- Έρχονται την επόμενη εβδομάδα τα δύο πετζετέλ αεροσκάφη και το πυροσβεστικό ελικόπτερο
- Ξεκίνησαν οι περιπολίες και η λειτουργία των πυροφυλακίων σε καίρια σημεία του νησιού
Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιπυρική θωράκιση της Λέσβου αυτό το καλοκαίρι βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία με την πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων, αλλά και την συνδρομή των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, που συμβάλλουν καθοριστικά κάθε χρόνο στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών. Την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Ιουνίου, αναμένεται να έρθουν στη Μυτιλήνη τα δύο πετζετέλ αεροσκάφη που εδρεύουν στο νησί μας κάθε καλοκαίρι, ενώ μέσα στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα αναμένεται και η άφιξη του πυροσβεστικού ελικοπτέρου. Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες, το νησί μας έχει ενισχυθεί γι’ αυτό το καλοκαίρι με 55 άτομα (από 49 πέρυσι), που έχουν ξεκινήσει ήδη τις περιπολίες σε δασικές εκτάσεις.
Σε γενικές γραμμές οι πολίτες έχουν συμμορφωθεί και τηρούν τα αυστηρά μέτρα που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια για την πρόληψη των πυρκαγιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, που όμως πρέπει να εξαλειφθούν. Τις τελευταίες ημέρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης επέβαλλε τέσσερα διοικητικά πρόστιμα, ύψους 200 ευρώ το καθένα, σε αγρότες για παράνομη καύση κλαδιών και άχρηστων υλικών. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν επί τόπου, όταν οι πυροσβέστες εντόπισαν καπνούς σε αγροτικές εκτάσεις, αν και δεν είχαν πάρει διαστάσεις, αλλά βάσει της πυροσβεστικής διάταξης απαγορεύεται και η παραμικρή σπίθα από την 1η Μαΐου.
Ενίσχυση από αέρος
Σε αντίθεση με παλιότερα, τα τελευταία χρόνια το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος εκδίδει διαταγή για την έλευση των πετζετέλ αεροσκαφών με το Κλιμάκιο της 359 ΜΑΕΔΥ, από την 1η Ιουνίου και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η ενίσχυση με το πυροσβεστικό ελικόπτερο που θα έρθει στο νησί μας στις αρχές του επόμενου μήνα για τέταρτη συνεχή χρονιά. Μετά από αιτήματα των τοπικών φορέων επί σειρά ετών, το ελικόπτερο ήρθε στο νησί μας για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2018 και συνέβαλλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση επικίνδυνων δασικών πυρκαγιών.
Με 4μελές πλήρωμα, το ελικόπτερο τύπου Μ8 θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα αεροσκάφη στον τομέα αυτό, με χωρητικότητα νερού 5 τόνων, δύο θέσεις πιλότων και ενός ακόμη στελέχους. Μπορεί να πετάξει έως και 2 ώρες χωρίς ανεφοδιασμό καυσίμων, ακόμη και με ενισχυμένα μποφόρ, αιωρούμενο πάνω από τις φλόγες, σε ύψος 100 πόδια ή αλλιώς μόλις 30 μέτρα από τη γη, πριν από τις ρίψεις.
Τα πυροφυλάκια
Στη Μυτιλήνη υπάρχουν τρία περίπολα και ειδικότερα στην Αγία Μαρίνα, τη Λάρσο και την Μόρια, δύο περιπολίες στην Αγιάσο που καλύπτουν και τις περιοχές Πέτρας και Μολύβου, δύο στην Καλλονή που ξεκινούν από το Καμένο Δάσος και δύο στο Πλωμάρι με κάλυψη και της Γέρας. Στα περίπολα, εκτός από τους μόνιμους υπαλλήλους βρίσκονται και οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες.
Τα πυροφυλάκια έχουν δημιουργηθεί στα υψηλότερα σημεία του νησιού, προκειμένου να υπάρχει διευρυμένη ορατότητα σε ό,τι αφορά την εκδήλωση και τον εντοπισμό μιας πυρκαγιάς. Εκεί, οι δασοπυροσβέστες καλύπτουν δύο τουλάχιστον βάρδιες, ενώ κατά τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες λειτουργούν επί 24ώρου βάσης.
Διάνοιξη δασικών δρόμων
Παράλληλα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα τις εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης των δασικών δρόμων για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν πάντως από τις αρχές της χρονιάς ευνόησαν την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης, ενώ με την άνοδο της θερμοκρασίας η ξηρασία θα αποτελέσει το νούμερο ένα κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς, είτε από αμέλεια, είτε από εμπρησμό, αφού έχει αποδειχθεί σε αρκετές καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας τα τελευταία χρόνια πως το κακό έγινε επίτηδες, από ανθρώπινο χέρι.
Τέλος, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, σε πραγματικές συνθήκες, στην περιοχή της Αγριλιάς. Σύμφωνα με το σενάριο, η φωτιά ξεκίνησε από την Κουτσουμπάρα και απειλήθηκαν σπίτια. Οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετείχαν, μαζί με τους εθελοντές που κάθε χρόνο συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των συμβάντων, λειτούργησαν οργανωμένα και με επιτυχία, περικυκλώνοντας τις φλόγες και θέτοντας υπό έλεγχο την φωτιά πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Διοικητής Νομού Λέσβου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, «ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη από τις αρχές Μαΐου. Οι συνθήκες είναι δύσκολες κι αυτό το καλοκαίρι και ο κίνδυνος πάντα ελλοχεύει. Συνιστάμε ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες, ειδικά σε μικτές περιοχές, με δασικές και αγροτικές εκτάσεις και σε περιοχές με σπίτια και αγροικίες. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση γιατί δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει μια φωτιά από αμέλεια, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν».