Στέγαση Μουσικού, μια θλιβερή ιστορία

Spread the love

του Αριστείδη Καλάργαλη*

Σε λίγες μέρες τελειώνει κι η φετινή σχολική χρονιά των σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις 20 Μαΐου για τα Λύκεια και στις 30 για τα Γυμνάσια. Πάει άλλος ένας χρόνος χωρίς να γίνει το ελάχιστο βήμα για τη στέγαση του Μουσικού σχολείου Μυτιλήνης. Πέρασαν τρία χρόνια και με νέα δημοτική αρχή κι η ακινησία συνεχίζει να υπάρχει στο θέμα. Να πούμε άλλη μια φορά ότι την ευθύνη της στέγασης των σχολικών μονάδων την έχουν οι Δήμοι της χώρας. Όλοι οι υπόλοιποι συμβάλλουν και λειτουργούν επικουρικά. Είτε είναι δημόσιοι φορείς, π.χ. Υπουργείο Παιδείας, είτε ιδιώτες.

Παλαιότερα υπήρχε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Ο Οργανισμός ήταν κατασκευαστικός φορέας του Δημοσίου, αρμόδιος για την ανέγερση δημόσιων εκπαιδευτικών υποδομών και τον εξοπλισμό τους. Το 2013 συγχωνεύθηκε με άλλους δημόσιους κατασκευαστικούς οργανισμούς, όπως η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων και άλλους. Έτσι από τη συγχώνευση δημιουργήθηκε ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας δημόσιων κτιριακών υποδομών (συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων), η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές (ΚτΥπ). Έχει την ευθύνη των κτιρίων ολόκληρου του δημόσιου τομέα. Ο ΟΣΚ συνέβαλε πάρα πολύ στην ανέγερση σχολικών κτιρίων, αλλά και στην προμήθεια κάθε είδους σχολικού εξοπλισμού. Είχε αποθήκες και τα σχολεία, μέσω του διευθυντή/ντριας αιτούνταν τα απαραίτητα. Και σχεδόν πάντα τα λάμβαναν σε μικρό σχολικό διάστημα.

Τελευταία ακούσαμε ότι θα ανεγερθεί το κτίριο του Μουσικού στην καμένη περιοχή του πρώην ΚΥΤ Μόριας. Πώς προέκυψε αυτή η πρόταση; Ποιος την πρότεινε, ποια μελέτη, ποιοι παιδαγωγικοί λόγοι, εκτιμήσεις συνέβαλαν; Προτάθηκε έτσι, επειδή προέκυψε μια έκταση σε αχρησία;

Μέχρι τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής Γαληνού είχε δρομολογηθεί η ανέγερση σε ελαιόκτημα στην περιοχή της Βαρειάς. Αυτή η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως χώρος για εκπαιδευτική χρήση, στο πολεοδομικό σχέδιο. Υπήρχε επαφή με τον ιδιοκτήτη για αγορά, η οποία δεν τελεσφόρησε. Τότε ήταν έτοιμη, η δημοτική αρχή, για αγορά μέσω απαλλοτρίωσης. Αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε.

Τα χρόνια της θητείας μου ως Περιφερειακός διευθυντής εξέθετα το θέμα – πρόβλημα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Από τον Απρίλιο του 2015, στον αείμνηστο Τάσο Κουράκη, έως τον Απρίλιο του 2019, στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου. Όλοι τους έθεταν το ερώτημα: «Βρήκε ο Δήμος οικόπεδο»; Το πρόβλημα στέγασης του Μουσικού καθυστέρησε τη δημιουργία του Μουσικού σχολείου Σάμου. Το υπουργείο, εκτός της εκπόνησης των σχεδίων και της μελέτης ήταν πρόθυμο να χρηματοδοτήσει και την ανέγερση. Αυτό το είχε ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος στη συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γαληνό και τους αντιδημάρχους κ.κ. Κατσαρό και Κατσαβέλλη.

Το Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης λειτουργεί από το 1994! Σε λίγο θα συμπληρωθούν 30 ολόκληρα χρόνια! Η μη στέγασή του είναι το τρανότερο δείγμα ανικανότητας ΟΛΩΝ των δημοτικών αρχών από το 1994 μέχρι σήμερα. Δεν μπορώ να σκεφτώ και να πω κάτι άλλο. Όποιος έχει τη διάθεση να προσφέρει από διάφορες θέσεις πρέπει να αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που έχει αναλάβει, μετά την εκλογή του. Το να είσαι γενικά εκλεγμένος σύμβουλος ή μετακλητός σύμβουλος της δημαρχιακής αρχής δεν είναι το άπαν. Πρέπει να δίνεις, να έχεις αποτέλεσμα κι όχι να συνεδριάζεις, να κάνεις συναντήσεις και γενικά να συναντάς αρμόδιους και μη.

Το ίδιο θέμα, η μη στέγαση σχολικών μονάδων, περιλαμβάνει και την έλλειψη στέγης σε νηπιαγωγεία στην πόλη της Μυτιλήνης. Στο γειτονικό μας νησί, στην πόλη της Χίου, αναγείρονται 2 – 3 νηπιαγωγεία· γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε προτάσεις, και κυρίως βρήκε οικόπεδα και πραγματοποίησε μελέτες.

* Ο Αριστείδης Καλάργαλης είναι εκπαιδευτικός, πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση