ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: Μόνιμη θεραπεία με Celluerase

Spread the love

Του Γεώργιου Ι. Ζαμπάκου,
Πλαστικού Χειρουργού

 

Η κυτταρίτιδα ή τοπική λιποδυστροφία, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, αποτελεί μια παθολογική κατάσταση του δέρματος και του υποδορίου ιστού που χαρακτηρίζεται από κακή λειτουργία της αιματικής και λεμφικής μικροκυκλοφορίας, με αποτέλεσμα τοπικό οίδημα. Παράλληλα, παρατηρείται ρίκνωση των διαφραγμάτων του συνδετικού ιστού που συνδέουν το δέρμα με την περιτονία των μυών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση άλλοτε άλλου βάθους εντυπωμάτων.

Η κυτταρίτιδα αφορά περίπου το 85% των γυναικών μετά την εφηβεία, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος, και παρουσιάζεται με την χαρακτηριστική όψη του “φλοιού πορτοκαλιού”.

 

Αίτια

 Η ακριβής αιτιολογία της κυτταρίτιδας δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Αφορά κυρίως γυναίκες, και σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν η γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα), οι ορμονικές μεταβολές (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, χρήση αντισυλληπτικών), η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης. Οι διαταραχές αυτές φαίνεται να επηρεάζουν την τοπική μικροκυκλοφορία προκαλώντας οίδημα. Το οίδημα φαίνεται να προκαλεί σταδιακά υποξία των ιστών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νεοαγγειογένεσης και πάχυνσης των διαφραγμάτων που συνδέουν το δέρμα με την υποκείμενη περιτονία των μυών, και στη συνέχεια της ρίκνωσής τους με αποτέλεσμα την εμφάνιση μόνιμων εντυπωμάτων.

 

Κλινική εικόνα

 Η εικόνα της κυτταρίτιδας μοιάζει με την όψη του “φλοιού πορτοκαλιού”, παρουσιάζει δηλαδή μικρά εντυπώματα και διογκώσεις, με σημαντικές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή. Στα αρχικά στάδια είναι ορατή μόνο όταν υπάρχει σύσπαση των υποκείμενων μυών ή όταν “τσιμπάμε” το δέρμα. Σε πιο προχωρημένα στάδια όμως, παρατηρούνται μεγάλα μόνιμα εντυπώματα, τόσο στην όρθια όσο και στην ξαπλωτή θέση.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή των μηρών και των γλουτών, αλλά και στα γόνατα, στην κοιλιά, στα μπράτσα, και γενικά όπου υπάρχει υποδόριο λίπος.

 

Αντιμετώπιση

Οι παραδοσιακές θεραπείες στοχεύουν στην αντιμετώπιση του τοπικού οιδήματος με μασάζ, διατροφικούς χειρισμούς και τοπική εφαρμογή αποιδηματικών ουσιών, θεραπείες που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται και η αιτία του προβλήματος.

Οι νεότερες ενέσιμες θεραπείες στοχεύουν περισσότερο στην παθοφυσιολογία της κυτταρίτιδας, με τη χρήση ουσιών που μειώνουν τη συσσώρευση σιδήρου και αιμοσιδηρίνης στον υποδόριο ιστό, στοιχεία που φαίνεται να έχουν τοξική δράση στη μικροκυκλοφορία και τη λειτουργία των λιποκυττάρων. Ακόμα και αυτές οι νεότερες θεραπείες όμως δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ρίκνωσης των διαφραγμάτων του συνδετικού ιστού που προκαλεί τα εντυπώματα.

Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει μόνιμα η θεραπεία με το Celluerase, μια θεραπεία που στοχεύει στην απελευθέρωση των ρικνωτικών διαφραγμάτων που προκαλούν τα εντυπώματα της κυτταρίτιδας, με τη χρήση ενός ειδικού μικρομαχαιριδίου.

 

Θεραπεία με Celluerase

Η θεραπεία κυτταρίτιδας με Celluerase  είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, κατά την οποία χρησιμοποιείται ένα ειδικό μικρομαχαιρίδιο για να απελευθερώσουμε τα ρικνωτικά διαφραγμάτια του συνδετικού ιστού που προκαλούν τα εντυπώματα, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η εμφάνιση του δέρματος. Η θεραπεία είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί 30-45 λεπτά.

Αρχικά σημειώνουμε τα εντυπώματα σε όρθια θέση με τη βοήθεια ισχυρού κάθετου φωτισμού. Στη συνέχεια γίνεται τοπική αναισθησία και ακολουθεί η διατομή των προβληματικών διαφραγματίων, ώστε το δέρμα να ανακτήσει τη φυσιολογική υφή του. Οι οπές που δημιουργούνται για τη θεραπεία είναι πολύ μικρές (1mm) και κλείνουν χωρίς να χρειάζονται ράμματα. Αμέσως μετά τη θεραπεία εφαρμόζουμε πίεση στην περιοχή για να περιορίσουμε την εμφάνιση εκχυμώσεων (μελανιών).

Λόγω της χειρουργικής φύσης της θεραπείας, η δημιουργία εκχυμώσεων (μελανιών) είναι αναπόφευκτη και, ανάλογα με την έκταση της περιοχής της θεραπείας, μπορεί να είναι αρκετά εκτεταμένη. Η περιοχή παρουσιάζει συνήθως ευαισθησία και οίδημα που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, όπως και οι μελανιές.

 

Υπάρχουν παρενέργειες;

Μετά τη θεραπεία, η περιοχή μπορεί να είναι μελανή, ερυθρή και αρκετά ευαίσθητη. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει υπαισθησία ή μούδιασμα που συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες. Οι εκχυμώσεις που προκαλούνται από τη θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε υπερμελάγχρωση, ιδίως μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας (π.χ. solarium). Παρότι το μικρομαχαιρίδιο είναι μικρό σαν βελόνα, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μικρής ουλής, ιδίως σε άτομα με τάση για υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδή.

 

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία;

Μετά τη θεραπεία κυτταρίτιδας με Celluerase εφαρμόζουμε τοπικά αντιβιοτική αλοιφή για 5-7 ημέρες για την πρόληψη επιμόλυνσης, ενώ σκόπιμη κρίνεται η αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε solarium για τουλάχιστον 15 ημέρες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερμελάγχρωσης. Οι εκχυμώσεις που προκαλούνται υποχωρούν συνήθως σε 10-15 ημέρες.

 

Αποτελέσματα 

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα επιθυμητά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με μία μόνο θεραπεία. Σε περιπτώσεις όμως που η κυτταρίτιδα είναι πολύ εκτεταμένη, μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες θεραπείες για να αντιμετωπιστούν όλες οι περιοχές. Σε περιπτώσεις που υπάρχει σημαντική χαλάρωση στην περιοχή, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα επιθυμητά.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με Celluerase είναι ουσιαστικά μόνιμα, αλλά η κυτταρίτιδα είναι ένα εξελισσόμενο πρόβλημα, και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επανεμφάνισης σε άλλα σημεία, παρά την επιτυχία της θεραπείας.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση