Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Καθάρισαν το μονοπάτι της Αμαλής

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από μέλη του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, αλλά και φίλους του ποδηλάτου και των μονοπατιών, εθελοντικός καθαρισμός στο γνωστό σε όλους μονοπάτι των κορμών στους πρόποδες της Αμαλής. Το εν λόγω μονοπάτι είναι ένα από τα σημαντικότερα της περιοχής μιας και αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες προσέγγισης για το ξωκλήσι της Παναγιάς και χρησιμοποιείται από ποδηλάτες σχεδόν καθημερινά.

Ο λόγος που επιλέχτηκε δεν ήταν μόνο η συχνότητα της χρήσης από πολλούς φίλους του βουνού, αλλά και επειδή δεν είχε ενταχθεί στο τελευταίο έργο ανάδειξης των μονοπατιών της Λέσβου. Τα μέλη του συλλόγου  με πολύ κέφι, πήραν τα εργαλεία τους και ανηφόρισαν με σκοπό να αφαιρέσουν όλα τα αδρανή υλικά που ήταν μέσα στο μονοπάτι, να επανατοποθετήσουν τους κορμούς που είχαν φύγει από την θέση τους και λειτουργούσαν ως σκαλάκια για τους πεζοπόρους και να διορθώσουν τις τεράστιες νεροφαγιές.

Επίσης το Δασαρχείο ύστερα από δική τους πρόσκληση έστειλε 2 δασονόμους για να αφαιρέσουν ένα μεγάλο δέντρο, το οποίο είχε πέσει κάθετα στο μονοπάτι. Μέχρι αργά το μεσημέρι, οπότε ξεκίνησε η βροχή, κατάφεραν να καθαρίσουν το 90% του μονοπατιού και το υπόλοιπο θα καθαριστεί τις επόμενες μέρες: «Θεωρούμε ότι η διατήρηση της καλής κατάστασης των μονοπατιών είναι από τα σημαντικότερα έργα του συλλόγου, μιας και όσο καθαρότερα είναι τόσο πιο εύκολα επισκέψιμα γίνονται από κάθε συμπολίτη μας που επιθυμεί να περπατήσει ή να ποδηλατήσει στο βουνό. Επίσης η καλή κατάσταση των μονοπατιών συμβάλλει στην μεγάλη ασφάλεια αυτών που τα χρησιμοποιούν και, τέλος,  διευκολύνουν την διέλευση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Ευχαριστούμε καταρχάς τον Δασάρχη Λέσβου κ. Κράλη Φώτη καθώς και τους Δασοφύλακες Γεώργιο Καραγιάννη και Χαράλαμπο Σκορδομπέκη για την βοήθεια. Επίσης τον Κοινοτάρχη Αγ. Μαρίνας κ. Νέστωρα Αντώνη, τον Αναγνώστου Στρατή, τον Κουτρούπη Τιμολέοντα και τον Τριανταφύλλου Αντρέα για τα εργαλεία που μας χορήγησαν. Τέλος, όλους τους φίλους που παραβρέθηκαν στην δράση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιγνάτης Λασκαρίδης.