Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Σε ρηχά νερά” το καταμαράν της Σμύρνης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Δεν γνωρίζουν ακόμη την ύπαρξη του δρομολογίου οι Τούρκοι επισκέπτες, που επιλέγουν να έρθουν στη Λέσβο μέσω Αϊβαλιού
  • «Αγκάθι» και η σχετικά υψηλή τιμή του εισιτηρίου μετ’ επιστροφής

Σε… ρηχά νερά κινείται μέχρι στιγμής η κίνηση με το καταμαράν, που συνδέει τη Μυτιλήνη με τη Σμύρνη, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι τουριστικοί μας πράκτορες. Και αυτό, καθώς είναι ακόμη υπό διευθέτηση διάφορα ζητήματα, όπως το κόστος εισιτηρίου και η προβολή, που έχουν να κάνουν με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, την οποία προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να προτιμούν οι Τούρκοι επισκέπτες, ακόμη και αν το ενδιαφέρον τους για να έρθουν στη Λέσβο είναι σημαντικό, ειδικά τώρα με το τέλος του μπαϊραμιού. Παρ’ όλα αυτά, είναι θετικά τα μηνύματα από την πρόθεση των τουριστικών πρακτόρων της Σμύρνης να στηρίξουν το δρομολόγιο, για να καταστεί βιώσιμο και να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Με τα καλύτερα λόγια μιλούν για τη φιλοξενία που συνάντησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σμύρνη, Μυτιληνιοί τουριστικοί πράκτορες που βρέθηκαν εκεί ως μέλη αποστολής, που είχε ως στόχο να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με Τούρκους συναδέλφους τους, για να συζητήσουν όλα τα ανοιχτά θέματα, σε σχέση με τη σύνδεση των δύο λιμανιών. Θέματα, τα οποία μπορεί να μην είναι πολλά, αλλά αρκούν για να κρατούν χαμηλά την κίνηση του δρομολογίου, σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες εκτέλεσής του.

Αναμνηστικό δώρο από τον κ. Χατζηκυριάκο και στον Πρόεδρο της TURSAB Kivanc Meric

«Αυτό, που διαπιστώσαμε, είναι πως στη Σμύρνη δεν έχει προβληθεί αρκετά το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ενώ ταυτόχρονα το εισιτήριο μετ’ επιστροφής είναι σχετικά ακριβό. Επομένως, ακόμη και τώρα για τις εκδρομές μετά το μπαϊράμι, υπάρχει αρκετός κόσμος που επιλέγει να έρθει στη Λέσβο, αλλά το κάνει μέσω Αϊβαλιού και όχι απευθείας από τη Σμύρνη», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, που ήταν επικεφαλής της αποστολής, και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Kivanc Meric, και εκπροσώπους της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας (TURSAB) και επαγγελματίες του τουρισμού.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνει και ο τουριστικός πράκτορας Σταύρος Ρεπάνης, που βρέθηκε με την αποστολή στη Σμύρνη, απ’ όπου μεταφέρει ωστόσο και μια γενικότερα καλή εικόνα και εξέλιξη των συζητήσεων. «Αν και το κόστος, όπως και κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα με την visa, λειτουργούν ανασταλτικά, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες της Σμύρνης, ώστε να λειτουργήσει η γραμμή. Ειδικά αν σκεφτούμε πως έχει ακριβύνει ως επιλογή ο Τσεσμές και η Σάμος και γενικότερα φαίνεται να προτιμούν τη Χίο και τη Μυτιλήνη για τις διακοπές τους και ενδεχομένως να βοηθήσουμε και εμείς με επικοινωνιακό υλικό», προσθέτει, και επισημαίνει πως σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν στην Τουρκία, τα διπλωματικής φύσης ζητήματα που έχουν προκύψει όλο αυτό το διάστημα δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της Σμύρνης. 

Από τις συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων τουριστικών πρακτόρων στη Σμύρνη

H άλλη πλευρά

Μια διαφορετική προσέγγιση μεταφέρει ωστόσο ο Ηλίας Πίκουλος, από την εικόνα που έχει σχηματίσει για την κίνηση των Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο. «Γενικά εκείνοι, που έρχονται, έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, μένουν σε καλά δωμάτια και βίλες, έρχονται με δικά τους αμάξια… Τα γκρουπάκια είναι ελάχιστα, αφού αυτά προέρχονται από τη μεσαία τάξη, η οποία ωστόσο στην Τουρκία έχει εξαφανιστεί» σχολιάζει στα «ΝΕΑ της Λέσβου», προσθέτοντας και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της γειτονικής χώρας στους παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά. «Τα νούμερα προβλέπω πως θα κινηθούν χαμηλά, δεν θα πιάσουμε εκείνα του 2019», σχολιάζει.

Αντίστοιχα μειωμένο ενδιαφέρον εντοπίζει και ο Κωνσταντίνος Τσόλος για το αντίστροφο δρομολόγιο, την επίσκεψη Μυτιληνιών δηλαδή προς την Σμύρνη και την Τουρκία γενικότερα. «Τα εισιτήρια από και προς τη Σμύρνη είναι τσουχτερά, οι Τούρκοι προτιμούν να έρθουν μέσω Αϊβαλιού όπου οι τιμές του εισιτηρίου είναι συγκρατημένες. Από εκεί και πέρα, αν και γενικά οι δυο λαοί είναι μονιασμένοι παρά την πολιτική αντιπαράθεση, οι καρδιές έχουν “χαλάσει”. Δεν πηγαίνει εύκολα ο Μυτιληνιός ούτε στο Αϊβαλί, είναι επιφυλακτικός και σκέφτεται βέβαια και το οικονομικό, πως ένα ταξίδι του εκεί είναι όσο το σούπερ-μάρκετ», υποστηρίζει. 

spot_img

More articles