Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καλό Πάσχα για το ΟΣΔΕ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Στα μέσα Απριλίου στην καλύτερη των περιπτώσεων να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για τις επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων 
  • Οι καθυστερήσεις και οι αναβολές τροφοδοτούν την ανησυχία, καθώς η φετινή χρονιά είναι η τελευταία μεταβατική για την είσοδο στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στα μέσα Απριλίου αναμένεται στην καλύτερη των περιπτώσεων να αρχίσει σταδιακά να εξελίσσεται η διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων, προκειμένου να διασφαλίσουν τις επιδοτήσεις τους για το έτος 2022 και τις άλλες ενισχύσεις, όπως είναι η Εξισωτική, ειδικά κατά τη φετινή χρονιά που είναι η δεύτερη και τελευταία μεταβατική για την είσοδο της χώρας μας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. 

 

Παρά τις ελπίδες…

Παρά τις ελπίδες των εμπλεκομένων με τον αγροτικό χώρο ότι οι διαδικασίες θα είχαν ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες χωρίς πίεση, δεδομένου πως οι βιασύνες και τα τυχόν λάθη και αβλεψίες ειδικά φέτος θα κληροδοτηθούν στους αγρότες και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2023, ούτε το Μάρτιο δεν ήταν δυνατόν να ξεκινήσει το ΟΣΔΕ! 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ φάνηκαν για άλλη μία χρονιά – και φέτος – να μην έχουν προετοιμαστεί εγκαίρως, με συνέπεια να οδεύουμε προς το τέλος Μαρτίου και μόλις να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή φακέλων από περίπου 530 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, που ζητούν εγκρίσεις για να λειτουργήσουν ως Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Μετά την υποβολή των φακέλων ακολουθεί η διαγωνιστική διαδικασία με τον έλεγχο των φακέλων και την απόρριψη όσων εταιρειών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε όσες πληρούν να προχωρήσουν στο επόμενο και τελικό στάδιο που είναι η πιστοποίησή τους.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι προσαρμογές στα ηλεκτρονικά συστήματα μεταξύ των εταιρειών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ την ίδια ώρα θολό συνεχίζει να παραμένει το τοπίο γύρω από το Φορέα Συντονισμού, αν δηλαδή κατά τη φετινή διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ο Φορέας Συντονισμού θα είναι ο ίδιος, που είναι η Γαία Επιχειρείν ή αν θα αλλάξει μορφή και θα έχουμε Φορέα Υποβολής Δηλώσεων. Επίσης σε εκκρεμότητα παραμένει και η ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου που μέχρι τώρα ήταν η εταιρεία NEUROPUBLIC .

 

Το Υπουργείο

Μέχρι τώρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ΟΣΔΕ του 2022 κάθε άλλο παρά βιασύνη έδειξε για την υλοποίησή του, αν και φρόντισε τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει εγκαίρως στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι και φέτος η υποβολή θα γίνει με χειρόγραφα μισθωτήρια για όσους μισθώνουν εκτάσεις και όχι με ηλεκτρονικά, όπως είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα εφάρμοζε η προηγούμενη ηγεσία, θέλοντας να βάλει μία ξεκάθαρη τάξη στο σύστημα. 

Γενικότερα οι δύο προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιχείρησαν να αλλάξουν τα δεδομένα στο ΟΣΔΕ, καθώς από τον πρώτο Υπουργό επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδειξε μία ξεκάθαρη τάση για δομικές αλλαγές στη διαχείριση και τη νομή του ΟΣΔΕ. Ωστόσο στην κρισιμότερη καμπή γι’ αυτές τις αλλαγές ο κ. Βορίδης κατάφερε να αναβαθμιστεί μεταπηδώντας στο Υπουργείο Εσωτερικών και ανέλαβε στη θέση του ο Σπήλιος Λιβανός, με τα γνωστά ζητήματα που ανέκυψαν τόσο με τις πληρωμές της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης τον Οκτώβριο του 2021, όσο και το Δεκέμβριο με τις εκκαθαρίσεις και τις εκκρεμότητες που απέμειναν για το έτος που διανύουμε. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για πρώτη χρονιά μετά από καιρό, φέτος καταγράφηκαν καθυστερήσεις και στις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αυτό ενώ φημολογούνται νέες παραιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει αλλάξει μέχρι τώρα δύο προέδρους!

Επί της ουσίας η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επεδίωξε να αλλάξει χέρια η θέση του Φορέα Συντονισμού, κάτι που δεν έγινε δύο φορές μέχρι τώρα, τροφοδοτώντας ωστόσο από όλες αυτές τις παλινωδίες που μεσολάβησαν προβλήματα και στις πληρωμές των επιδοτήσεων, αλλά και γενικότερα στην αξιοπιστία των χρόνων γύρω από την υλοποίηση του ΟΣΔΕ, που τα τελευταία 7 τουλάχιστον χρόνια εξελισσόταν με ομαλότητα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Το τι μέλλει γενέσθαι 

Υπό άλλες συνθήκες το ΟΣΔΕ έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου και στην χειρότερη περίπτωση Μάρτιο, ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως η διαδικασία οδεύει για τον Απρίλιο και μάλιστα προς τα τέλη, καθώς μπορεί μεν τυπικά να ανακοινωθεί η έναρξη εντός του άλλου μήνα, ουσιαστικά όμως θα είναι έτοιμο από το δεύτερο δεκαπενθήμερο κι αν συνυπολογίσουμε και τις ημέρες του Πάσχα, ελάχιστα θα μπορέσουν να γίνουν και μέσα στον επόμενο μήνα. 

Αυτό σημαίνει ότι το ΟΣΔΕ θα πρέπει να υλοποιηθεί σε μικρότερο διάστημα του μηνός, πράγμα ανέφικτο καθώς οι προθεσμίες εκπνέουν στις 15 Μαΐου κάθε έτους, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να δοθεί παράταση. Αυτό για το οποίο ανησυχούν παράγοντες του αγροτικού χώρου είναι ότι η πίεση χρόνου ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποιες βεβιασμένες κινήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψει την υποβολή με άνεση χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστούν κάποιες αδυναμίες. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο υπεύθυνος της Γαία Επιχειρείν για το νησί μας, Στρατής Κεφάλας, σημείωσε: «Σε μία χρονιά που είναι κρίσιμη ως μεταβατική για τη νέα ΚΑΠ, αυτό που δεν περίμενε κανείς είναι να έχουμε καθυστερήσεις στην έναρξη της υποβολής του ΟΣΔΕ, το οποίο κατά την άποψή μου έπρεπε να είχε ξεκινήσει, αν όχι από τον Ιανουάριο, τουλάχιστον Φεβρουάριο. Ειδικά φέτος ώστε να μην γίνει τίποτα με πίεση χρόνου. 

Να όμως που έχουμε φτάσει Μάρτιο και δεν έχουμε ακόμα ξεκινήσει, ενώ δεν είμαστε και σε θέση ακόμα να γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό, αν και ευελπιστούμε σε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο!», τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι η παράταση των προθεσμιών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. «Σε τέτοια θέματα θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την Αθήνα και σε καμία περίπτωση ερασιτεχνισμοί, καθώς έχουμε να κάνουμε με αγροτικές ενισχύσεις και μάλιστα αυτό στην κρισιμότερη στιγμή, δηλαδή στη χρονιά που ετοιμαζόμαστε να περάσουμε από την προηγούμενη στη νέα ΚΑΠ», είπε καταλήγοντας ο κ. Κεφάλας.

 

Και ο Θεός βοηθός

Όσο οδεύουμε στα τέλη Μαρτίου και ακόμα δεν έχουμε ούτε καν πιστοποιημένα τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν παρά να περιμένουν στο ακουστικό τους να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ώστε… σε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο να ενημερωθούν από ανακοινώσεις ή και τηλεφωνικά από τα ΚΥΔ που συνεργάζονται για την υποβολή των δηλώσεών τους. Και ο Θεός βοηθός για άλλη μία χρονιά σε ζητήματα των κοινοτικών επιδοτήσεων, τα οποία υποτίθεται πως είχαν μπει σε μία ροή χωρίς κανείς να περιμένει ότι θα αναβίωναν προβλήματα του παρελθόντος.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img