Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τελευταίο ράντισμα λόγω αυξημένου δάκου!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Σε ένα ακόμα ράντισμα, που θα είναι και το τελευταίο, αναμένεται να προχωρήσει, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, την ερχόμενη Παρασκευή η εργολήπτρια εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της δακοκτονίας. Τα συνεργεία ψεκασμού αναμένεται να τρέξουν αυτή τη φορά για να προλάβουν το δάκο που καταγράφεται σε αυξημένους πληθυσμούς στις παγίδες, δείχνοντας «ένα άλλο πρόσωπο» σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που η κίνηση του εντόμου παρέμενε υποτονική και ο καρπός ανεπηρέαστος. 

Όπως αναφέρει το μέλος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Βασίλης Κοκκινοφόρος, στα Νέα της Λέσβου «ενώ το προηγούμενο διάστημα τις παγίδες που βάζαμε και εμείς στα χωράφια για να δούμε την κίνηση του δάκου τις παίρναμε σχεδόν άδειες, τώρα έχουν 15-20 δάκους η καθεμία και αυτό μας έχει ανησυχήσει, καθώς το έντομο εμφανίζεται έντονα τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή».

Τόσο ο κ. Κοκκινοφόρος με την εμπειρία του για δεκαετίες στον ελαιοκομικό τομέα ως επαγγελματίας, όσο και οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας που είναι οι ειδικοί πάνω σε αυτά τα θέματα, αποδίδουν την έξαρση του δάκου στην απότομη αλλαγή των θερμοκρασιών που είχαμε φέτος από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς ο καιρός άλλαξε ξαφνικά και τα ποσοστά υγρασίας πλέον είναι ευνοϊκά για την κίνηση του εντόμου. 

Όπως επισημαίνει στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης: «Πράγματι αυτό το διάστημα βλέπουμε και εμείς να υπάρχει κίνηση του δάκου στις παγίδες σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, που δεν είχαμε προβλήματα. Με αυτό το δεδομένο έχουμε προγραμματίσει τον τελευταίο ψεκασμό να ξεκινήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και θα ήθελα να παρακαλέσω όσους ελαιοπαραγωγούς δεν επιθυμούν να ψεκάζουμε στα χωράφια τους, καθώς σκοπεύουν να προχωρήσουν στη συγκομιδή της ελιάς επιδιώκοντας να βγάλουν όσο το δυνατόν πιο πρώιμα φρέσκα λάδια, να μας ενημερώσουν για να τους εξαιρέσουμε». 

Ο ίδιος παρατηρεί ότι «ειδικά τα τελευταία χρόνια η συγκομιδή της ελιάς έρχεται όλο και πιο μπροστά καθώς οι αγρότες που συνεργάζονται με συγκεκριμένους τυποποιητές επιδιώκουν όλο και πιο πρώιμες εκθλίψεις για να παίρνουν όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά φρέσκα αγουρέλαια». 

 

Γιατί ξαφνικά δάκος; 

Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου υπάρχει και μία άλλη παράμετρος, η οποία έχει να κάνει με το φυτοπροστατευτικό προϊόν που χρησιμοποιήθηκε φέτος για τη δακοκτονία, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν είχε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας. Μάλιστα αν σε συγκεκριμένες περιοχές δεν είχε δώσει ο κ. Λαγουτάρης κατεύθυνση να… επιμένουν στους ψεκασμούς τα συνεργεία ψεκασμού,  θα είχαμε προβλήματα από το δάκο.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και στην εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για να γίνουν οι ψεκασμοί, καθώς για να κάνει το τελευταίο ράντισμα η Περιφέρεια θα πρέπει να περιμένει ποσότητες που κατευθύνονται από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Με άλλα λόγια η δακοκτονία δεν ξεκίνησε έχοντας το φυτοφάρμακο εξασφαλισμένο εξαρχής για όλη την περίοδο, αλλά κάθε φορά γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστούν έγκαιρα οι ποσότητες και να φτάσουν στη Μυτιλήνη και αυτό οφείλεται στο Υπουργείο. 

Όπως εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου: «Από την πλευρά μας καταβλήθηκε και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεκινά κάθε κύκλος των ψεκασμών στην ώρα του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που κάνει η Υπηρεσία μας και προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να ξεπερνάμε διαδικαστικά προβλήματα και αρρυθμίες έχουμε καθημερινή συνεργασία με τους γεωπόνους μας, ενώ παρακολουθεί την εξέλιξη και ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης κάνοντας υποδείξεις εκεί που διαπιστώνει ότι χρειάζονται βελτιώσεις. Η δακοκτονία φέτος πήγε αρκετά καλά στη Λέσβο και αυτή τη στιγμή το βάρος πέφτει στον Οκτώβριο που διανύουμε, καθώς η περίοδος απαιτεί – αν και βρισκόμαστε προ των πυλών για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου – να συνεχίσουμε με την ίδια εγρήγορση την προσπάθειά μας. Με την ολοκλήρωση του τελευταίου ψεκασμού που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα οι γεωπόνοι της υπηρεσίας μας θα δώσουν και τις κατάλληλες οδηγίες προς τους αγρότες για το πότε μπορούν να μπουν στα χωράφια τους για να ξεκινήσουν την συγκομιδή, ώστε να παραχθεί ένα ασφαλές ποιοτικό προϊόν, που θα έχει και τη μέγιστη δυνατή τιμή προς όφελος των ελαιοπαραγωγών μας και της τοπικής και κατ’ επέκταση εθνικής οικονομίας», είπε καταλήγοντας ο κ. Κουφέλος». 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img