Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για την ανασύνταξη του master plan του λιμανιού που τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Οι αλλαγές που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή θα προωθηθούν στην μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο και κατόπιν θα υποβληθούν στην Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων πριν την τελική έγκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Στην συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και Υπηρεσιών και η βασική τροποποίηση που πρότεινε η Δημοτική Αρχή σε σχέση με το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί το 2018 και προκάλεσε πολλές ερωτήσεις και ποικίλες αντιδράσεις ήταν η διατήρηση του κτιρίου του παλιού Κολυμβητηρίου και η αξιοποίησή του για διάφορες χρήσεις που θα εξυπηρετούν το λιμάνι. Την εισήγηση παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, ο οποίος τόνισε ότι η ολοκλήρωση και η έγκριση του master plan από τις αρμόδιες Υπηρεσίες αποτελεί βασική προυπόθεση για την αναμόρφωση του υφιστάμενου λιμανιού, αλλά και για να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την κατασκευή του νέου λιμανιού, στον Καρά Τεπέ.
Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Μουτζούρης έκανε λόγο για ένα γενικό πλάνο ανάπτυξης των λιμενικών εγκαταστάσεων που προβλέπει μεγάλα και σημαντικά έργα, συνολικού προυπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μελετηθούν ένα προς ένα κατά φάσεις, όταν θα φθάσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Αναφορικά με τις αλλαγές που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι το νέο Σχέδιο είναι βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό, αν και όπως επεσήμανε, θα έπρεπε να είχε προσκληθεί στην χθεσινή συνεδρίαση η επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, Μαριλένα Φράγκου, για να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων και τους Δημοτικούς Συμβούλους. Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του παλιού Κολυμβητηρίου, ο κ. Μουτζούρης επεσήμανε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όπως είχε αποφανθεί και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος, προτείνοντας μελέτη υποστύλωσης του κτιρίου.
Την διασύνδεση της ζώνης αναψυχής στην Προκυμαία με την πλατεία Σαπφούς και τα Τσαμάκια πρότεινε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να προχωρήσει και η δημιουργία του νέου λιμανιού, στον Καρά Τεπέ. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ, Στρατής Μανωλακέλλης, θίγοντας παράλληλα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στο κυκλοφοριακό τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το πέταλο της Προκυμαίας. Ο κ. Μανωλακέλλης εξέφρασε και πάλι τους προβληματισμούς του σε ότι αφορά την διατήρηση του κτιρίου του Κολυμβητηρίου, αναφέροντας αυτή την φορά ότι ο σχεδιασμός για την λειτουργία του σε δύο ορόφους, χωρίς φυσικό φωτισμό και εξαερισμό στο ισόγειο όπου δεν υπάρχουν παράθυρα, θα “σκοντάψει” στον Διευθυντή Δημόσιας Διοίκησης.
Να αξιοποιηθούν τα κτίρια της ΕΑΣΛ, πίσω από το Κολυμβητήριο πρότεινε το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, Μπάμπης Αράπης, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης, Νίκος Γιαννάκας, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη και για το παλιό λιμάνι στην Επάνω Σκάλα.
Υπέρ των νέων έργων τάχθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, τονίζοντας ωστόσο ότι μέχρι να δρομολογηθούν θα πρέπει να βελτιωθεί η γενικότερη εικόνα του λιμανιού. «Να βάλουμε πλάτη και να προχωρήσουμε», είπε από την πλευρά του ο τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, μιλώντας για ένα μεγάλο ταξίδι που πρέπει να ξεκινήσει για να δημιουργηθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης στο νησί μας.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους, που επικεντρώθηκαν στο κόστος επισκευής και αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Κολυμβητηρίου, με τον Στρατή Κύτελη να απαντά ότι η βούλησης της πλειοψηφίας των Μυτιληνιών και της Δημοτικής Αρχής είναι να διατηρηθεί το εμβληματικό αυτό κτίριο. «Βρισκόμαστε εδώ για να φτιάχνουμε κι όχι για να χαλάμε και να κατεδαφίζουμε κι αυτό θα κάνουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.
Μεταξύ των τροποποιήσεων που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή είναι και η παράλληλη διαπλάτυνση με πλωτή εξέδρα της οδού Χριστουγέννων, στο Φανάρι όπου λειτουργεί σειρά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάθετα στον δρόμο προτείνεται να τοποθετηθούν δυο πλωτές προβλήτες για την εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Σε ότι αφορά την χωροθέτηση της κρουαζιέρας, παραμένει στο ίδιο σημείο, ενώ το ίδιο προτείνεται και για τα πλοιάρια από την Τουρκία που βρίσκονται κοντά στο Τελωνείο.