Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Τα καλοκαίρια της ζωής μας

Ζούμε για να δημιουργήσουμε αναμνήσεις και τα καλοκαίρια μας αποτελούν τις πιο δυνατές στιγμές.
-Μια μπουκιά ψωμί βουτηγμένη στη χωριάτικη.
-Οι τηγανητές πατάτες που βγαίνουν από το τηγάνι καυτές.
-Κουκιά με ρίγανη στο πιάτο.
-Κεφτέδες με ούζο και κύμινο.
-Μοσχοβολά ο βασιλικός στο παραθύρι.
-Τα σουβλάκια που παίρνεις μαζί σου στο θερινό σινεμά.
-Ουζάκι με τον Ορφανό στην Αγία Μαρίνα μέχρι να ζαβλακωθείς ευχαριστημένος.
-Γυμνοί στον Ήλιο σ’ αυτές τις ανέγγιχτες παραλίες που ακόμα υπάρχουν στη ζωή μας.
-Η παστή σαρδέλα, χωρίς αλμύρα.
Η γιαγιά Ανδρονίκη που στρώνει τραπέζι κάτω απ’ την κληματαριά και σερβίρει γεμιστά από τον ξυλόφουρνο. Το πιλάφι με μελιτζάνες και με τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο μελωμένες.
-Οι θρυλικές ρετσέτες της θείας Μαρίτσας, στο γιαλό.
-Τα φασολάκια της με το κρέας που έχουν μια μοναδική γεύση, άγνωστη, υπερβατική.
-Η κακαβιά με τα μουγγριά που πιάσαμε στη Δρότα, που δεν ξέραμε να τα τραβήξουμε για να σπάσει η σπονδυλική τους στήλη και να φύγουν τα ψιλά κόκκαλα από τη σάρκα τους.
Τα κάναμε  σούπα με θαλασσινό νερό, όπως μας είπε η κυρά Μεταξία.
-Ψήσαμε μαρίδες στο κεραμίδι.
-Φάγαμε ρεβυθοκεφτέδες με ταραμά.
-Κουτσομούρα ξεροτηγανισμένη.
-Χαψιά αχνιστά με αλάτι και ξίδι.
-Γόπα τηγανητή πάνω σε μια φέτα ψωμί.
-Παγωμένη φέτα καρπούζι και να φτύνεις τα κουκούτσια στην αυλή.
-Τα πολίτικα σύκα, παγωμένα από το ψυγείο για πρωινό στην αυλή της γιαγιάς.
-Τα καλαμάρια που ξεφυσούσαν πάνω μας καθώς είχαμε βγει στα ανοιχτά με το φουσκωτό με τις καλαμαριέρες που φωσφόριζαν στα βαθιά νερά.
-Η Μπίτσα με το λευκό μπικίνι και τα mule * (τακούνι παντοφλέ chic) στον Ν. ΟΜΙΛΟ.
-Τα ποτηράκια του ούζου.
-Πότισμα στην αυλή με το λάστιχο ξυπόλυτοι.
-Θερινά σινεμά με σάντουιτς και κωκάκια.
-Ύπνος στην αιώρα κάτω από την δαμασκηνιά.
-Σαγιονάρα, παρεό όλη μέρα και μαγιό μόνο.
-Διάβασμα, ξαπλωμένοι στην άμμο, κάτω από τον καυτό Ήλιο χωρίς αντηλιακό – τότε!
-Διαδρομή από τη Χρυσομαλλούσα στο περίπτερο του Σωκράτη για να πάρεις το καινούργιο Μίκυ Μάους.
-Το τζουκ μποξ με Χατζηδάκη και Κριστόφ.
-Η ταβέρνα πάνω στα χαλίκια.
-Ο έναστρος ουρανός και ο Γιάννης ο Αυστραλός να σου εξηγεί την πορεία της Πούλιας και του Αυγερινού, ξάπλα στην αμμουδιά.
-Τα μαντριά, ο βοσκός που σαλαγά τα πρόβατα, ο ήχος από τις κουδούνες.
-Οι ποδηλατάδες μας.
-Αγορίστικα  βλέμματα γεμάτα υποσχέσεις πάνω στα κοριτσίστικα μάτια, στην προκυμαία.
-Το Σικάγο στην Φοντάνα.
-Να ξυπνάς και να κοιμάσαι χαλαρά, αγαπησιάρικα, με την αύρα της θάλασσας.
-Να μπαίνει τ’ αγιάζι από το κουφωτό παράθυρο.
-Να τα θυμάσαι όλα αυτά τον χειμώνα, και όλους τους χειμώνες της ζωής σου για να ζωντανεύει η λαχτάρα μέσα σου.
-Τα πίσω-μπρος.
Αυτό είναι ελληνικό καλοκαίρι! Ευγνωμοσύνη ΜΟΝΟ! Στο Σύμπαν!
Το καλοκαίρι που είναι καταγραμμένο στα σωθικά μας από τα νιάτα μας.
Ζήσ’ το ξανά και ξανά.
Πάρε αμπάριζα και βγες όσο είναι καιρός.
Γιατί δεν σε παίρνει…!

Η μπισκοτένια τούρτα
Γλυκό ψυγείου

Μας την έφτιαχνε η θεία Μαρίτσα στο γιαλό.
Μετά ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΟ Αφεντέλι την τρώγαμε από τις δυο άκρες του πιρέξ με κουτάλι.
…δεν ΣΤΑΜΑΤΑΓΑΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕ…

Υλικά για την Κρέμα

2 λίτρα γάλα
1/4 φλ. ζάχαρη
8 κ.σ. γεμάτες άνθος αραβοσίτου βανίλια
100 γραμ. βούτυρο
200 γραμ. σοκολάτα πικρή

Για το γλύκισμα

2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
6 κ.σ. κονιάκ

Για την επικάλυψη, μπισκότο τριμμένο

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα. Κρατάμε 1/2 λίτρο γάλα χωριστά και διαλύουμε το κορν φλάουρ.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρύο γάλα με το κορν φλάουρ στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αφού πήξει, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
Προσθέτουμε σοκολάτα. Ανακατεύουμε να λιώσει.
Ανακατεύουμε τις κρέμες με σπάτουλα όσο είναι ζεστές για να λιώσουν οι σοκολάτες.
Κόβουμε  τα μπισκότα. Τα ραντίζουμε με κονιάκ. Σε μπολ ρίχνουμε τα μισά μπισκότα και σκεπάζουμε με τη μισή κρέμα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπισκότα και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Αφού κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με τριμμένα πτι μπερ.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά.