Τέλος στην αδράνεια του πανάκριβου τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεϊατρική και την αναξιοποίητη δυνατότητα των Κέντρων Υγείας του νησιού μας να συνδέονται με μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών και να παίρνουν τις γνώμες εξειδικευμένων γιατρών σε συγκεκριμένες παθήσεις ή ακόμα και γιατρών ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν στο νησί μας. Η Πρόεδρος των Κέντρων Υγείας Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, Ελένη Μακρή, κάνει την αρχή από το Πλωμάρι όπου στο Κέντρο Υγείας σε συνεργασία με το προσωπικό της μονάδας αυτό το διάστημα έχουν τεθεί επί τάπητος τα διαδικαστικά ζητήματα, ώστε σύντομα να εγκαινιαστεί η τηλεϊατρική και θα είναι η πρώτη μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα αναπτύξει αυτή τη δυνατότητα στη Λέσβο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο τεχνολογικός εξοπλισμός που θα έδινε τη δυνατότητα σε Κέντρα Υγείας των νησιών μας να συνδέονται με νοσοκομεία των Αθηνών και με το Βοστάνειο βρίσκεται εγκατεστημένος έτοιμος να λειτουργήσει εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια, ωστόσο τα μηχανήματα παραμένουν πίσω από κλειδωμένες πόρτες, καθώς ουδείς ενδιαφέρθηκε να ανοίξει σε τοπικό επίπεδο και αυτό το παράθυρο στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης.
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου η παθολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου κ. Μακρή υπογράμμισε ότι «πράγματι οι πληροφορίες σας είναι ακριβείς, κινούμαστε στην κατεύθυνση να ανακοινώσουμε σύντομα την έναρξη της τηλεϊατρικής από το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, αξιοποιώντας τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό ώστε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε ακόμα μία δυνατότητα, ένα εργαλείο στα χέρια των γιατρών μας και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες».
Όπως εξήγησε η ίδια, η τηλεϊατρική ιδιαίτερα για τα Κέντρα Υγείας των απομακρυσμένων περιοχών ανοίγει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τα μεγάλα νοσοκομεία και νοσηλευτικά κέντρα, παρέχοντας τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και γνώσης μεταξύ γιατρών, αποστολής ακτινογραφιών και άλλων εξετάσεων και λήψης γνωματεύσεων, καθώς και γνωμάτευσης εξ αποστάσεως από γιατρούς ειδικοτήτων που μπορεί να μην υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας ακόμα και στο Βοστάνειο.
Οι δυνατότητες
Για παράδειγμα η ειδικότητα του στοματολόγου που δεν υπάρχει στην περιοχή μας για το ΕΣΥ μπορεί να καλυφθεί μέσω τηλεϊατρικής, καθώς ο γιατρός στο Κέντρο Υγείας θα εισάγει την κάμερα στην στοματική κοιλότητα του ασθενούς και εξ αποστάσεως ο γιατρός αυτής της ειδικότητας νοσοκομείου των Αθηνών θα μπορεί να αποφανθεί με την ίδια ακρίβεια, όπως και ο ίδιος στο ιατρείο του θα έκανε χρήση της κάμερας. Αυτό το αναφέρουμε ως ένα παράδειγμα για να γίνουν κατανοητές οι δυνατότητες της τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αποφανθεί ένας δερματολόγος για μία αλλοίωση στο δέρμα ασθενούς του Πλωμαρίου ή ακόμα και ένας καρδιολόγος για ένα καρδιογράφημα που θα γίνεται στο Κέντρο Υγείας.
Όπως εξήγησε η κ. Μακρή «η τηλεϊατρική είναι μία σημαντική πρόκληση και για τον τομέα της δημόσιας περίθαλψης και τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ώστε να κάνουμε βήματα μπροστά ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δίνοντας νέες προοπτικές και στο προσωπικό μας και στους ασθενείς των χωριών που περιθάλπονται στα Κέντρα Υγείας». Όπως διευκρίνισε η γιατρός, σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την έναρξη της τηλεϊατρικής από το Πλωμάρι, καθώς αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη τα τυπικά για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες, να γίνουν οι επαφές με τα νοσοκομεία και να ενταχθεί και αυτή η δυνατότητα ξεκινώντας από το Κέντρο υγείας Πλωμαρίου για τη Λέσβο.
Σημειωτέον ότι θάλαμος τηλεϊατρικής εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας άλλων νησιών και εκτός Βορείου Αιγαίου λειτουργεί και στο ισόγειο του νοσοκομείου Μυτιλήνης, ακριβώς παραπλεύρως του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που σημαίνει ότι στην επαφή με τα Κέντρα Υγείας μπορούν να συμβάλουν και οι γιατροί του Βοστάνειου.