Η άμεση στελέχωση του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) Μυτιλήνης, ήταν το θέμα της επίκαιρης ερώτησης, που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΚΚΕ στη Λέσβο, Μαρία Κομνηνάκα. Σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε η κ. Κομνηνάκα, συμπεριλαμβάνεται και «το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης παιδοψυχίατρου στο νησί, που έχει φέρει τις οικογένειες αντιμέτωπες με μια αδιάκοπη και εξαιρετικά επίπονη κατάσταση».
Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση «από το 2022, οπότε και η μοναδική παιδοψυχίατρος που υπηρετούσε στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) του Νοσοκομείου Μυτιλήνης βγήκε σε άδεια εγκυμοσύνης και ανατροφής τέκνου, παραμένει ένα ολόκληρο νησί, χωρίς αυτή την απολύτως αναγκαία Υπηρεσία Υγείας».
Επισημαίνει, δε, ότι «παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις και παρεμβάσεις συλλόγων και φορέων του νησιού, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά εξαιτίας αυτής της έλλειψης σε δημόσια δομή στη Λέσβο, μέχρι και σήμερα δεν έχει καλυφθεί ούτε η δεύτερη θέση που είναι κενή εδώ και χρόνια, που ήταν έτσι κι αλλιώς αναγκαία για την έγκαιρη και πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών ολόκληρου του πληθυσμού». Ασκώντας σκληρή κριτική προς το αρμόδιο υπουργείο σημειώνει ότι «η έλλειψη παιδοψυχίατρου στο νησί, έχει φέρει τις οικογένειες αντιμέτωπες με μια αδιάκοπη και εξαιρετικά επίπονη κατάσταση. Οι γονείς παιδιών που χρήζουν παρακολούθησης, θεραπείας και φροντίδας από παιδοψυχίατρο, αναγκάζονται είτε να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά σε Χίο ή Αθήνα, είτε να καλύπτουν οι ίδιοι το μεγάλο κόστος των θεραπειών, όπως λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.ά.».
Και συνεχίζει στην ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ: «Όλα αυτά, σε μια εποχή που η ακρίβεια τσακίζει το ήδη χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Με αποτέλεσμα δεκάδες οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν όλα αυτά τα δυσβάσταχτα ποσά, να σταματούν τις θεραπείες των παιδιών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ομαλή ανάπτυξή τους».
Αναφορικά με τις λύσεις που έχουν δοθεί, όπως η τηλεδιάσκεψη, η κ. Κομνηνάκα τις χαρακτηρίζει ως «λύσεις – «μπαλώματα», που δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη φυσική παρουσία και την άμεση αλληλεπίδραση που απαιτείται για ασφαλή και αποτελεσματική παρέμβαση».
Για το επίμαχο ζήτημα της έλλειψης παιδοψυχίατρου, υποστηρίζει ότι «πλήττει ιδιαίτερα τα παιδιά με αναπηρία, καθώς καθυστερεί την έγκαιρη διάγνωση, την πρώιμη παρέμβαση και την αναγκαία συνεχιζόμενη υποστήριξή τους. Τη στιγμή που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξή τους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους. Η καθυστέρηση στη διάγνωση ή η έλλειψη προσβασιμότητας σε εξειδικευμένες
υπηρεσίες αυξάνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και τα ίδια τα παιδιά, καθιστώντας την κοινωνική ένταξή τους ακόμα πιο δύσκολη».
Τέλος, ερωτά τον Υπουργό, «σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε με επείγουσες διαδικασίες να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμους και αποκλειστικής απασχόλησης παιδοψυχιάτρους το Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, για να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν».