Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θολό τοπίο με “push backs”

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Πολύ σοβαρές καταγγελίες βλέπουν και πάλι το φως της δημοσιότητας, που δεν έχουν να κάνουν απλά με την παρεμπόδιση προσέγγισης σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, αλλά με βίαιη επαναπροώθηση αλλοδαπών που έχουν ήδη φτάσει στο νησί. Πρόκειται για καταγγελίες από οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό και που, σε πολλές περιπτώσεις, κατά τους τελευταίους μήνες, ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για την άφιξη μεταναστών, οι οποίοι αρχικά διαφεύγουν στα βουνά σε δασώδεις εκτάσεις για να μην εντοπιστούν και προωθηθούν ξανά στην Τουρκία, και κάποιοι από αυτούς μάλιστα παρουσιάζονται μόνοι τους στο ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, περπατώντας ως εκεί για να καταγραφούν.

To πιο πρόσφατο περιστατικό, που καταγγέλλεται αφορά 25 άτομα, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά με καταγωγή από το Αφγανιστάν, τα οποία έφτασαν κοντά στα Τσόνια την Κυριακή 9 Ιανουαρίου. Οι μετανάστες επικοινώνησαν με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση στέλνοντας φωτογραφίες, πληροφορίες για εκείνους και την τοποθεσία τους, σημειώνοντας πως κρύβονται στο βουνό. Η οργάνωση κοινοποίησε τις πληροφορίες αυτές στις 10 Ιανουαρίου σε αρμόδιες αρχές και οργανώσεις, προκειμένου αυτές να τρέξουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής. Φαίνεται, όμως, πως αυτό δεν συνέβη. 

Όπως καταγγέλλεται, την ίδια μέρα εντοπίστηκαν από ομάδα κουκουλοφόρων (χωρίς διακριτικά υπηρεσίας) που επέβαιναν σε πολιτικά αυτοκίνητα, οι οποίοι με τη χρήση όπλων τους επιβίβασαν σε βαν αφού τους είχαν ψάξει τα προσωπικά αντικείμενα αφαιρώντας τα κινητά τους τηλέφωνα, τους επιβίβασαν σε ένα πλοίο και τους σκέπασαν (σύμφωνα με τα όσα αργότερα μετέφεραν οι μετανάστες) με έναν μουσαμά για να μην φαίνονται. Ταξίδεψαν για περίπου οκτώ ώρες, μέχρι να φτάσουν σε μια θαλάσσια περιοχή, όπου με τη βία φέρονται να τους επιβίβασαν σε μια σωσίβια λέμβο χωρίς μηχανή και τους άφησαν στην θάλασσα, όπου εντοπίστηκαν ώρες αργότερα από το Τουρκικό Λιμενικό στα ανοικτά της Σμύρνης. Στις φωτογραφίες, που το λιμενικό της Τουρκίας έδωσε στο φως της δημοσιότητας και φαίνονται να τραβήχτηκαν σε μεταγενέστερη ημερομηνία από την άφιξη στη Λέσβο, διακρίνονται άτομα που πρέπει να βρίσκονταν στο νησί μας λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

Σημειώνεται πως για όλες τις παραπάνω καταγγελίες έχει δημοσιευτεί αρκετό φωτογραφικό υλικό.

 

Βαριές καταγγελίες

Όπως αντιλαμβανόμαστε πρόκειται για βαριές καταγγελίες, οι οποίες όμως ξεφεύγουν από την έννοια της προστασίας των συνόρων. Τους τελευταίους μήνες έχουμε και μέσα από τα φύλλα της εφημερίδας εκφράσει προβληματισμούς για τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν μέχρι τη Λέσβο και κρύβονται στα βουνά, επικοινωνώντας με τρίτες οργανώσεις και έχουμε επισημάνει επίσης διαφορές στα νούμερα των αφίξεων που καταγράφονται επίσημα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και σε εκείνα που αναφέρονται από οργανώσεις. 

Το ζήτημα των επαναπροωθήσεων έχει αναδειχθεί μεταξύ άλλων από τους 10 κορυφαίους δημοσιογραφικούς οργανισμούς Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti και Pointer και θυμίζουμε πως έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέση να ζητήσει ενέργειες από την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα η αρμόδια Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Ελληνική Κυβέρνηση τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για την παρακολούθηση και αποφυγή επαναπροωθήσεων (pushbacks) μεταναστών στα σύνορά της. Ζήτημα, το οποίο είχε θέσει και ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση επιπλέον κοινοτικών κονδυλίων, που είχε ζητήσει η Αθήνα για τη μεταναστευτική πολιτική της. 

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων και υποστηρίζει πως η ελληνική πλευρά λειτουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. 

 

Χωρίς ενημέρωση

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να επισημάνουμε ξανά πως η ενημέρωση που παρέχεται από το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών είναι… ανύπαρκτη. Η μόνη δημόσια καταγραφή εντοπίζεται στους πίνακες αποτύπωσης της κατάστασης στα νησιά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, όπου αναφέρονται αριθμοί αφίξεων στα κέντρα υποδοχής (όχι όμως στο νησί), αλλά καμία πληροφορία για το πότε έφτασαν τα άτομα, αν πρόκειται για την ίδια ή περισσότερες αφίξεις, αν τους μετέφεραν εκεί οι λιμενικές αρχές ή έφτασαν μόνοι τους, ενώ φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που η άφιξη αιτούντων άσυλο καταγράφεται στους πίνακες σε μεταγενέστερη ημερομηνία από την ημέρα άφιξής τους στη Λέσβο.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img