Στέρεψε από λάδια η Λέσβος 

Spread the love


Όχι μόνο στέρεψε από λάδια η Λέσβος, αλλά σε συγκεκριμένες οξύτητες δεν μπορεί κανείς να βρει για να αγοράσει ούτε έναν τενεκέ και μάλιστα αυτό σε περιοχές που έχουν παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια και στις παρακαταθήκες λαδιών, όπως είναι η Γέρα. Σε δύο τουλάχιστον ελαιοτριβεία διαπιστώθηκε έλλειψη συγκεκριμένων οξυτήτων από πολίτες που ήθελαν να αγοράσουν ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες για τις καθημερινές τους ανάγκες. Αυτό παρατηρείται κατά κύριο λόγο στις χαμηλόβαθμες οξύτητες, καθώς στα βιομηχανικά λάδια έχουν ακόμα κάποιες ποσότητες τα ελαιοτριβεία, αλλά τα βιομηχανικά δεν είναι βρώσιμα.  

Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Βασίλης Κοκκινοφόρος «από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε συγκεκριμένες οξύτητες και γενικά οι ποσότητες ήταν μικρές παρότι υπήρχε παραγωγή τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο στις μονάδες μας. Τα λάδια φέτος είναι λίγα στη Λέσβο και οι περισσότεροι έχουν πάρει το 80% στα σπίτια τους για ιδιοκατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι οι παρακαταθήκες στα ελαιοτριβεία βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και γι’ αυτό έχουν εξαντληθεί και κάποιες οξύτητες, ενώ δεν συζητάμε για το εμπόριο, φέτος το εμπόριο ελαιολάδου στη Λέσβο έχει φάει μεγάλο χαστούκι. Δυστυχώς η έλλειψη παραγωγής στέρησε από την τοπική οικονομία μία σημαντική ενίσχυση από την εξαγωγή του ελαιολάδου, καθώς οι ποσότητες που εξήχθησαν και εξάγονται είναι πολύ μικρές».

 

Τεχνητές ή πραγματικές οι ελλείψεις;

Την ίδια ώρα, πάντως, διάφορες απόψεις και εκτιμήσεις διατυπώνονται γι’ αυτή την έλλειψη λαδιών, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για τεχνητή έλλειψη, δηλαδή ότι κάποια ελαιοτριβεία κρατούν τα λάδια και δεν τα πουλούν σε σημερινές τιμές σκοπεύοντας να τα διαθέσουν την περίοδο του καλοκαιριού, όταν ενδεχομένως θα έχουμε νέα αύξηση. Όμως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, ήταν κάθετος σημειώνοντας στην εφημερίδα μας: «Το τι έχουμε ακούσει τόσα χρόνια δεν περιγράφεται και θα σας έλεγα ότι είμαστε συνηθισμένοι στα διάφορα σενάρια. Θυμάστε και παλαιότερα έλεγαν ότι από τη Λέσβο φεύγει χωρίς παραστατικά το λάδι λες και τα λιμάνια είναι ξέφραγα αμπέλια και δεν γίνονται έλεγχοι! Να όμως που έγιναν έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και από όλες τις υπηρεσίες και δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα! Το ίδιο θα σας έλεγα και με τις ποσότητες λαδιών. Ο καθένας φαντάζεται και λέει ό,τι θέλει, η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είχαμε φέτος παραγωγή. Τα ελαιοτριβεία έκλεισαν νωρίς και μάλιστα για παρατεταμένο διάστημα είχαμε ανοιχτές τις μονάδες μας με ζημιά, καθώς δουλεύαμε ελάχιστες μέρες την εβδομάδα, έπρεπε όμως να μείνουμε ανοιχτοί και να απασχολούμε το προσωπικό για να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας. Το μόνο γεγονός σε όσα λέγονται και ακούγονται είναι ότι η Λέσβος έχει στερέψει από λάδι και υπάρχουν και αγρότες με μεγάλη κτηματική περιουσία, που ούτε το δικό τους λάδι δεν κατάφεραν να βγάλουν φέτος γιατί έχουμε αυτή την ζημιά που έχουμε στην παραγωγή. Θα έλεγα μάλιστα πως καθώς η μείωση της παραγωγής καταγράφεται κάθε χρόνο, πρέπει το κράτος να βρει κάποιο τρόπο να ενισχύσει τους ελαιοπαραγωγούς, όπως επίσης και τις μονάδες των ελαιοτριβείων καθώς πραγματικά φέτος ζήτημα είναι αν θα βγάλουμε και τα έξοδα. Περιμένουμε τώρα τους λογαριασμούς ρεύματος να κάνουμε τη σούμα, να δούμε αν μένει και τι. Αν μείναμε ανοιχτοί μείναμε γιατί ο καθένας μας έχει μια συνέπεια απέναντι στους πελάτες του και δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο»,  κατέληξε ο πρόεδρος των Ελαιοτριβέων.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση