Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όταν τα «σκουπίδια» ενός άλλου είναι ο «θησαυρός» σου!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • «Σιγά- σιγά γίνεσαι πιο ευέλικτος, και εκεί που παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, βρίσκεις λύσεις. Αυτομάτως η αισιοδοξία σου γίνεται τρόπος ζωής», λέει η Γιούλα Κουτσουμπού

Πριν λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας ένα σκάκι… πολύ διαφορετικό από όσα είχαμε συνηθίσει. Ο λόγος για την σκακιέρα από ανακυκλωμένα και «άχρηστα» υλικά που έφτιαξαν οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου Humade Crafts Workshop της Lesvos Solidarity – Pikpa Αλληλεγγύης Λέσβου, με την καθοδήγηση της Γιούλας Κουτσουμπού. Για το σκάκι χρησιμοποιήθηκαν ληγμένα wax cups για χάπια, καπάκια μπίρας από την τοπική μπίρα Nissiopi, Sigri Brewery, ένα κομμάτι ύφασμα, κουμπιά και φελλοί!

Λίγα «άχρηστα» υλικά και πολλή φαντασία ήταν αρκετά για να φτιαχτεί σκάκι για το Γυμνάσιο Μόριας

Πώς προέκυψε η ιδέα

Αλλά… ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η φιλόλογος ειδικής αγωγής του Γυμνασίου Μόριας, και συμμετέχουσα στο εργαστήριο Humade Crafts Workshop, Κατερίνα Γαλιώτου, με βάση την προηγούμενη εμπειρία της σε σχολεία, στα οποία διοργάνωνε τουρνουά σκακιού, σκέφτηκε πως θα μπορούσε το ίδιο να συμβεί και στο Γυμνάσιο που διδάσκει. Το μόνο που έμενε ήταν να κεντρίσει το ενδιαφέρον στους μαθητές της, και να αφήσουν για λίγο στην άκρη το… κινητό. 

Κάπως έτσι, μοιραζόμενη τις σκέψεις της με την υπεύθυνη του εργαστηρίου, Γιούλα Κουτσουμπού, ήρθε και «κούμπωσε» η ιδέα για ένα σκάκι από «άχρηστα» υλικά, μα με πολλή φαντασία! Η φιλόλογος κ. Γαλιώτου δέχτηκε με χαρά, και αμέσως όλοι οι συμμετέχοντες άρχισαν να εργάζονται για την εκπλήρωση αυτού του διαφορετικού project. Τώρα, το σκάκι είναι έτοιμο και χθες παραδόθηκε στους μαθητές οι οποίοι δεν έχασαν στιγμή για να εξασκηθούν με τα ευφάνταστα πιόνια του!

Στο εργαστήρι Humade Crafts Workhop συμμετέχει όποιος θέλει!

Το εργαστήρι

Η Γιούλα Κουτσουμπού διατηρεί το Humade Crafts Workhop από το Νοέμβριο του 2017. Όπως μας λέει: «Πάντοτε ασχολιόμουν με τα εικαστικά, συγχρόνως όμως ήθελα να έχει οικολογικό χαρακτήρα η τέχνη που κάνω. Έτσι, όταν ήρθα σε αυτό το εργαστήρι, ένιωσα ότι μπορούσα να κάνω κυριολεκτικά τα πάντα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά υλικά που πετάει ο περισσότερος κόσμος, ή φυσικά υλικά».

Ποιοι συμμετέχουν στο εργαστήρι; «Αυτή τη στιγμή στο εργαστήρι δεν έρχονται τόσο πρόσφυγες όπως παλιά, όσο ντόπιοι, και κυρίως πολλοί εκπαιδευτικοί, μιας και παίρνουν ιδέες και υλικά για κατασκευές στο σχολείο τους. Συγχρόνως επισκέπτομαι συχνά σχολεία και κοινότητες, και πολλές φορές σε συνεργασία με την ομάδα Plastic Free Lesvos, ενημερώνουμε τα παιδιά για την μόλυνση του περιβάλλοντος και τα παρακινούμε σε έναν τρόπο ζωής φιλικό προς αυτό», μας λέει, ενώ προσθέτει: «Έρχονται όλο και περισσότερες οικογένειες μαζί με τα παιδάκια τους, βρίσκοντας εδώ ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο για να γίνουν δημιουργικοί».

Φωτιστικό από σωσίβιο (!) και έγχορδο όργανο από κουτί… μπισκότων, μερικά από τα πρωτότυπα δημιουργήματα συμμετεχόντων στο εργαστήρι

«Είναι ψυχοθεραπεία»

Η κ. Κουτσουμπού χαρακτήρισε την όλη διαδικασία, από την αναζήτηση μιας ιδέας μέχρι την εφαρμογή της, με την επιλογή των κατάλληλων υλικών, ως «ψυχοθεραπεία». «Πολλοί έρχονται εδώ μετά τις δουλειές τους, κουρασμένοι, γεμάτοι στρες, και φεύγουν με άλλη ψυχολογία. Επιπλέον, όπως συνηθίζω να λέω στους συμμετέχοντες στο εργαστήρι, το καλό είναι ότι δεν υπάρχει ο φόβος ότι θα χαλάσει κάποιο υλικό, γιατί ακόμα και αν αυτό χαλάσει, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για κάτι άλλο, φερ’ ειπείν τα γυαλιά ενός σπασμένου καθρέφτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα ψηφιδωτό».

Η Γιούλα Κουτσουμπού συνδέει την δημιουργικότητα των οικολογικών project με την αλλαγή στην αντίληψη των πραγμάτων «Σιγά-σιγά γίνεσαι πιο ευέλικτος, και εκεί που παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, βρίσκεις λύσεις. Αυτομάτως η αισιοδοξία σου γίνεται τρόπος ζωής», σημειώνει η ίδια. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήρι της Lesvos Solidarity – Pikpa Αλληλεγγύης Λέσβου καθώς και τις επισκέψεις στα σχολεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στα social media, στο youtube και στο facebook Humade Crafts Workshop ή να στείλουν email στο [email protected]

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img