Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Κυπριώτης στα Πόιντερ και Πλιάκας στα Επανιέλ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Ενδιαφέρον είχε ο πρώτος κυνοφιλικός αγώνας του 2017 που διοργανώθηκε στη Χαραμίδα από την νέα διοίκηση του Ομίλου Κυνόφιλων Λέσβου, υπό την προεδρία του Στρατή Γεωργούση, σε πέρδικα και ορτύκι και αυτό που φαίνεται είναι πως το νέο Δ.Σ. έχει ξεκινήσει με αισιοδοξία τη θητεία του για να προχωρήσει ο Όμιλος ένα βήμα πιο μπροστά.

Ο Όμιλος Κυνόφιλων Λέσβου έχει πλέον καθιερώσει κάθε χρόνο αυτήν την εκδήλωση, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ιδιοκτητών κυνηγετικών σκύλων όχι μόνο για να αγωνιστούν τα ζώα που διαθέτουν, αλλά και για να παρακολουθήσουν ως απλοί θεατές. Η νέα διοίκηση του Ομίλου στοχεύει στην αναβάθμιση των αγώνων με περισσότερες συμμετοχές και εκτός Λέσβου. Αναμφίβολα πρόκειται για δραστηριότητες που προβάλλουν τον τόπο μας, απασχολώντας δημοσιεύματα εξειδικευμένων περιοδικών και προσελκύοντας συμμετοχές από άλλες περιοχές της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηρίζονται από τους τοπικούς φορείς.

Οι αγώνες

 

Οι αγώνες γίνονται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφόρα τις λεγόμενες αγγλικές φυλές κυνηγόσκυλων, ενώ σε ένα δεύτερο τερέν διαγωνίζονται τα σκυλιά που προέρχονται από τις λεγόμενες ηπειρωτικές φυλές. Για τον παραπάνω σκοπό μετέβησαν στη Λέσβο οι κριτές Γιώργος Τσουκλίδης και Παντελής Τερζής, ενώ τη διοργάνωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Ομίλου Κυνόφιλων Αγγλικών Δεικτών Ελλάδας, Δημήτρης Γκούζουνας.

Οι αγώνες είχαν 38 συμμετοχές στις αγγλικές φυλές και 13 συμμετοχές στις ηπειρωτικές φυλές, ενώ στα τερέν που διαγωνίστηκαν τα σκυλιά έπρεπε να αναζητήσουν και να εντοπίσουν τα πουλιά φερμάροντας. Φέρμα νοείται η ακινησία του σκύλου στον εντοπισμό της “αναθυμίασης” του θηράματος. Το σκυλί που διαγωνίζεται πρέπει εντοπίζοντας με την όσφρηση το θήραμα να παραμείνει ακίνητο, “δείχνοντάς το” με αυτόν τον τρόπο στον κυναγωγό, καθώς στην περίπτωση που επιτεθεί γίνεται αποκλεισμός από τον αγώνα.

Όσο πιο σύντομα εντοπίσει την οσμή του πουλιού το κάθε σκυλί παραμένοντας ακίνητο (και όσο το δυνατόν από πιο μεγάλη απόσταση), τόσο περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ώστε να επιτύχει διάκριση.

Οι διακρίσεις

 

Στις αγγλικές φυλές τη διάκριση (1ος Εξαίρετος) πέτυχε ο Παναγιώτης Κυπριώτης με το Πόιντερ Ornela. Για τον κ. Κυπριώτη αξίζει να σημειώσουμε πως είναι από τους πρωτοπόρους της κυνοφιλίας για τη Λέσβο και μάλιστα στο μακρινό παρελθόν όταν για τους περισσότερους στο νησί μας οι αγώνες κυνηγόσκυλων ήταν άγνωστοι, ο ίδιος συμμετείχε σε μεγάλες διοργανώσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας φέρνοντας σημαντικές διακρίσεις στο νησί μας, ενώ ανταγωνιζόταν επαγγελματίες κυνοτρόφους παρότι εκείνος ασχολείται με το αντικείμενο κατά τον ελεύθερο χρόνο του.

Ο κ. Κυπριώτης είναι ο ένας εκ των δυο ιδρυτών του Ομίλου Κυνόφιλων Λέσβου (ο έτερος ήταν ο Γιάννης Λάσκαρης) και η πολυετής εμπειρία που διαθέτει σε αυτόν τον τομέα είναι σημαντική.

Στις ηπειρωτικές φυλές τη διάκριση (1ος Εξαίρετος) πήρε ο Βασίλης Πλιάκας με το το epaniel breton Εlena.

Ο Στρατής Γεωργούσης

 

Όπως τόνισε μιλώντας στο “Κυνήγι – Ψάρεμα” των “Νέων της Λέσβου” ο πρόεδρος του Ομίλου Κυνόφιλων κ. Γεωργούσης, «πλέον η χώρα μας βρίσκεται κυνοφιλικά στα ανώτερα σκαλοπάτια της ευρωπαϊκής κυνοφιλίας και δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι σε αυτό. Στόχος του Ομίλου μας μέσα από τις δραστηριότητες, σεμινάρια, αγώνες και εκθέσεις μορφολογίας που έχει προγραμματίσει είναι να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας σε αυτό που ονομάζεται Κυνοφιλία».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Κυνόφιλων Λέσβου εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας και ο οποίος υποστηρίχθηκε από τη Β΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μυτιλήνης, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι η συνεργασία επιφέρει άριστα αποτελέσματα.

Ευχαριστούν επίσης το δασάρχη Λέσβου, Φώτη Κράλη, για την άδεια που χορήγησε, και για την διαρκή παρουσία υπαλλήλων του Δασαρχείου στο σημείο διεξαγωγής του αγώνα, καθώς και τη διοίκηση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας για τις κατευθύνσεις και τις συμβουλές που παρείχε. Τέλος, θερμές ευχαριστίες εκφράζουν σε όλους όσοι συμμετείχαν και παρακολούθησαν τους αγώνες, καθώς επίσης και στα καταστήματα που στήριξαν με τις χορηγίες τη διοργάνωση.

 

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις