“Καψόνι” χωρίς τέλος για τις επιχειρήσεις

Spread the love


  • Συνεχίζεται η βεβαίωση διαφορών στις εισφορές για δεκάδες επιχειρήσεις στη Λέσβο και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, λόγω αδυναμίας διασταύρωσης του ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΦΚΑ με το ΚΕΑΟ
  • Ο ΕΦΚΑ στέλνει τους επιχειρηματίες στους λογιστές τους, οι οποίοι όμως δεν έχουν δυνατότητα παρέμβασης για να διορθώσουν τα λάθη 

Παρά τις ελπίδες για εξορθολογισμό της εικόνας των πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών από τους επιχειρηματίες και συμψηφισμού των χρημάτων που κατέβαλαν μέχρι τώρα για εισφορές που δεν οφείλουν στον ΕΦΚΑ, όχι μόνο συνεχίζεται η ίδια εικόνα με αυτή της περιόδου του Μαρτίου που είχαν αναδείξει τα Νέα της Λέσβου, αλλά προκύπτουν και νέες διαφορές. Πράγμα που σημαίνει ότι για όσους έχουν πληρώσει ή έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, μέχρι να έρθει το Κράτος και να διορθώσει το λάθος του προκύπτουν και νέες οφειλές, που στην ουσία είναι ανύπαρκτες, μέχρι όμως αυτό να επιβεβαιωθεί θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη! 

Αν και ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, από τον περασμένο Μάιο με δημόσια δήλωσή του έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα ζητώντας πίστωση χρόνου 2 μηνών για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι διορθώσεις στο σύστημα κι ενώ το δίμηνο έχει συμπληρωθεί, αυτό που διαπιστώνουν οι επιχειρηματίες είναι ότι προκύπτουν και νέες οικονομικές διαφορές και καλούνται με ειδοποιήσεις από τον ΕΦΚΑ να τις πληρώσουν ή να τις διευθετήσουν με ρυθμίσεις.

 

Το πρόβλημα 

Το πρόβλημα είναι ότι για δεκάδες επιχειρήσεις της Λέσβου και χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα δεν εμφανίζονται οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό τους, με συνέπεια να βγαίνουν στο κόκκινο χωρίς να μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα.

Ουσιαστικά αυτές οι επιχειρήσεις που πρέπει να τρέξουν άμεσα να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν οφειλές που ουσιαστικά… δεν οφείλουν, είναι όσες χρειάζονται ασφαλιστική ενημερότητα και ως εκ τούτου πρέπει να έχουν ρυθμισμένες τις οφειλές τους. Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, επιχείρηση από τη Μυτιλήνη κατέβαλε ποσό εισφορών χιλιάδων ευρώ που δεν της αναλογεί, προκειμένου όμως να πάρει ασφαλιστική κάλυψη πλήρωσε τα χρήματα περιμένοντας στο μέλλον να γίνει ο συμψηφισμός.

Το πρόβλημα προκύπτει κυρίως για τις επιχειρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια είχαν θέσει το προσωπικό τους σε αναστολή, πράγμα που σημαίνει ότι μέρος των εισφορών κατέβαλαν οι ίδιες και μέρος το κράτος για το σύνολο των εργαζομένων τους. Ωστόσο αυτή η διπλή καταβολή εισφορών δεν διασταυρώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο ΚΕΑΟ ως οφειλέτες. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν αυτό το πρόβλημα είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ, πληρώνοντας χρήματα που δεν οφείλουν για να μπορέσουν, όσες χρειάζονται ασφαλιστική ενημερότητα, να τη λάβουν, ενώ στη συνέχεια όταν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί, τα χρήματα που έχουν καταβάλει στο Κράτος θα συμψηφιστούν με επόμενες εισφορές τους! 

Με άλλα λόγια χωρίς δική τους υπαιτιότητα πολλοί επιχειρηματίες στη Λέσβο και στην Ελλάδα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές που δεν οφείλουν, καθώς όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, Παναγιώτης Τατάκης «το πρόβλημα είναι η επικοινωνία των ηλεκτρονικών συστημάτων μεταξύ του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, με συνέπεια όσοι πληρώνουν αυτό να μην εμφανίζεται και καταγράφονται από το ΚΕΑΟ ως οφειλέτες».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών σημείωσε ότι «ο κ. Χατζηδάκης είχε ζητήσει 2 μήνες πίστωση χρόνου για να διορθωθεί το πρόβλημα, όμως το χρονικό πλαίσιο που έθεσε ο Υπουργός βλέπουμε ότι περνά και δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται, καθώς βγαίνουν νέα ποσά σε επιχειρήσεις πελατών μας που απευθύνονται στον ΕΦΚΑ αλλά τους στέλνουν πάλι στους λογιστές. Εμείς μπορούμε να παρέμβουμε και να διορθώσουμε το πρόβλημα, δεν μας δίνει όμως το Κράτος αυτό το δικαίωμα. Αν μας το έδινε, το πρόβλημα τώρα θα είχε λυθεί προ πολλού. Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να περιμένουμε πότε θα διευθετηθεί το όλο ζήτημα που έχει προκύψει από το Υπουργείο Εργασίας και από κει και πέρα οι επιχειρηματίες για τα επιπλέον χρήματα που έχουν καταβάλει είτε κάποιοι εφάπαξ, είτε με ρυθμίσεις, θα γίνει συμψηφισμός με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό τους. Θα αναρωτηθεί ωστόσο κανείς σε μία περίοδο έλλειψης ρευστότητας και αναδουλειάς σε περιοχές, όπως η δική μας, δεν είναι πολυτέλεια να πληρώνει προκαταβολικά τις ασφαλιστικές εισφορές ο εργοδότης για τους υπαλλήλους του; Προφανώς και είναι πολυτέλεια, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παρά μόνο υπομονή. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μέσω της Ομοσπονδίας μας και από κει και πέρα τώρα που συγκροτείται και νέα διοίκηση στον Όμιλο Νησιωτικών Επιμελητηρίων, αυτό θα είναι και μία προτεραιότητα του νέου προέδρου»,  είπε ο κ. Τατάκης.

Το πρόβλημα να βεβαιώνονται οικονομικές διαφορές που εμφανίζονται ως οφειλές στις ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων αφορά όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς,  από εμπορικές επιχειρήσεις μέχρι και επιχειρήσεις του τουρισμού και είναι μεγάλος ο αριθμός των επαγγελματιών που βιώνουν αυτήν την ιδιότυπη ομηρία, χωρίς το Υπουργείο Εργασίας να έχει δώσει ακόμα διέξοδο κάνοντας τις διασταυρώσεις, βεβαιώνοντας όπου υπάρχουν οφειλές και όπου δεν υπάρχουν και συμψηφίζοντας τις εισφορές που άδικα έχουν καταβάλει κάποιοι επιχειρηματίες με επόμενες οφειλές τους.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα ανέδειξαν σε τοπικό, αν όχι και σε πανελλαδικό επίπεδο, πρώτα τα Νέα της Λέσβου από τον περασμένο Μάρτιο, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί λύση παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εργασίας ότι εντός διμήνου, όπως είχε πει τον περασμένο Μάιο, θα είχε διευθετηθεί.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση