Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

91 ετοιμόρροπα στη Δυτική Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μετά από τις εκλογές το νομοσχέδιο για τις κατεδαφίσεις, ενώ η γη “χορεύει” στη μισή Ελλάδα

Πανελλήνιες διαστάσεις έχει πάρει το μείζον ζήτημα των ετοιμόρροπων χαλασμάτων στο νησί μας μετά από τους τελευταίους σεισμούς και την διάχυτη ανησυχία που υπάρχει για την κατάρρευση των εγκαταλελειμμένων ακινήτων. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων ανά Δήμο της χώρας, ο Δήμος Μυτιλήνης βρίσκεται 4ος στη λίστα, με 285 κτίρια, ενώ στο Δήμο Δυτικής Λέσβου έχουν εντοπιστεί 91. Την ίδια ώρα, όπως γράφαμε και στο σχετικό ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα, οι εργασίες κατεδάφισης προχωρούν με αργούς ρυθμούς λόγω του υψηλού κόστους αλλά και των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. 

Η προστασία από τους σεισμούς, όπως έχουν διατυπώσει σε όλους τους τόνους οι σεισμολόγοι, προϋποθέτει γερές κατασκευές. Σεισμικές δονήσεις και ερειπωμένα κτίρια αποτελούν ένα επικίνδυνο “κοκτέιλ”. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Σάμο (όπου λόγω του σεισμού του 2020 έγινε συστηματική καταγραφή) εντοπίστηκαν 410 επικίνδυνα κτίρια και 1.944 που έχρηζαν επισκευής, ενώ εκδόθηκαν 329 πρωτόκολλα κατεδάφισης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων. Γι’ αυτό όποτε καταγράφεται έξαρση στη σεισμική δραστηριότητα, η πρώτη παράκληση των επιστημόνων είναι «μακριά από ετοιμόρροπα κτίρια». 

Όπως και την τελευταία περίοδο που παρατηρείται μια διάσπαρτη σεισμική δραστηριότητα σε Εύβοια, Κρήτη και στο νησί μας. Αν και η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο φαίνεται ότι βρίσκεται σε αποδρομή, οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να συνιστούν προσοχή μέχρι την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

“Στα χαρτιά”

Εδώ και 8 χρόνια το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να εισαγάγει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, επικαιροποιώντας το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, καθώς οι ρυθμίσεις για παραχώρηση κτιρίων σε δημοτικούς φορείς ή, μέσω αυτών, σε ιδιώτες για αποκατάσταση και αξιοποίηση εγείρουν συνταγματικά ζητήματα, αφού η προστασία της ιδιοκτησίας τελεί υπό την εγγύηση του Συντάγματος.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, παραπέμπεται για μετά τις εκλογές η προσπάθεια και της σημερινής κυβέρνησης να καταλήξει σε έναν νόμο για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, η οποία είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020, οπότε δύο νέοι καταπλακώθηκαν από ερείπιο που κατέρρευσε την ώρα του σεισμού στη Σάμο. Μάλιστα, το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, σε σύσκεψη υπό τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, έπειτα από πιέσεις και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε ανακοινωθεί ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα ετοιμόρροπα κτίρια, που ανάγεται στο 1929 και την επίσπευση επεμβάσεων για την επισκευή τους από τους Δήμους ή και άλλους φορείς. Όπως είχε ειπωθεί, το κόστος των επεμβάσεων θα καλυπτόταν άμεσα από δημόσιους πόρους.

Ακολούθησε στις αρχές του 2022 η απώλεια ενός ακόμη νέου, 22 ετών, ο οποίος «θάφτηκε» κάτω από τα συντρίμμια ετοιμόρροπου κτιρίου στη Λάρισα. Αλλά ούτε τότε επισπεύσθηκε η ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου. Οι σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις, ακόμη δεν έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, παρότι το αρχικό «σκαρίφημα» είναι έτοιμο εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Μετά τις εκλογές

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το σχέδιο νόμου αναμένεται να “σπάσει στα δύο” ώστε τουλάχιστον να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τις επερχόμενες εκλογές οι υπόλοιπες πολεοδομικές διατάξεις. Για την ώρα, πάντως, δεν έχει βρεθεί μια συνταγματικά ανεκτή λύση, οπότε θεωρείται απίθανο οι σχετικές ρυθμίσεις για τα εγκαταλελειμμένα να είναι έτοιμες πριν από τις εκλογές.

spot_img

More articles

spot_img