Με την μάσκα του Covid τα τέρατα των ΑΠΕ

Γράφει ο Μάκης Αξιώτης

Επειδή μαζί με τον Κορωνοϊό εμφανίστηκε και ένα τσουνάμι ενεργοποίησης της εγκατάστασης Φαραωνικών Ανεμογεννητριών στην χώρα, μαζί με νομοσχέδια διευκόλυνσης και αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, πρέπει να επανέλθουμε πάλι στα παλιά γνώριμα «χωράφια», τα οποία υπάρχουν και θα υπάρχουν αφενός μεν λόγω της τεράστιας κερδοφορίας, αφετέρου δε λόγω της «μη αναστρέψιμης πια καταστροφής του κλίματος» από τον άνθρωπο! 

Πρέπει λοιπόν να ξαναπούμε, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει «ευαισθητοποιημένος άνθρωπος» που να πιστεύει ότι η Ελλαδίτσα μας, των 10 εκατ. ισοπεδώνοντας τις κορφές των βουνών της και μετατρέποντας σε μπαταρίες συμφερόντων τα νησιά της, θα μετρίαζε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την στιγμή που οι γίγαντες παραγωγής αερίων, Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια κάθε προσπάθεια συμφωνίας για τον περιορισμό τους! Επομένως η τεράστια παραγωγή ρεύματος εξυπηρετεί, όπως πάντα, τα συμφέροντα ποικίλων εταιρειών, που ενεργοποιούνται «μετά μανίας», στο νέο κερδοφόρο πεδίο! 

Επίσης  πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το νέο νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη (που παρουσιάστηκε στην Κρήτη χωρίς Δημοσιογράφους) με τις «εξπρές διαδικασίες αδειοδοτήσεων εγκατάστασης Φαραωνικών ΑΠΕ (9 δις επενδύσεις σε βάθος τριετίας) και εύκολης παράκαμψης των περιοχών NATURA (και άλλων ενοχλητικών απαιτήσεων περί της «σπουδαιότητας του τοπίου στην ευτυχία του ανθρώπου») δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την θέση του πρώην υπουργού κ. Σταθάκη της Κυβερνώσας Αριστεράς (ο οποίος ήταν ομιλητής τώρα και στην Κρήτη) για την επιτυχία της «Ελλαδίτσας των επενδύσεων στην διάσωση του Πλανήτη» (Εφ.Συντακτών 12/12/18), με αρωγό βέβαια και την μοναδική τότε απόφαση του ΣτΕ (σε προσφυγή κατοίκων της Καρυστίας) ότι πρέπει να «αποδεχόμαστε την ήσσονα βλάβη (βουνά, νησιά, NATURA) έναντι του μείζονος καλού» (της διάσωσης του κλίματος από τις Φαραωνικές ΑΠΕ)!!!! (Εφ.Συντ. 10/12/18). 

Άρα το σχέδιο έχει διαχρονική συνέχεια! Πρέπει δε να προσθέσουμε και τα καινούργια μαντάτα από τις Βρυξέλλες, με τον νέο χρηματοδοτικό Μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες του Νότου, με τους ευνοϊκούς αγέρηδες και τα μεγάλα χρέη, θα μπορούσαν να δεχτούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα από τους πλούσιους του Βορρά, ώστε να μετατρέψουν σε μπαταρία τα εδάφη τους, με ανταλλάγματα «τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν»!!! Δηλαδή τίποτα, μπροστά στην αρχική προοπτική μείωσης κατά 30% του χρέους της Ελλάδας, με παραχώρηση του 2% της επιφάνειάς της!!!! Και το εξωφρενικό! Το ποσοστό ΑΠΕ που θα εγκαθίσταται στην Ελλάδα θα ανήκει στο ποσοστό που θα παρουσιάζει το κράτος-επενδυτής! Η Αποικία στην πλήρη της  εφαρμογή!! Και τώρα στην ουσία. Τα καλώδια διασύνδεσης των νησιών με τον Ελλαδικό κορμό!

To Αιγαίο προβλέπεται να καλωδιωθεί, με το πρόσχημα να πηγαίνει φτηνό ρεύμα (από τον λιγνίτη που έχει πια ημερομηνία λήξης, τα υδροηλεκτρικά, το φυσικό αέριο) στα νησιά με τα ενεργοβόρα και ρυπαίνοντα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων! Πρώτη η Κρήτη (με δύο καλώδια) κατάλαβε ότι το ρεύμα θα φεύγει από το νησί-μπαταρία με τις χιλιάδες ανεμογεννήτριες-μαμούθ που θα φιλοξενεί (2.500 MV) με ανάγκες μόλις τα 700 MV)! (Εφ.συντακτών 11/6/20)! 

Μάλιστα επειδή το σύστημα σε άπνοια πρέπει να παίρνει ρεύμα, τα υπάρχοντα Εργοστάσια «πρέπει να υπάρχουν»! Και ενώ έπρεπε το καλώδιο να το πληρώσουν οι Εταιρείες που εγκαθιστούν τα Φαραωνικά Τέρατα, αυτό κατασκευάζεται τώρα από Εθνικούς πόρους! Δηλαδή από τις τσέπες των «αιώνιων θυμάτων»! Παντού στον Ελλαδικό χώρο ξεσηκώνονται οι τοπικές κοινωνίες για την επιθετική επέλαση των Φαραωνικών Ανεμογεννητριών, που θα αφήσουν άχρηστα σιδερικά, τόνους τσιμέντου και ισοπεδωμένες τεράστιες εκτάσεις στα αγνώριστα φυσικά τοπία (Κορυφές βουνών όπως τα Άγραφα, η μικρή Ζήρεια, η Οίτη, τα Αλώνια Μαλέα Μονεμβασιάς, το Πάνειο όρος Αττικής, νησιά όπως η Σκύρος, η Τήνος (με επεμβάσεις ΜΑΤ), η Ίος, η Αμοργός, η Ανάφη, η Γυάρος, η Πάρος, η Άνδρος, η Νάξος, η Αμοργός, η Σίφνος, η Σαντορίνη κ.ά.). Δηλαδή ό,τι το πιο ωραίο, το πιο μοναδικό διαθέτει η χώρα, στο έλεος των Ιδιωτικών Συμφερόντων, με μηδαμινά οφέλη για τους άμεσους κοινωνούς και χρήστες του τόπου τους και με την αφηρημένη πια έννοια της «διάσωσης του κλίματος του Πλανήτη» (sic)!! 

Έτσι θα προκύψει πάλι και το «φάντασμα» της Αιγαίας Ζεύξης», ίσως με ένα καλώδιο που θα το πληρώσουμε εμείς και τρία νησιά-μπαταρίες που θα εξάγουν ρεύμα! Θυμόμαστε λοιπόν τις θετικές γνωμοδοτήσεις της τότε περιφέρειας και του Δήμου Μυτιλήνης, για την μετατροπή της Δυτικής Λέσβου (μαζί με την Λήμνο, που αποφάσισε αρνητικά προς τιμήν της, και την Χίο), από την Πολυεθνική Iberdrola (Πρώην Ρόκας) σε μια μπαταρία παραγωγής και εξαγωγής 306 MV ρεύματος από 11 Αιολικά πάρκα 314 τετρ.χλμ., 153 Φαραωνικών Ανεμογεννητριών, 104 μέτρων ύψους (ίσως τώρα και μεγαλύτερων), με παραγωγή 2 MV η καθεμιά (και οι τρεις της ΔΕΗ στον Ακρόχειρα Άντισσας παράγουν 2,1 MV συνολικά), βάρους 231 τόνων, με τόνους οπλισμένου σκυροδέματος για τις βάσεις τους και ισοπέδωση βουνών για την κατασκευή 87 χλμ. δρόμων, 5 μέτρων πλάτους και ίσως ενός νέου λιμανιού, όπως αυτό του Σιγρίου για την εκφόρτωσή τους! 

Το 2013, για άγνωστους λόγους (ίσως για το ποιος θα πληρώσει το κόστος του καλωδίου), η ΑΔΜΗΕ, ειδοποιεί τον Ρόκα, ότι η διασύνδεση των τριών νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα, μετατίθεται μετά το 2023! (Νέα της Λέσβου 23/4/2013). Πρέπει λοιπόν να μάθουμε μήπως τώρα αυτή θα γίνει από «Εθνικούς πόρους» όπως της Κρήτης, για να καταστεί υλοποιήσιμη η «μπαταριοποίηση» του Δυτικού νησιού! Θα μου πείτε δεν πρέπει να αντικατασταθούν τα ρυπογόνα μέσα παραγωγής ενέργειας από «φιλικά προς το περιβάλλον μέσα πράσινης Ενέργειας»;; Και ποιος είπε όχι! Το νησί χρειάζεται 70 – 100 το ανώτερο MV! Τώρα λειτουργούν 6 ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ (Ακρόχειρας-Σκαλοχώρι) και περίπου άλλες 20 Ιδιωτικής Επιχείρησης και έχει φωτοβολταϊκά σε αρκετά σημεία! Αυτές είναι σε μεγέθη συμβατά με τις απαιτήσεις της διατήρησης της αειφόρου ανάπτυξης! 70 MV χρειάζεται το νησί, τόσες ενεργειακές μονάδες φυσιολογικού μεγέθους μπορούν να αναπτυχθούν και αν τοποθετηθεί και το καλώδιο με δική μας δαπάνη, θα έρχεται το ρεύμα που θα χρειάζεται αν η άπνοια ακινητοποιεί τα πτερύγια! Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για καμιά άλλη λύση! Οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με αποικιακού τύπου συμφωνίες! Σκεφτείτε ένα νησάκι, όπως η Γυάρος (μόλις 17,5 τετρ.χλμ.), με ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες, να «θωρακίζεται» με 77 ανεμογεννήτριες, 150 μέτρων (!!!) στην  μόνη κορυφογραμμή του νησιού! 

Αδιανόητο και όμως συμβαίνει σε όλο το Αιγαίο!!! Είναι πολύ προσοδοφόρος η «εγκατάσταση της Πράσινης Ενέργειας», ένα λεκτικό και εννοιολογικό παράδοξο, όταν ισοπεδώνει «πράσινες κορφές βουνών και πράσινες εκτάσεις της πολυθρύλητης και ταλαίπωρης NATURA!

(Άρθρα μου από την ίδια στήλη του Κυνόδοντα, διαχρονικά: «Αιγαία… Ζέση, Πέμπτη 17/7/14», «Κυβερνώσα Αριστερά και Περιβάλλον, 28/12/18» και «Προς τα μαύρα σύννεφα του 2000 (2020) 30/12/19).

Μυτιλήνη Ιουν. 2020