Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Στο δρόμο για το νέο φορολογικό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στον δρόμο βγαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αύριο Τετάρτη με μια μεγάλη κινητοποίηση στην οποία συμμετέχουν άπαντες, φιλοδοξώντας να θυμίσουν τις εποχές όπου όλοι αυτοί οι κλάδοι κινητοποιούνταν κατά του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου. Στην κινητοποίηση της Τετάρτης το ραντεβού είναι στην Πλατεία Σαπφούς, στις 12 το μεσημέρι, όπου θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι των φορέων και πιθανώς να γίνει πορεία διαμαρτυρίας προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έχει τα πρωτεία της κινητοποίησης, καθώς κάνει αποχή από την περασμένη Δευτέρα και συνεχίζει και αυτήν την εβδομάδα και γι’ αυτό συγκαταλέγεται στους πιο μαχητικούς σε πανελλαδικό επίπεδο. Μάλιστα η διοίκηση του Συλλόγου έλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει γύρω από το ίδιο τραπέζι όλους τους φορείς, ώστε να συντονίσουν την δράση τους. 

Ωστόσο δυσαρεστήθηκαν κάποιοι φορείς που δεν κλήθηκαν, κάτι που μάλλον έγινε εκ παραδρομής και εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει τη συμμετοχή. Στην κινητοποίηση συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποφασίζοντας μάλιστα να κλείσει τα μαγαζιά στις 12 το μεσημέρι, όπως επίσης και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών με τον Πρόεδρό της, Νίκο Μπουλμπούλη, να έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία για την ενημέρωση των φορέων με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης στο Επιμελητήριο Λέσβου.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος

Πριν από την συνάντηση που είχε με τους υπόλοιπους φορείς ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία και αυτήν την εβδομάδα, ενώ την Παρασκευή τα μέλη του θα ξανασυναντηθούν για να δουν αν θα συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα. Στην συνάντηση που έγινε για το ζήτημα του φορολογικού, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς αποφάσισαν να συμμετέχουν και εκείνοι στο συλλαλητήριο. Οι φορείς που θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων (ενώ υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να πάρουν μέρος και άλλοι φορείς) είναι: 

  1. Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης
  2. Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου
  3. Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου
  4. Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος-Τμήμα Λέσβου
  5. Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου
  6. Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Λέσβου
  7. Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης «ΑΣΠΙΔΑ»
  8. Ένωση Ιδιοκτητών Φορτηγών Οχημάτων Ελαφρών Μεταφορών ΔΧ Ν. Λέσβου
  9. Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης 
  10. Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών.

 

Ο Σύλλογος Εστίασης «Ασπίδα»

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εστίασης «Ασπίδα» κάνει λόγο για «φοροεπιδρομή» της κυβέρνησης, η οποία με τις πολιτικές που ακολουθεί αποδυναμώνει και πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια. Οι μικρομεσαίες, μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις εστίασης κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις οικονομικές ισορροπίες ανάμεσα σε καταναλωτή και επιχείρηση. Απορροφήσαμε τις αυξήσεις ενέργειας, των τροφίμων, των προϊόντων, των αυξήσεων μισθών και εργοδοτικών εισφορών, χάνοντας σχεδόν όλο το ποσοστό κέρδους που μπορεί να είχε μια επιχείρηση. Η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε στην ψηφιακή διακυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καταγράφοντας τις κινήσεις κάθε μαγαζιού του κλάδου μέσω του myDATA, myErgani (και πρόσφατα του myroufianos). Είχαν δεσμευθεί προεκλογικά σε καμία νέα αύξηση φορολογίας (αντιθέτως σε μειώσεις). Τώρα έρχεται με ένα αντισυνταγματικό φορολογικό νομοσχέδιο που βάζει οριζόντια φορολόγηση σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να τους προδικάζει σαν κλέφτες και παράνομους. Οι μικρές επιχειρήσεις μετράνε αντίστροφα πριν διαλυθούν τελείως ή να αναγκαστούν να κάνουν πολύ μεγάλες αυξήσεις σε όλα τους τα προϊόντα, γνωρίζοντας ότι ο καταναλωτής ΔΕΝ έχει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει. Εμείς έχουμε και κάτι ακόμα να προτείνουμε μήπως και μας πιστέψετε. Μπορεί άμα θέλει το κράτος να μας στείλει έναν υπάλληλο της εφορίας να κάθεται μόνιμα στην ταμειακή και στα τιμολόγια, να κόβει/πληρώνει αυτός τα πάντα, μήπως και δουν επιτέλους την αληθινή εικόνα. Ξυπνήστε πριν είναι πολύ αργά. Οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες για τους μικρούς και την μεσαία τάξη».

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έπειτα από συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Γιάννης Μουτζούρης, με τα μέλη του συλλόγου, αποφάσισε να συμμετέχουν κανονικά στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, ενώ παράλληλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά για όσους συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Όπως σήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης: «Θα συμμετέχουμε και εμείς σαν Εμπορικός Σύλλογος στο συλλαλητήριο της Τετάρτης. Έπειτα από συνάντηση που είχαμε αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις. Τα μαγαζιά την Τετάρτη θα ανοίξουν κανονικά και στις 12 θα κλείσουν όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση».

 

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Και το Εργατικό Κέντρο Λέσβου θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο δείχνοντας την αμέριστη στήριξή του στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Στηρίζουμε την κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών και επιστημόνων και καλούμε τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τους συνταξιούχους, τους κατοίκους του νησιού, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, το μεσημέρι στην Πλατεία Σαπφούς, απαντώντας με ένα ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ στα σχέδια της κυβέρνησης, να επιβαρύνει με νέους φόρους και νέα βάρη, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και επιστήμονες.  Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει κεφαλικό φόρο για υποτιθέμενο εισόδημα και με τον ψηφιακό λαβύρινθο που επιβάλλει, εκτινάσσει το κόστος και κάνει πιο ασφυκτικές τις συνθήκες λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση προκαλεί όταν μιλάει για «φορολογική δικαιοσύνη» και την ίδια στιγμή επιβαρύνει με νέους φόρους και νέα βάρη όλους αυτούς που τόσα χρόνια πληρώνουν ήδη πολύ βαριά φορολογία, όπως φόρο από το πρώτο ευρώ στο εισόδημα, τον φόρο επιτηδεύματος, τα τεκμήρια διαβίωσης, τον ΕΝΦΙΑ, όλους τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους στα καύσιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img