- Για το τελευταίο στάδιο της ειλημμένης από πέρυσι απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού κάνει λόγο ο Ν. Ιππειώτης
Στους δρόμους ετοιμάζονται να βγουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για την συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης και τις συμπράξεις με ιδιώτες, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία περιφερειακών ΔΕΥΑ, στο μοντέλο που θα ακολουθηθεί και για τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, όπως έγραψαν πριν μερικές εβδομάδες τα “Νέα της Λέσβου” και σύμφωνα με τους εργαζόμενους πρόκειται για το τελευταίο στάδιο της ειλημμένης από πέρυσι απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Στο σχέδιο νόμου γίνεται λόγος για μαζική συγχώνευση των ΔΕΥΑ που θα υπάγονται σε έναν νέο Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας τους και με δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που σύμφωνα με το Υπουργείο, προωθεί την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης, παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ συζητήθηκε και στο περιθώριο των επιμορφωτικών διημερίδων που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Το επόμενο διάστημα θα τεθεί για διαβούλευση και στις αρχές της νέας χρονιάς θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
«Το κόλπο ήταν στημένο από την αρχή»
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση περνά «από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά στους ιδιώτες. Δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό». Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ, Νίκος Ιππειώτης, «δεν είναι τεχνικό, ούτε λειτουργικό το πρόβλημα. Είναι καθαρά οικονομικό και για τα συμφέροντα των λίγων. Δεν ξαφνιαστήκαμε γιατί η αρχή είχε γίνει από πέρυσι με την ΡΑΕ. Οι συνέπειες θα είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα οι εργαζόμενοι και ο κόσμος που θα δουν τα τιμολόγια να ανεβαίνουν στα ύψη. Το κόλπο ήταν στημένο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιππειώτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια ΔΕΥΑ, λειτουργούν Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης μόνο στη Λέσβο και τη Χίο. Στα υπόλοιπα νησιά υπάρχουν Υπηρεσίες Ύδρευσης στους Δήμους που έχουν την ευθύνη για την λειτουργία των δικτύων, τις παροχές, κλπ.. Επομένως η συγχώνευση θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη και κάπου εκεί, όπως φοβούνται οι εργαζόμενοι, θα εισέλθει ο ιδιωτικός τομέας.
Ρύθμιση χρεών
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι νέες Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, ρυθμίζονται τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών. «Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε η χώρα να αποκτήσει πολύ λιγότερες, αλλά ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών. Με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ (σ.σ. Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού. Οι νέες ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.