Του Χρυσοβαλάντη Κοτοπούλη
Φυσικοθεραπευτή(PT), Χειροθεραπευτή (MT)
Παρακολουθώντας αδιαλείπτως όλες τις σύγχρονες εξελίξεις και καινοτομίες, τόσο σε ό,τι αφορά τον τεχνικό εξοπλισμό με υπερσύγχρονα μηχανήματα όσο και στις διά χειρός θεραπευτικές τεχνικές, στα πλαίσια της συνεχούς εξέλιξής μας, ολοκληρώθηκε ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα και επαναστατική μέθοδος από τον Κ. Τσουκαλά Γεώργιο (Φυσικοθεραπευτή P.T. Οστεοπαθητικό D.O. Καθηγητή Ackermann College):
Ήπιας Χειροπρακτικής & Δομικής Οστεοπαθητικής (Μέθοδος Ackermann)
Όλοι μας, ανεξαιρέτως, θα βιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας μυοσκελετικό πόνο. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό ή καταπόνηση, από σήκωμα βάρους, από κάποια λάθος κίνηση, ενίοτε δε άνευ συγκεκριμένου λόγου. Μπορεί να είναι μικρής διάρκειας, ή να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση και να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία. Επίσης είμαστε εκτεθειμένοι σε δομοστατικές αστάθειες της σπονδυλικής μας στήλης. Για παράδειγμα: Η θέση που παίρνουμε καθημερινά στο γραφείο μας, στον τόπο εργασίας μας, στο θρανίο του σχολείου ή ακόμα και μπροστά στην τηλεόραση, ο τρόπος που οδηγούμε το αυτοκίνητο, το πώς καθόμαστε στο λεωφορείο, ακόμη και το πώς περπατάμε. Από έρευνες που έγιναν, αποδεικνύεται ότι βλαβερές είναι και οι συνεχείς κινήσεις που επαναλαμβάνονται καθημερινά σε εργαζόμενους στα διάφορα εργοστάσια. Αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες πολλές φορές δημιουργούν διάφορες παθολογίες λόγω των λανθασμένων τεχνικών και εμβιομηχανικών προτύπων.
Το γεγονός είναι ότι ο πόνος που οφείλεται σε μυοσκελετικές παθήσεις, αποτελεί την πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία, ακόμα και αναπηρίας, παγκοσμίως.
Συχνά περιορίζει σημαντικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής. Συγκαταλέγεται δε, στους βασικότερους λόγους επίσκεψης σε γιατρό ή εισαγωγής στο νοσοκομείο.
Το να πονέσεις είναι αναπόφευκτο.
Το να υποφέρεις, είναι θέμα επιλογής.
Haruki Murakami
Τι είναι η χειροπρακτική;
Η χειροπρακτική είναι ένας κλάδος υγείας, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση και πρόληψη επώδυνων συνδρόμων και δυσλειτουργικών καταστάσεων, που οφείλονται σε μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών αρθρώσεων καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν αυτά πάνω στο νευρικό σύστημα.
Τι είναι η δομική οστεοπαθητική;
Η δομική οστεοπαθητική έχει ως αντικείμενό της την εξέταση των μηχανικών στοιχείων του σώματος, προκειμένου να διαπιστώσει την πηγή της πάθησης. Μελετώντας το μυοσκελετικό σύστημα, ο οστεοπαθητικός διαπιστώνει τις ανάγκες του και απαντά σε προβλήματα που είτε αποτελούν δυσλειτουργίες και οφείλονται σε χρόνιες παθήσεις, είτε μπορεί να είναι προϊόντα περιστασιακών τραυματισμών.
Οποτεδήποτε έχουμε απορρύθμιση της διάταξης των οστών στο χώρο της άρθρωσης, έχουμε αλλαγή και της λειτουργικής συμπεριφοράς τόσο των οστών που την αποτελούν όσο και των γύρω ιστών (μυών, τενόντων, συνδέσμων, νεύρων κλπ.).
Πιο συγκεκριμένα
Όταν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος συνεχούς μικροτραυματισμού – επειδή οι μύες συσπώνται περισσότερο από το φυσιολογικό, η κίνηση μεταξύ δίσκων και σπονδύλων εμποδίζεται, τα νεύρα ερεθίζονται και τελικά δημιουργείται στην περιοχή μία χρόνια φλεγμονή. Κλασικά συμπτώματα του φαύλου αυτού κύκλου αποτελούν οι τοπικοί πόνοι, οι πόνοι που αντανακλώνται στα άνω και κάτω άκρα, τα μουδιάσματα, οι δυσλειτουργίες του αυχένα και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες, οι δισκοπάθειες, οι τενοντοπάθειες, οι πονεμένοι και δύσκαμπτοι μύες και πολλά άλλα.
Τρόπος αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών:
Η βασική μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών είναι οι ειδικοί διορθωτικοί χειρισμοί (ανατάξεις), που γίνονται πάνω στη σπονδυλική στήλη και γενικότερα σε ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα.
Οι χειρισμοί είναι ανώδυνοι και ακίνδυνοι. Τη στιγμή εκείνη μπορεί να ακουστεί ένα κρακ, ένας ήχος που παράγεται από απελευθέρωση αερίων στην άρθρωση. Η επαναφορά της κανονικής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, που επιτυγχάνεται με τους χειρισμούς αυτούς:
- Ελευθερώνει το νευρικό σύστημα
- Βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητάς του για αυτο-ίαση και εξαλείφει τις αιτίες του πόνου.
- Ανακουφίζει από τον πόνο
- Βελτιώνει το εύρος και την κινητικότητα των αρθρώσεων
- Επαναφέρει την μυϊκή απόδοση στο κανονικό
- Βοηθάει στην διόρθωση της στάσης του σώματος προς το καλύτερο
- Βελτίωση των επιδόσεων
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Καθώς μπορεί να συμβάλει και στην γενικότερη βελτίωση της ευεξίας
Τι είναι η χειροπρακτική μέθοδος Ackermann;
“Η Χειροπρακτική μέθοδος Ackermann αποτελεί ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα που βασίζεται σε χειροπρακτικούς και οστεοπαθητικούς χειρισμούς στην σπονδυλική στήλη για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε όλο το σώμα”.
Είναι μια μέθοδος που έπειτα από σειρά ετών και ερευνών συγκέντρωσε και συνδύασε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους χειροπρακτικής και τεχνικές δομικής οστεοπαθητικής. Ήπιες και πολύ εντοπισμένες τεχνικές. «Δεν θεραπεύεις απλώς μία άρθρωση, αλλά αντιμετωπίζεις ολιστικά την σπονδυλική στήλη στο σύνολό της, όπως επίσης και τις περιφερικές αρθρώσεις». Η μέθοδος Ackermann βοηθά τον θεραπευτή να κάνει μία συγκεκριμένη αξιολόγηση και με αυτόν τον τρόπο να εφαρμόσει τις τεχνικές του σε όλο το σώμα.
Η μέθοδος δομικής οστεοπαθητικής και ήπιας χειροπρακτικής συστήνεται από όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες που υπάρχουν διεθνώς ως πρώτη γραμμή θεραπείας για την αντιμετώπιση επώδυνων μυοσκελετικών παθήσεων. Πάνω από 40 χρόνια γιατροί και φυσικοθεραπευτές μετεκπαιδεύονται σε όλη την Ευρώπη στην αποτελεσματική αυτή μέθοδο προσφέροντας άμεση απελευθέρωση κίνησης των αρθρώσεων χωρίς πόνο.
Μία τέτοια θεραπευτική προσέγγιση, λειτουργεί εξαιρετικά όταν παρέχεται στα πλαίσια πρόληψης ή ευζωίας και κυρίως όταν συνδυαστεί με ενεργητική θεραπεία (δηλαδή με κίνηση και ειδική για τον κάθε άνθρωπο άσκηση), με τεχνικές διαχείρισης του άγχους και του stress, με την βελτίωση της διατροφής και την μείωση των βλαβερών συνηθειών (αλκοόλ, κάπνισμα κλπ.), με την βελτίωση του ύπνου. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες, ο γενικός κανόνας όμως όλων είναι ότι οφείλουμε στον εαυτό μας μια υγιή στάση ζωής.