, των Ευάλωτων Ομάδων! Γιατί κάθε άλλος λόγος, όπως η άγνοια του κινδύνου, δεισιδαιμονία, μικροπολιτική σκοπιμότητα ή και η αποστασιοποίηση από το δικαίωμα στο δώρο της ζωής, αποτελούν πολύ χειρότερα συμβάντα της ζωής των, από οποιονδήποτε καλά οργανωμένο «Μεγάλο Αδελφό», μπροστά στον οποίο ωχριά το 1984 του Τζορτζ Όργουελ!