Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Παροχές, τιμές και υπηρεσίες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Του Αριστείδη Καλάργαλη

Σάββατο βράδυ, προπαραμονή Πρωτομαγιάς, συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί των τελευταίων χρόνων, αλληλοτηλεφωνιούνται. ”Μπείτε στους λογαριασμούς της τράπεζας, έβαλαν το εφάπαξ”. Ναι! Ήταν αλήθεια, Σάββατο βράδυ λειτούργησε το Ελληνικό Δημόσιο, και κατάθεσε χρωστούμενα εφάπαξ. Συνταξιούχοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2020, περίμεναν δυόμισι χρόνια και έλαβαν τα χρωστούμενα μαζί με τους συναδέλφους τους που αποχώρησαν το 2021 με διαφορά λίγων ημερών. Διαισθανόμαστε ότι σε λίγες μέρες θα πληρωθούν κι οι συνταξιούχοι του 2022. Το ίδιο συνέβη και με την καταβολή των χρωστούμενων ποσών από τα ταμεία ασφάλισης. Οι δικαιούχοι τα πήραν τις προηγούμενες μέρες. Καλώς να γίνει, πάρα πολύ καλά. Το ίδιο συμβαίνει και με το Νησιωτικό Ισοδύναμο. Καταβάλλονται χρωστούμενα χρόνων. Μετά τη χειμερία νάρκη των αντίστοιχων υπηρεσιών, η οποία κράτησε χρόνια, ξύπνησαν. Όμως αυτή η πρακτική είναι καθαρά προεκλογική. Δεν έχουν άδικο να λένε πολλοί ”να γίνονται πιο συχνά εκλογές, για να μας δίνουν τα χρωστούμενα”. Γιατί χρωστούμενα είναι όλα αυτά τα χρήματα. Δυστυχώς συνεχίζεται η παλαιοκομματική πρακτική του κινηματογραφικού ”Μαυρογιαλούρου” και τον 21ο αιώνα. 

Ο πολίτης που ψηφίζει, που επιλέγει κόμμα, γιατί ”εξυπηρετήθηκε” πρέπει να μας προβληματίζει. Το ίδιο και για τα κόμματα που τάζουν, ό,τι δεν έκαναν μέχρι χθες. Πώς βρέθηκαν τα χρήματα για να καταβληθούν οι συντάξεις; Η απάντηση είναι απλή: δόθηκαν ένα μήνα, είκοσι μέρες, πριν τις εκλογές για να το θυμούνται οι ψηφοφόροι. Μήπως και ξεχάσουμε τα pass, τα διάφορα Δελτία των προηγούμενων μηνών. Δελτία για το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, τις αγορές τροφίμων, αρνιού και κουλούρας, της νονάς και άλλα. Δεν έχουμε ακρίβεια, αλλά αισχροκέρδεια. 

Αντί αυτών έπρεπε να είναι χαμηλότερες, λογικές οι τιμές, να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό έπραξε η  κυπριακή δημοκρατία, μηδένισε τον συντελεστή ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές και παιδικές πάνες, όπως και στα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και στις πάνες ενηλίκων. Εξετάζεται επίσης το θέμα να ελαττωθεί ο ΦΠΑ από 19% σε 5% σε είδη καθαρισμού και υγιεινής των σπιτιών. Να σημειώσουμε ότι η βενζίνη έχει μικρότερο φόρο και είναι φτηνότερη κατά 50 – 60 λεπτά το λίτρο από ό,τι στην Ελλάδα, ο δε κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι 1.100 ευρώ. Αυτά δείχνουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται, νοιάζεται για τους κατοίκους της Κύπρου. Ενώ εδώ ”όλο νόμοι κι αστυνόμοι” καθώς λέει ένα παλιό άσμα του Ρασούλη.

Εμείς εδώ, στα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου πληρώνουμε κάτι παραπάνω, λόγω μεταφορικών. Τα εισιτήρια των πλοίων και των αεροπλάνων δυσκολεύουν τις μετακινήσεις των κατοίκων. Έχουμε περιορισμένη παροχή υγείας, όσο μικρότερο είναι το νησί, τόσο μικρότερη είναι η παροχή. Πρόσφατα τραυματισμένο μικρό παιδί, κάτοικος Καστελόριζου μεταφέρθηκε στο Κας της Τουρκίας για περίθαλψη, γιατί δεν μπορούσε να πάει στην Ρόδο! Είναι πατριωτισμός αυτό ή κατάντια; Καλά τα αεροπλάνα, οι φρεγάτες και τα υποβρύχια, αλλά ο πατριωτισμός εκδηλώνεται, αποδεικνύεται και με άλλους τρόπους. Η ακριτική Ελλάδα χρειάζεται καλές συγκοινωνίες, παροχή υγείας και εκπαίδευσης. 

Όπως εφαρμόστηκε το Νησιωτικό Ισοδύναμο (από την προηγούμενη κυβέρνηση, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό), στις μεταφορές, έτσι να εφαρμοστεί ανάλογο στην υγεία και στην εκπαίδευση. Με τέτοιες, κι ανάλογες πολιτικές μπορεί να κρατηθούν αλλά και να επιστρέψουν οι κάτοικοι σε αυτά. Η τελευταία απογραφή έδειξε μείωση του πληθυσμού σχεδόν παντού, σε όλα τα νησιά και χωριά. Γενικά, το κράτος, η Πολιτεία, πρέπει να έχει μεγαλύτερο λόγο και συμβολή στην καθημερινότητα των πολιτών, υγεία, εκπαίδευση, ενέργεια, ύδρευση, μεταφορές πρέπει να τις φροντίζει το κράτος. Πόσο και τι πρέπει να είναι δημόσιο είναι μεγάλο θέμα και συζήτηση. Πάντως δεν πρέπει να επικρατεί η φιλελεύθερη και πολύ περισσότερο η νεοφιλελεύθερη πολιτική, της ιδιωτικής επέλασης, ειδικά των τελευταίων χρόνων. 

Αλλιώς εδώ θα είμαστε να ζητάμε γιατρούς στα Κέντρα Υγείας, φθηνότερο πετρέλαιο και βενζίνη, να καταβληθεί το Νησιωτικό Ισοδύναμο. Παράλληλα θα ακούμε και θα βλέπουμε διάφορους υπερσυντηρητικούς (να μην γράψω κάτι πιο βαρύ), πολιτικούς να μιλάνε για τις τιμές των αγαθών και να ενδιαφέρονται για το ΕΣΥ!  

spot_img

More articles

spot_img