Κορονοϊός, βλέπουμε και κάνουμε

Του Αριστείδη Καλάργαλη

Γιατί το πρόστιμο αυξήθηκε σε 500 ευρώ και δεν έγινε 1.000 ή τουλάχιστον 600; Να είναι το διπλάσιο από το σημερινό. Γιατί αυτή η προσήλωση στην τιμωρία, στην ποινή; Βεβαίως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Όμως το υπουργείο υγείας, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έπραξαν όσα έπρεπε και όφειλαν; Όχι, λένε πολλοί από ποικίλους χώρους (πολιτικούς, κοινωνικούς, εργασιακούς, συνδικαλιστικούς), προέλευσης. Στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη έχει, κάπως, χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας, αλλά και του θέματος εμβόλιο, εμβολιασμός. 

Πώς αντιμετωπίζεται μια πανδημία; Μα φυσικά από την ιατρική. Όμως στη χώρα μας δεν ενισχύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ίδιοι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές αντιμετωπίζουν την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων, την αύξηση λειτουργίας των ΜΕΘ, τα τμήματα Κόβιτ 19, τώρα θα κάνουν και τα εμβόλια. Κι αυτό με υπεράνθρωπες προσπάθειες, χωρίς προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Σ’ αυτούς, τους καθημερινούς εργαζόμενους ήρωες, έπρεπε να δοθεί επίδομα για την μέχρι τώρα συμβολή τους. Δούλεψαν αμέτρητες ώρες, υπερωρίες, εφημερίες. Έφτασαν στα όρια της ανθρώπινης, ιατρικής και συναισθηματικής αντοχής. Να ειπωθεί άλλη μια φορά ότι δεν αρκεί το χειροκρότημα, από μπαλκόνια και με μουσικές. Δεν χρειαζόμαστε άλλους φρουρούς κάθε είδους, αστυνομικούς, συνοριοφύλακες, ειδικούς φρουρούς, πανεπιστημιακή αστυνομία. Η χώρα μας σήμερα έχει ανάγκη γιατρών, νοσηλευτών και δασκάλων. Η πρόσληψη αυτών των εργαζομένων, σήμερα, είναι πατριωτική πράξη κι όχι η δήλωση πατριωτισμού.  

Στο θέμα της πανδημίας διαπιστώνουμε παλινωδίες και επικοινωνιακή αντιμετώπιση. Πολλές αποφάσεις αναιρούνται πριν εφαρμοστούν. Τα δε μέσα ενημέρωσης κάθε κίνηση την παρουσιάζουν ως σώου. Φωτογραφίες, ανακοινώσεις, βαρύγδουπες εκφράσεις. Σκεφτείτε πώς παρουσιάστηκε το θέμα του ερχομού των εμβολίων· από τον τρόπο που υποδεχτήκαμε ως τον πραγματικό αριθμό που ήρθαν στη χώρα μας. Στο νησί μας το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι την Παρασκευή, 15 του μήνα, έγιναν 860 εμβολιασμοί, ενώ είναι γνωστό ότι στο νησί είχαν έρθει μόνο 215 εμβόλια! Γιατί αυτή η ανακριβής παρουσίαση; Πρόκειται για ένα ψεύτικο νέο. Έγινε γνωστό ότι στα Κέντρα Υγείας δεν θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί, παρά μόνο στα Νοσοκομεία. Επίσης ενώ δεν εμβολιάστηκε όλο το υγειονομικό προσωπικό αρχίζει ο εμβολιασμός άλλων πολιτών. 

Άνοιξαν τη Δευτέρα τα Δημοτικά σχολεία χωρίς να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς, ούτε καν ενημερώθηκαν, από το υπουργείο Παιδείας, πώς μπορούν να κάνουν τεστ. Σε άλλους Δήμους της Ελλάδας έγιναν τεστ πριν ανοίξουν τα σχολεία, σε εμάς γιατί δεν έγιναν; Η δε πραγματοποίηση των τεστ έπρεπε να είχε γίνει σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ώστε να είχαν εντοπιστεί έγκαιρα τα θετικά κρούσματα.   

Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η ανακοίνωση κάποιων αποφάσεων από την κυβέρνηση, πριν εισηγηθεί η αρμόδια Επιτροπή λοιμωξιολόγων. Όπως με την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία ή το άνοιγμα των μαγαζιών. Επίσης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι εισηγήσεις της επιτροπής, ενώ το έχουν ζητήσει πολλοί. 

Α! ο πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αύξησης του προστίμου στα 500 ευρώ ανακάλεσε την αύξηση. Όμως αν δεν είμαστε καλά παιδιά, για 10 μέρες, θα επανέλθει το αυξημένο πρόστιμο. Μήπως ο τίτλος της Παρασκευής, «Μπάχαλο οι εμβολιασμοί», τούτης της εφημερίδας μπορεί να ειπωθεί και για άλλα επιμέρους θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού;