Θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό μας απέναντι στον κορονοϊό

Spread the love

Η ορθή διατροφή, η συχνή σωματική άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής πάντα ήταν σημαντικά για τη ζωή μας, τώρα όμως επιβάλλονται και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για να είμαστε και να μείνουμε υγιείς, να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προστατέψουμε τον εαυτό μας μέσα στην πανδημία. 

Όταν ο Ιπποκράτης διατύπωσε την  άποψη ότι η τροφή είναι το «φάρμακο» και το φάρμακο είναι η τροφή, προφανώς είχε στο μυαλό του ότι κάποιες τροφές διαθέτουν ιδιαίτερες ιδιότητες, οι οποίες προάγουν το σύνολο της υγείας.

Πράγματι, η επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη αυτή αποδεικνύοντας τις ευεργετικές δράσεις ορισμένων τροφίμων. Και για να μην χρειαστεί να φύγουμε και μακριά από τον τόπο μας, τη Λέσβο, να δούμε για παράδειγμα το ελαιόλαδο και τα όσα έχουν επιβεβαιωθεί από τις επιστημονικές έρευνες για το συγκεκριμένο προϊόν ως προς τις ευεργεσίες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες. Ομοίως και για τα Ω3 λιπαρά οξέα, αυτό που ξέρουμε καλύτερα ως ιχθυέλαιο, το οποίο φαίνεται ότι παίζει σπουδαίο ρόλο στο να χτίσει κανείς ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μάλιστα υπάρχει και σχετικά πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι το ιχθυέλαιο βοηθά τον άνθρωπο να προστατεύεται καλύτερα και έναντι του κορονοϊού. Άραγε να είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα χρόνια των πατεράδων μας και των παππούδων μας χορηγούνταν στα σχολεία υποχρεωτικά μουρουνέλαιο κάθε μέρα στους μαθητές; Μήπως τελικά οι άνθρωποι εκείνων των εποχών, με πολύ λιγότερα τεχνολογικά μέσα και πρόσβαση στην πληροφορία, γνώριζαν και είχαν τη σοφία αναδεικνύοντας αξίες, τη σπουδαιότητα των οποίων έχουμε ανακαλύψει στις μέρες μας, δηλαδή δεκαετίες αργότερα;

Όλο και περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις αναδεικνύουν το ρόλο και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στη διαμόρφωση της ανθρώπινης υγείας. Και ως γνωστόν η αποκλειστική πηγή πρόσληψης των θρεπτικών ουσιών είναι τα διάφορα τρόφιμα.

Η τροφοδότηση των ανθρώπινων οργάνων και ιστών με τις κατάλληλες δομικές διατροφικές ουσίες προάγει το βέλτιστο βαθμό των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

Κάθε όργανο επιτελεί έναν ιδιαίτερο ρόλο και παρουσιάζει τη δική του σημασία στην καλή κατάσταση της υγείας.

Ταυτόχρονα όμως έχει και τις δικές του ανάγκες, οι οποίες μπορούν να υποστηριχθούν μόνο μέσω των διατροφικών ουσιών, διατηρώντας την καλή του κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα που πολλές φορές τα φάρμακα αποτυγχάνουν να δώσουν μια οριστική λύση σε ορισμένες χρόνιες παθήσεις, επιστημονικές μελέτες προσφέρουν σημαντικές αποδείξεις για το πώς ορισμένα διατροφικά συστατικά και τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας πιθανής θεραπείας. 

 

Το παράδειγμα 

Εδώ θα σας πούμε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα και θα αναφερθούμε σε φυτικά σκευάσματα για τον προστάτη, που χορηγούνται πλέον έναντι φαρμάκων από γιατρούς και στη Μυτιλήνη και στο νοσοκομείο, αλλά και από ιδιώτες ουρολόγους με εκπληκτικά αποτελέσματα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα από υπερπλασία του προστάτη! Άραγε να είναι τυχαίο, όλο αυτό;

 

Σελήνιο αγαπημένο 

Όπως και έναντι των ιώσεων, αυτό που συνιστούν οι γιατροί για την θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού είναι το σελήνιο, το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά σε ιστούς του ανοσολογικού συστήματος, όπως ο σπλήνας και οι λεμφαδένες. Η συμπλήρωση της διατροφής με σελήνιο μπορεί να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του ανοσοποιητικού, ενώ η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την εμφάνιση, τη μολυσματικότητα και την εξέλιξη ορισμένων ιογενών λοιμώξεων. Το σελήνιο μπορεί να δράσει προστατευτικά και έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης μπορεί να καταπολεμήσει την οξείδωση των λιπιδίων και να μειώσει έτσι τη θρόμβωση του αίματος.

Πηγές για το σελήνιο είναι τα φιστίκια, το ψάρι και τα θαλασσινά, το συκώτι, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά, καρποί, σπόροι και λαχανικά.

 

Η D3 

Ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι και η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», αν και σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με έντονη ηλιοφάνεια, η έλλειψή της θα αφορούσε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων.

Ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D είτε μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, είτε μέσω ορισμένων τροφών, ενώ στην έλλειψή της αποδίδεται το αίσθημα της κόπωσης και η αδυναμία, οι πόνοι στα οστά και οι συχνές λοιμώξεις. 

 

Τα Ω3 λιπαρά οξέα

Αφήσαμε για το τέλος τα Ω3 λιπαρά οξέα που για να τα αποκτήσετε ενισχύοντας τον οργανισμό σας δεν έχετε παρά να καταναλώνετε άφθονο ψάρι και όσο πιο λιπαρό είναι αυτό τόσο το καλύτερο και αναφέρουμε για παράδειγμα τη σαρδέλα!

Αμέτρητες ιατρικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι τα Ω3 έχουν ευεργετικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών, ενώ το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ρυθμίζουν τη φλεγμονή στον οργανισμό προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες. Ταυτόχρονα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα τριγλυκερίδια και να ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αίματος.

 

Φάτε άφοβα 

Με αυτές τις βασικές κατευθύνσεις κάνουμε σήμερα μία πρώτη προσέγγιση εκτός από τους εμβολιασμούς και την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας και στο πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε ιώσεις, όπως είναι ο κορονοϊός. Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Ιπποκράτη ότι η τροφή μας είναι το φάρμακό μας, αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση τα ανθυγιεινά γεύματα και προϊόντα της σύγχρονης εποχής μας ακολουθώντας διατροφικές συνήθειες, όπως να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά. Αυτό γίνεται εύκολα αν συνοδεύσετε το φαγητό σας με σαλατικά και φάτε και 2-3 φρούτα καθημερινά.

-Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη C, το σελήνιο, οι πολυφαινόλες κ.ά. που αποτελούν τους ισχυρούς συμμάχους στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι όλα τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα μούρα, οι πιπεριές κ.ά. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα brazil nuts, οι σαρδέλες, ο τόνος, το χοιρινό και το βοδινό κρέας. Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες είναι τα μήλα, το πράσινο τσάι, τα σταφύλια κ.ά.

-Φάτε όσο πιο φρέσκα τρόφιμα γίνεται, η βρώμη είναι πλούσια σε β-γλυκάνη, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και η οποία μπορεί να καταναλωθεί για πρόγευμα ή δείπνο με γάλα ή γιαούρτι ή να προστεθεί σε διάφορα smoothies.

-Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το άπαχο αιγινό κεφίρ ή το αϊράνι, το χωριάτικο γιαούρτι, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μέσω των ωφέλιμων βακτηρίων που περιέχουν.

-Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα π.χ. λιπαρά ψάρια (όπως σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, φαγκρί, λαβράκι), ενώ ξηροί καρποί και σπόροι βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και βελτιώνουν τη διάθεση.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη  D. Για παράδειγμα λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, γάλα φαίνεται να βοηθούν στην καταπολέμηση των ιώσεων. Μία μελέτη του 2017 (με δείγμα 11.000 ανθρώπους) έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 800 IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης D μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50% και αυτό το επικαλείται το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας.

-Πιείτε 8 ποτήρια νερό. Ενυδατώνεστε επαρκώς με τουλάχιστον 2 με 2 ½ λίτρα υγρά ημερησίως κατά προτίμηση σε χλιαρή θερμοκρασία, όχι παγωμένα Μειώστε τη ζάχαρη, παχαίνει και βυθίζει το ανοσοποιητικό σε λήθαργο. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς με την πολλή ζάχαρη.

-Φτιάξτε φρέσκους χυμούς στο σπίτι

-Μειώστε το αλκοόλ

-Φάτε όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα και αφαιρέστε το λίπος από το κρέας και το κοτόπουλο πριν ψηθεί

-Και μην ξεχνάτε – πλένω τα χέρια μου και διατηρώ αποστάσεις και όλους τους κανόνες υγιεινής.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση