Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Κλεισμένοι στα σπίτια

Του Αριστείδη Καλάργαλη

Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε δει κάποια από τις ταινίες με τον τίτλο «Μόνος στο σπίτι». Εκεί ο πιτσιρικάς μένει μόνος στο σπίτι, από λάθος των γονιών του, για κάποιες μέρες και πρέπει να αντιμετωπίσει δυο κλέφτες. Μετά τον πανικό της παιδικής μοναξιάς και του εγκλεισμού στο σπίτι, καταστρώνει σχέδιο, οργανώνεται και με εξυπνάδα τους αντιμετωπίζει. Σε παρόμοια κατάσταση βρισκόμαστε κι εμείς. Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια για μήνες. Σε λίγο θα συμπληρωθεί ένας χρόνος, με καραντίνες, μέτρα, απαγορεύσεις, ανακοινώσεις και άλλα που όλοι τα γνωρίζουμε, τα ζούμε και υπομένουμε. Για το καλό μας. Μάλλον έχουμε βαρεθεί να ακούμε για ατομική ευθύνη, όταν η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί πιστά και ευλαβικά τα προτεινόμενα μέτρα. 

Ας σκεφτούμε σε ποιες δραστηριότητες υπάρχουν απαγορεύσεις. Ο χρόνος της ημέρας έχει χωριστεί σε τρία μέρη, σε τρία οχτάωρα· αυτό μετά από σκληρούς αγώνες των εργαζομένων. Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ξεκούραση και οχτώ ώρες ελεύθερες· για διασκέδαση, ψυχαγωγία, ατομική χρήση κατά βούληση. Τώρα με την καραντίνα συνεχίζεται η δουλειά (σε όσους έχουν ή επιτρέπεται), συνεχίζουμε επίσης να κοιμόμαστε. Αλλά οι ελεύθερες ώρες είναι υπό περιορισμό. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την ψυχαγωγία, τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, την κίνηση, τις ελεύθερες συναντήσεις. Ό,τι εξυπηρετεί βρίσκουν τρόπο, δικαιολογία, και επιτρέπεται, δεν κινδυνεύει η υγεία. Έτσι ενώ τον Ιούνιο που άνοιξαν τα σχολεία, ορίστηκαν αποστάσεις 2 μέτρων, ένας μαθητής ανά θρανίο και κάτω από 15 μαθητές στο τμήμα, τώρα στο νέο άνοιγμα του Ιανουαρίου έχουμε πάρα πολλά τμήματα με 20, 22 και 25 μαθητές! Πρέπει να κρατάμε παντού αποστάσεις, (σωστά και καλά κάνουμε), αλλά στα μέσα μαζικής μεταφοράς μπαίνουν όσοι χωράνε. Έχουμε δει πάρα πολλές φωτογραφίες με κυριολεκτικά παστωμένους τους επιβάτες.

Κι ήρθε η σαββατιάτικη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ικαρία. Για να εποπτεύσει την πορεία των εμβολιασμών στο νησί! Ένα νησί που, μαζί με τους Φούρνους και τη Θύμαινα, έχει ελάχιστα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Το αποκορύφωμα ήταν το τραπέζωμα του κ. Μητσοτάκη και της πολυπληθούς συνοδείας του στο σπίτι του βουλευτή κ. Στεφανάδη (γιατρός – καθηγητής καρδιολογίας)! Το γεγονός δεν το παρουσίασε κανένα τηλεοπτικό κανάλι, παρά μόνο το OPEN. Αναρτήθηκε βέβαια στο διαδίκτυο και μετά κάτι είπαν κι οι υπόλοιποι σταθμοί. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά που πήραν, οπότε σιωπούν, κρύβουν γεγονότα και ειδήσεις, αυτολογοκρίνονται. Και βεβαίως παύουν να παίζουν τον ρόλο τους· της παρουσίασης, καταγραφής των γεγονότων και άσκησης ελέγχου και κριτικής στην κάθε εξουσία, ειδικά στην κυβέρνηση. Φτάνει που η ΕΡΤ και η ΕΡΑ αυτοδιαφημίζονται ως «το καλό κανάλι»!

Ας θυμηθούμε ότι την ίδια μέρα, στα διάφορα κανάλια, παρουσιάστηκαν γεγονότα όπου κάποιοι ιδιώτες είχαν μαζευτεί σε σπίτια και τους έβαλαν πρόστιμο, γιατί ήταν απλοί πολίτες. Και ακόμα παλαιότερα τα ίδια μέσα και πάρα πολλές ιστοσελίδες έπεσαν να «ξεσκίσουν» τον κ. Πολάκη όταν αναρτήθηκε φωτογραφία γεύματος με 8 άτομα. Για μέρες το έκαναν θέμα, να ακούσει να δει ο καθημερινός άνθρωπος (επιτρέψτε μου να πω ο λαουτζίκος), ποιος είναι ο κακός που δεν τηρεί τα μέτρα. 

Εμείς είμαστε κλεισμένοι από τις 6 το απόγευμα. Σκεφτόμαστε όταν θα πάμε να πετάξουμε τα σκουπίδια (20 μέτρα από το σπίτι μας), τι κωδικό να βάλουμε, αν μπορούμε να φάμε τυρόπιτα στο δρόμο (γιατί πρέπει να βγάλουμε τη μάσκα), αν μπορούμε να πάμε στον οδοντίατρο στις 8 το βράδυ γιατί υποφέρουμε κι άλλα τέτοια υπαρκτά θέματα. 

Στην περίπτωση της «εκδρομής» του πρωθυπουργού στην Ικαρία, μετά την ποδηλατάδα στην Πάρνηθα, έχουμε καταπάτηση της ισονομίας και κάποιου είδους κατάχρηση εξουσίας. Πώς και γιατί άνοιξε σαββατιάτικα το Δημοτικό της Θύμαινας για να πάρουν πλάνα; Αλλά και το απλό και σημαντικό: είναι ένα πολύ κακό παράδειγμα. Αλήθεια τι λένε τα μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων; Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος; 

Μπορεί κάποιος από εμάς να καλέσει φίλους του στην αυλή ή στη βεράντα του, οι μαθητές μπορούν καλέσουν συμμαθητές τους στην ταράτσα της πολυκατοικίας για μια μικρή συνάντηση και να πιούνε ως παρέα καφέ ή κρασί; Κι όταν έρθουν για έλεγχο τα αστυνομικά όργανα να τους δείξουν το βίντεο με τον πρωθυπουργό; 

Αγαπητοί μου, δεν ξέρω τι σκέφτεστε μόνοι σας, αν δικαιολογείτε την πράξη αυτή. Πέρα από τα όσα γράφτηκαν πρέπει να σκεφτούμε ότι βαδίζουμε (δηλαδή η κυβέρνηση) σε επικίνδυνες ατραπούς· μη δημοκρατικές, ύπαρξη αλαζονείας, αδιαφορίας για τις αποφάσεις που η ίδια λαμβάνει. Και κάποιες πράξεις από αυτές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον καθένα μας. Γιατί εκτός από την ατομική ευθύνη του καθενός μας υπάρχει κι η ατομική και πολιτική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης. Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι.