Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μόλυβος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Σκεφτόμουν πόσοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως αν βρεθούν στο Μόλυβο τη μέρα της  πανσελήνου του Ιουνίου, θα νιώσουν στο πετσί τους όλα εκείνα τα μαγνητικά πεδία που διαθέτει τούτος ο τόσο ιδιαίτερος τόπος.

Καθώς πριν από μερικές μέρες, η πανέμορφη σελήνη ξεπρόβαλε στον νυχτερινό ουρανό τις πρώτες βραδινές ώρες, γέμισε ο τόπος από μια πορτοκαλιά ολοστρόγγυλη μαγική σφαίρα που καθώς ανέβαινε άλλαζε χρώμα, κιτρίνιζε, θάμπωνε, ξεκαθάριζε και εντυπωσίαζε στέλνοντας vibes σε μας τους ανθρώπους αυτής της γης.

Το  «Φεγγάρι της Φράουλας», όπως λέγεται αλλιώς η σελήνη του Ιουνίου – επειδή πέφτει την εποχή που μαζεύονται οι ώριμες φράουλες – είναι ένα πανηγυρικό φεγγάρι. 

Βρεθήκαμε στο Μόλυβο 

Μας φάνηκε ζωντανός, ακμαίος, ζωηρός και γεμάτος αυτοκίνητα και κόσμο.

Έλληνες και τουρίστες, Μυτιληνιοί εκδρομείς, ενδιαφέροντες ταξιδιώτες. 

Ωραίες παρουσίες, ωραία καλοκαιρινά καφτάνια στο μαγαζί της Καμάρα που έστησε σαν το διάσημο της Μυκόνου, μοναδικά  αμερικανικά καπέλα STETSON, αυτά που φορούσε ο Τζον Γουέιν στις καουμπόικες  ταινίες. Θα τα βρεις σ’ ένα ψαγμένο μαγαζί από τα καλύτερα του Αιγαίου, καθώς κατεβαίνεις  προς το λιμάνι. Χάζεψα για αρκετή ώρα ένα borsalino κρυμμένο σε μια θεματική βιτρίνα και αγόρασα ένα με στιλ.  Επίσης  θαύμασα τα ωραία κοσμήματα, άλλα  αληθινά και άλλα φευγάτα faux. 

Παντού στο Μόλυβο θα βρεις εντυπωσιακά διακοσμητικά και χειροποίητες δημιουργίες. Λατρεύω τα καράβια του Φραγκούλη στην ανηφόρα  της αγοράς προς το κάστρο με τις περίτεχνες λεπτομέρειες, αλλά και όλα τα χειροποίητα κοσμήματα που είναι ό,τι καλύτερο έχω δει τα τελευταία χρόνια. 

Τα μαγαζάκια στο Μόλυβο είναι ιδιαίτερα, ξεχωριστά και πολύ καλόγουστα. Το κομμωτήριο στην παλιά αγορά δίνει το στίγμα του. Η παλιά ταβέρνα, ο Γάτος, με τα μαγειρευτά στη ζεν βεράντα του είναι όλα τα λεφτά. Το γνωστό ταβερνείο Χταπόδι στη μύτη του λιμανιού είναι μια κλασική επιλογή και ασφαλής. Στο Μόλυβο τρως παντού καλά. Εδώ οι άνθρωποι έχουν μεράκι και αγαπάνε τους “φιλοξενούμενούς τους”, από πάντα. Τους περιποιούνται, τους φροντίζουν και τους νοιάζονται. Η Μήθυμνα άλλωστε είναι από τους πρώτους περιηγητικούς προορισμούς της Ελλάδας. Εδώ κατέφτασαν επισκέπτες από άλλες χώρες και βρήκαν φιλοξενία και φροντίδα. 

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987, ο Μόλυβος, γεμάτος σαγήνη και γραφικότητα είναι ένας εντυπωσιακός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά με πέτρινα σπίτια και κεραμιδένιες στέγες, και ένα βενετσιάνικο Κάστρο των Γατελούζων, το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού που δεσπόζει στην κορυφή του  αγναντερού λόφου. Ένας τόπος που χρόνια τώρα εμπνέει καλλιτέχνες και ξυπνάει τη ρομαντική διάθεση όλων μας.

Από δω πέρασε ο Λέοναρντ Κόεν, η Αμαλία και ο Όθωνας, ο Αργύρης Εφταλιώτης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Νεοέλληνας ζωγράφος Άγγελος Ραζής, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που έχει σπίτι εδώ και φιλοξενούσε πλήθος καλλιτεχνών και πλήθος επωνύμων και διασήμων από όλο τον κόσμο. 

Το περπάτημα στα γραφικά καλντερίμια του χωριού είναι μια μικρή εξερεύνηση στο παρελθόν και την ιστορία. Η Δημοτική Πινακοθήκη φιλοξενεί έργα των Τσαρούχη, Σκουλάκη, Μυταρά, Χαλεπά και άλλων. Πανέμορφες  βρύσες με ανάγλυφες επιγραφές και διακοσμητικά, που έχουν ξεμείνει από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Ένας τόπος που διατηρείται αναλλοίωτος και κατάφερε να αντισταθεί στη λαίλαπα των ανακαινίσεων και του αλουμινίου.

Μη φύγεις αν δεν περπατήσεις κάτω από τα ζωηρά σαλκίμια (τις διάσημες γλισίνες) στο καλντερίμι που ανακηρύχθηκε το ωραιότερο στενό στον κόσμο.

Λατρεμένος τόπος με αιολική γλύκα!


Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά 

Υλικά

  • 8 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 200 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα 
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζ. κρασί 
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα μεγάλη φρέσκια τριμμένη 
  • 1 κ.σ. ζάχαρη 
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι 
  • 2 κουταλιές πάστα ντομάτας

Εκτέλεση 

Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι μέχρι να μαραθεί χωρίς να καεί.

Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε την πάστα ντομάτας, την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. νερό, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο και το ρύζι. Αφήνουμε  τα υλικά να βράσουν για 10 λεπτά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε έξτρα νερό και φροντίζουμε η γέμιση να είναι ζουμερή.

Εν τω μεταξύ ξεκουφώνουμε τις μελιτζάνες και τις πασπαλίζουμε με αλάτι.

Τις ξεπλένουμε καλά και τις στύβουμε με τα χέρια να φύγουν τα υγρά. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε όρθιες σε κατσαρόλα που να τις χωράει ακριβώς.

Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει μία κουταλιά πελτέ ντομάτας επιπλέον. Σιγοβράζουμε για  περίπου 45 λεπτά, έως ότου μελώσουν οι μελιτζάνες.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img