Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σπατάλη στοπ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Όλοι μας πια έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της μείωσης της σπατάλης.

Θες η κρίση, θες η συνειδητοποίηση πως ο πλανήτης υποφέρει και μαζί του κι εμείς, ολοένα και πιο πολύ το θέμα της διάσωσης των τροφίμων, έχει πια μπει στην καθημερινότητά μας.

Θεωρητικά αυτό το είχαμε σαν λαός, αλλά στην πορεία, κάπως το χάσαμε.

Δεν θυμάμαι να πετάγαμε φαγητό σχεδόν ποτέ, αν κάτι είχε περισσέψει συνήθως το τρώγαμε την επομένη. Η μαμά το μεταποιούσε και απολαμβάναμε ένα άλλο φαγητό. Θυμάμαι εκείνα τα ρεβίθια που τη μια μέρα τα τρώγαμε σούπα και την επόμενη ρεβιθοπίλαφο.

Σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάθε μέρα, χιλιάδες τρόφιμα μένουν αναξιοποίητα και καταλήγουν στα σκουπίδια. Διαβάζω πως σε παγκόσμια κλίμακα, η σπατάλη φαγητού αγγίζει το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση. 

Και να σκεφτεί κανείς πόσοι άνθρωποι του πλανήτη υποσιτίζονται ή πεθαίνουν από πείνα.

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί «καυτό θέμα» και έχει αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας ατζέντας με τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον! 

Σαν  άτομα, σαν  καταναλωτές, και σαν πολίτες πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των τροφίμων που βρίσκουν το δρόμο για τη χωματερή.

Κι όμως, μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

  1. Κατ’ αρχήν πρέπει να ψωνίζουμε με μέτρο.

Υπολογίζουμε πόσες φέτες αλλαντικά χρειαζόμαστε και ζητάμε να μας κόψουν τόσες όσες να εξασφαλίσουμε την κατανάλωσή μας. Κι αν μια μέρα ξεμείνουμε δεν χρειάζεται πανικός, όλο και κάτι θα βρούμε να το αντικαταστήσουμε. 

Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας.

Χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια μας. Ας αποφύγουμε τις αυθόρμητες αγορές.

Δεν χρειάζεται να στοκάρουμε. Το μπακάλικο ή το σούπερ-μάρκετ είναι πολύ κοντά πια και έχουμε πρόσβαση όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Να θυμάστε πως ό,τι επιπλέον αγοράζουμε, συχνά καταλήγει στα σκουπίδια.

  1. Τακτοποιούμε συχνά το ψυγείο μας. Καταναλώνουμε πρώτα τα τρόφιμα που έχουν τον κίνδυνο να «χαλάσουν». Τοποθετούμε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες έτσι ώστε να διατηρούνται πιο πολλές μέρες.
  2. Πότε “χαλάει” ένα φαγητό; Το μαγειρεμένο φαγητό διατηρείται το πολύ 4 μέρες στο ψυγείο. Γι’ αυτό δεν μαγειρεύουμε μεγάλες ποσότητες. Τα φρούτα και τα λαχανικά συντηρούνται στο ψυγείο για 7-14 ημέρες. Προτιμάμε συσκευασίες που αερίζονται και δεν μαζεύουν υγρασία. Δεν αποθηκεύουμε ευπαθή τρόφιμα στην πόρτα του ψυγείου, γιατί χάνει θερμοκρασία εύκολα. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσής τους.
  3. Στα μανάβικα ή στις λαϊκές, επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε πως αυτά πρώτα συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση.
  4. Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι αν μαγειρέψατε μεγάλη ποσότητα, τοποθετήστε την μέσα σ’ ένα ειδικό σκεύος και βάλτε την στην κατάψυξη. Το ωραιότερο κοκκινιστό σας δεν θα πάθει απολύτως τίποτα. 
  5. Όταν είμαστε σε εστιατόριο δεν παραλείπουμε να παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό. Το doggy bag λειτουργεί ακόμα και στα πιο gourmet εστιατόρια του εξωτερικού εδώ και χρόνια. 
  6. Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξουμε λίπασμα. Εδώ χρειάζεται μια διαδικασία κομπόστ που θα πρέπει ίσως να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω. Θυμάμαι τη γιαγιά που αλλού πετούσε τα μαγειρεμένα, αλλού τα ωμά και φυσικά τις ψιλοκομμένες φλούδες καρπουζιού που δίναμε στις κοτούλες. 
  7. Δωρίζουμε το περισσευούμενο φαγητό. Σε φίλους, σε γείτονες, σε συνεργάτες. 
  8. Γινόμαστε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς και το μεταδίδουμε. Να μην πηγαίνει χαμένη ούτε μια μερίδα φαγητό.

10.Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας όσον αφορά τη σπατάλη.

 

Πώς να μειώσεις αποτελεσματικά τη σπατάλη τροφίμων

Απλώς μην πετάτε το φαγητό που περίσσεψε. Έτσι θα γίνει τεράστια οικονομία σε φυσικούς πόρους και θα βοηθήσετε στη μείωση της κλιματικής αλλαγής.

 

Μακαρόνια ογκρατέν (από τα χθεσινά μακαρόνια) 

Αν σας περισσέψουν μακαρόνια μπορείτε να ρίξετε μπόλικα τριμμένα τυριά, ζαμπόν, αρακά ή ακόμα και σπανάκι ή μπουκετάκια μπρόκολο σοτέ. Σκεπάζετε με μια αέρινη μπεσαμέλ και ψήνετε στον φούρνο.

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ένα σφουγγάτο με τα μακαρόνια, μπόλικα αυγά χτυπημένα, αρακά, πιπεριές πολύχρωμες, ζαμπόν και τυριά.

 

 

Κιμάς από τη χτεσινή μακαρονάδα

Φτιάχνουμε  μια νοστιμότατη κιμαδόπιτα! 

Ανακατεύουμε τον κιμά που περίσσεψε με 2 φλιτζάνια διάφορα τριμμένα τυριά, ελάχιστη κανέλα και 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και 2 αυγά. Στρώνουμε 1 φύλλο σφολιάτας στο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο και ψήνουμε στους 200°C, για 45-50 λεπτά.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles