Η αρχοντιά της Λέσβου είναι γνωστή.
Το ίδιο και τα αρχοντικά της.
Η Μυτιλήνη έχει καταφέρει να διατηρήσει μέχρι σήμερα πολλά από τα συγκλονιστικά εκείνα κτίρια και σπίτια μιας άλλης εποχής.
Υπάρχουν όμως και πολλά που σχεδόν σαν φαντάσματα του παρελθόντος καταρρέουν μέρα με τη μέρα.
Πολλά κράτη της Ευρώπης έχουν διασώσει τέτοιους θησαυρούς.
Κυβερνήσεις που έχουν συναίσθηση εκείνου του πολιτισμού, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν, να σώσουν, να αποκαταστήσουν τέτοια κτίρια που κουβαλάνε κυριολεκτικά την ιστορία του ίδιου του τόπου. Στην Μυτιλήνη του 2022, η κατάσταση με τα παλιά αρχοντικά έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Γιατί…
Πολλοί Μυτιληνιοί που είχαν τη δυνατότητα να σώσουν τα σπίτια τους το κάνανε.
Άλλοι τα πουλήσανε εγκαίρως σε μερακλήδες, οι οποίοι επίσης τα αποκαταστήσανε εξαιρετικά.
Έτσι πολλά αρχοντόσπιτα του 1880 στέκουν περήφανα, όρθια για να μας θυμίζουν την ευμάρεια μιας άλλης εποχής και την ιστορία αυτής της πόλης, που ήταν αν μη τι άλλο glamorous και οικονομικά ενδιαφέρουσα.
Άπειρα τα παραδείγματα.
Αλήθεια αν “ανήκε” η Λέσβος στη Δύση, δηλαδή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πόσα τέτοια κτίρια θα είχαν αναστηλωθεί και πόσες γειτονιές θα είχε αποφευχθεί να γίνουν τόσο άσχημες.
Η πόλη σε πολλά σημεία διατηρεί την ομορφιά της αναλλοίωτη.
Το λιμάνι, το κάστρο, η Ερμού. Η ζωντάνια της δεν χάνεται.
Beautiful people κυκλοφορούν παντού, με τη νεολαία να ζωντανεύει τα στενά Λαδάδικα και την Προκυμαία.
Πολλοί Μυτιληνιοί ιδιοκτήτες εκπληκτικών σπιτιών της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, απόγονοι ή μη μιας άλλης εύρωστης εποχής, δείχνει να μην έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την αποκατάσταση των σπιτιών τους.
Πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να φύγουν από τα πατρογονικά αρχοντικά σπίτια και να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές ή ακόμα και πόλεις. Πολλά από αυτά τα συγκλονιστικά ακίνητα ανήκουν σε κληροδοτήματα, που όμως αδυνατούν να συντηρήσουν ό,τι τους χαρίστηκε. Άλλα τα πήραν οι τράπεζες λόγω χρεών και δείχνουν ένα πρόσωπο τιμωρητικό και αδιαφορούν παντελώς για την ιστορία αυτού του τόπου, ενώ ξεχνούν πως υπάρχουν από την οικονομία των κατοίκων.
Δυστυχώς φτωχύναμε
Με την πάροδο του χρόνου τα λεφτά άλλαξαν χέρια, περιουσίες κατέρρευσαν, αλλά και κάποιοι αν και είχαν κάποια οικονομική ευρωστία δεν είχαν την πνευματική δύναμη ν’ ασχοληθούν με ό,τι παλιό χρειάζεται ανακαίνιση.
Από τη στιγμή που πολλά χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα και πολύ σωστά έγινε έτσι, το κράτος εγκλώβισε τους ιδιοκτήτες και τους άφησε χωρίς καμιά βοήθεια.
Άλλη μεγάλη αδυναμία είναι η αδειοδότηση.
Πόσο καιρό χρειάζεται να βγει μια άδεια αποκατάστασης; Τι παράνοια υπάρχει σ’ όλο αυτό το κομμάτι της παραφιλολογίας;
Πως δεν μπορεί κάποιος να βελτιώσει χωρίς να αλλοιώσει στοιχεία του αρχοντικού; Μεγάλες πληγές, ακατονόμαστες.
Στο όνομα μιας πολεοδομικής άδειας βρέθηκε ολόκληρη Χρυσομαλλούσα χωρίς πεζοδρόμια… Ας όψεται το σύστημα, οι εργολάβοι κ.ο.κ.
Κράτος και τράπεζες δείχνουν ανελέητα την αδιαφορία τους.
Τι ολιγωρία !!!
Κάποιοι γενναίοι νέοι ιδιοκτήτες κατάφεραν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι με τους κληρονόμους, απέκτησαν κάποια τέτοια σπίτια και βλέπω ένα συγκινητικό μεράκι για την αποκατάστασή τους. Πρόσφατα ανακαινίστηκε, με απόλυτο σεβασμό, στην πλατεία της Αλυσίδας, ένα υπέροχο τέτοιο σπίτι.
Τι δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτοί οι ιθύνοντες που κυκλοφορούν ξεδιάντροπα και βγάζουν λόγους και ζητούν την ψήφο μας;
Νιώθουν κάτι από τον πολιτισμό αυτού του τόπου;
Χρειαζόμαστε λύσεις τώρα.
Πρέπει να σώσουμε τα αρχοντικά της πόλης που καταρρέουν και να συντηρήσουμε όλα εκείνα που αντέχουν ακόμα στο χρόνο.
Χρειάζονται κονδύλια και πρακτικούς ανθρώπους να τα διεκδικήσουν από την Ευρώπη, το Κράτος, τις τράπεζες. Φτάνει η γραφειοκρατία των εμποδίων και των κωλυσιεργιών.
Χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός.
Ένας υπεύθυνος με ικανότητα να ηγηθεί για τη διάσωση της ιστορίας και καλαισθησίας αυτής της πόλης.
Χρειάζεται μια πρωτοβουλία να ανθήσει.
Φράουλα Γλυκό
Υλικά
2 κιλά φράουλες, κομμένες σε φέτες
500 γρ. ζάχαρη
1 κλωνάρι φρέσκια αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
Αραδιάζουμε τις φράουλες σε κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη και προσθέτουμε την αρμπαρόριζα.
Αφήνουμε στην άκρη για 5 ώρες, ή αποβραδίς.
Σιγοβράζουμε για 20- 25 λεπτά, μέχρι το γλυκό να δέσει πολύ ελαφρά.
Αφαιρούμε το μυρωδικό, βάζουμε σε βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο.