Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«SOS» εκπέμπει η «Κυψέλη»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αγωνία για το πώς θα λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ στη Λέσβο, χωρίς τους πόρους του προγράμματος από το οποίο καλύπτονται μια σειρά από ειδικότητες επαγγελματιών υγείας για την παροχή φροντίδας

«SOS» εκπέμπει το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ «Η Κυψέλη», καθώς «στον αέρα» βρίσκεται η χρηματοδότηση του Κέντρου από τα τέλη Απριλίου και μετά. Το πρόγραμμα επιχορήγησης των υπηρεσιών φροντίδας στο πλαίσιο ΕΣΠΑ, είχε ξεκινήσει το 2017 με διάρκεια έως το 2020, ωστόσο πήρε παράταση μέχρι σήμερα, και συγκεκριμένα μέχρι και τον Απρίλιο του 2023. 

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της «Κυψέλης», Βάνα Αλατερού, ενώ ανεπίσημα τους έχουν διαβεβαιώσει οι αρμόδιοι ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση, επίσημα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια ενημέρωση έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στις εγκαταστάσεις της η «Κυψέλη» παρέχει ποιοτική φροντίδα σε 30 ωφελούμενους με όλων των ειδών τις αναπηρίες

Γιατί έχει σημασία

Το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για  ΑμεΑ «Η Κυψέλη» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1997 με την επωνυμία «Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λέσβου», ενώ αποτελεί Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.  Σήμερα, και συγκεκριμένα από το 2017 που ξεκίνησε το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, φιλοξενεί σε καθημερινή βάση περίπου 30 ωφελούμενους με όλων των ειδών τις αναπηρίες (νοητική, κινητική, αισθητηριακή). Από αυτούς, οι 15 έχουν ενταχθεί επίσημα στο πρόγραμμα, ωστόσο και οι 30 υποστηρίζονται από τους επαγγελματίες υγείας του κέντρου. Χάρη στο πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα στα παιδιά από επαγγελματίες υγείας, δηλαδή κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, ιατρούς, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, μεταφορέα

Παράλληλα η «Κυψέλη» φέρει ειδική πιστοποίηση ως φορέας παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ είναι το μόνο Κέντρο πάνω στο νησί που υποστηρίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με εξειδικευμένο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές. 

 

«Κραυγή» αγωνίας

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΜΚΔΗΦ «Κυψέλη», κ. Αλατερού: «Τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι ο «σημαντικότερος αιμοδότης» της «Κυψέλης», έχοντας βοηθήσει ουσιαστικά την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ανθρώπους του Κέντρου. Μέχρι το 2017 το Κέντρο μας στηριζόταν κυρίως οικονομικά στην πώληση κατασκευών από το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης των ωφελουμένων του, στις δωρεές, και στην τακτική κρατική επιχορήγηση, η οποία ποικίλλει ανάλογα με τις πιστώσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η συνέχιση χρηματοδότησής μας από ευρωπαϊκά προγράμματα κρίνεται σημαντικότατη για τη συνέχιση της πορείας μας και την εξασφάλιση της επιβίωσής μας. Ιδιαίτερα δε, από τη στιγμή που οι άλλες πηγές εσόδων μας έχουν μειωθεί κατά πολύ, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας».

Η πρόεδρος Βάνα Αλατερού

Η κ. Αλατερού τονίζει επίσης την ανάγκη για άμεση εξασφάλιση πόρων για το λόγο ότι «στους  άμεσους στόχους της «Κυψέλης» βρίσκεται και η δημιουργία Σ.Υ.Δ. (Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) 5-9 ατόμων. Ήδη, το Διοικητικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία αναζήτησης  κατάλληλου χώρου. Αυτή την στιγμή ολοκληρώνονται απαραίτητες παρεμβατικές εργασίες, το υψηλότατο κόστος των οποίων επωμίζεται εξ ολοκλήρου το Κέντρο μας. Η λειτουργία της Σ.Υ.Δ. είναι πολύ σημαντική και η επιτυχία του όλου εγχειρήματος αποκτά ιδιαίτερη αξία, από την στιγμή που δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή στο νησί μας».

 

Για την ένταξη των ΑμεΑ

Η κ. Αλατερού υπογραμμίζει τη σημασία της επιτυχημένης ένταξης των ΑμεΑ στην κοινωνία, δηλώνοντας: «Τα άτομα με αναπηρίες είναι ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους συμπολίτες τους. Δυστυχώς, η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης με παράλληλη πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων τους, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στη χώρα μας». 

Για το σχέδιο δράσης που προτείνει η κ. Αλατερού, απαιτείται, όπως λέει η ίδια «ισχυρή πολιτική βούληση» και περιλαμβάνει τους εξής τομείς:

Στον τομέα της εκπαίδευσης, προτείνεται η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στην Ειδική Αγωγή και στελέχωσή τους με μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Παράλληλα, σημαντική είναι η ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης, καθώς και γενικότερη μέριμνα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες όσον αφορά την συνέχιση της εκπαίδευσής τους μετά τα ΕΕΕΕΚ.

Στον τομέα της οικονομίας, τονίζεται η ανάγκη αυξήσεων σε όλα τα επιδόματα που δικαιούνται  τα άτομα με αναπηρίες, καθώς και στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρίες. Γενικότερα η επαρκής οικονομική υποστήριξη όλων των ανθρώπων με αναπηρία, και σε κατηγορίες που μέχρι σήμερα δεν παίρνουν επίδομα (κωφοί, πάσχοντες από άνοια, Alzheimer κ.ά.).

– Όσον αφορά την ανεξάρτητη διαβίωση-αυτονομία, προτεραιότητα αποτελεί να πάψουν, πλέον, τα άτομα με αναπηρίες να διαβιούν σε ιδρύματα και να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας μέσα στην κοινότητα (αποϊδρυματοποίηση). Παράλληλα, επιτακτική είναι η ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα Κέντρα φροντίδας των ΑμεΑ υποστηρίζονται από την Πολιτεία (ΚΔΗΦ ΑμεΑ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ΣΥΔ).

Χρειάζεται, δε, η εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός», καθώς και ολοκληρωμένος επιστημονικός σχεδιασμός για την προσβασιμότητα σε όλα τα επίπεδα με ευθύνη των Περιφερειών.

– Στον τομέα της Υγείας, κρίνεται απαραίτητη η μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρίες στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, στα ιατροτεχνολογικά  βοηθήματα και εξετάσεις. Επιπλέον, χρειάζεται η διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικών αναπηρίας να επιταχυνθεί, όπως επίσης να μην γίνεται «ψαλίδισμα» ποσοστών αναπηρίας που συνεπάγεται την περικοπή αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων. 

Η πρόεδρος της Κυψέλης επισημαίνει επίσης τη σημασία που έχει η διευκόλυνση μεταφοράς ανθρώπων με αναπηρία εκτός νησιού, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν, με δυσβάστακτο κόστος και ελλιπείς υποδομές, λόγω του χαμηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εδώ (διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση). Επιπλέον, αναγκαία είναι η πλήρης στελέχωση των ψυχιατρικών μονάδων και δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται.

Σχετικά με την εργασία, είναι αναγκαία μια οργανωμένη προσπάθεια μέσω εθνικής στρατηγικής για την αύξηση της εργασιακής ένταξης, καθώς και της εργασιακής απορρόφησης των ατόμων με αναπηρίες που αναζητούν εργασία.

«Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι απαιτείται απογραφή όλων των Α.με.Α. που διαθέτουν οποιοδήποτε ποσοστό αναπηρίας. Η ολοκλήρωση της απογραφής θα αποτυπώσει την πραγματική εικόνα σε όλη της τη διάσταση και θα βοηθήσει στο σχεδιασμό ενός υποστηρικτικού πλαισίου για τα Α.με.Α», καταλήγει η κ. Αλατερού. 

spot_img

More articles

spot_img