Θύτες και Θύματα

Γράφει ο Μάκης Αξιώτης

Ο Πλανήτης ΜΑΣ, μια σταγόνα ζωής στο άπειρο Σύμπαν, σε μια τελευταία στιγμή του Γεωλογικού του χρόνου, απέκτησε ακόμα ένα πλάσμα, στον αέναα μεταβαλλόμενό του τόπο, τον Homo, και κύρια το είδος «Έμφρων»! Αυτό το είδος, εμείς δηλαδή, αφού άρχισε από πολύ νωρίς στην Ιστορία του, να δημιουργεί παρίες, παρείσακτους, αποδιοπομπαίους, εκτοπισμένους, κατώτερους στους όμοιούς του, φρόντισε η μια του μερίδα να εμπεδώσει αυτή την τακτική, με εσχατολογικές, μεταφυσικές θεωρίες και τεχνάσματα νόμων, που εκλογίκευαν αυτή την επιλογή! Δηλαδή την διαίρεση της Κοινωνίας σε θύτες και θύματα!

Η δεύτερη, εξίσου επικίνδυνη πράξη των «εκλεκτών των θεών ή των νόμων» , ήταν να επιτεθούν στην Φύση, ώστε να μετατρέψουν το ΜΑΣ, σε Τους, καταστρέφοντας τα πάντα επάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, στο όνομα της αποκόμισης κέρδους, πολλαπλού σε σχέση με τις ανάγκες τους, φροντίζοντας πάλι να λανσάρουν στα θύματά τους, τον ευκολοχώνευτο και «κατανοητό» όρο της «πάση θυσία ανάπτυξης»! Μιας λέξης, που θα μπορούσε, σε πολύ πιο χαμηλό, πρακτικό επίπεδο να σημαίνει «αφήστε την ανάπτυξη στην ανεξέλεγκτή της  πορεία, γιατί το σταμάτημά της,  θα αφαιρέσει θέσεις εργασίας και θα πεινάσουν χιλιάδες θύματα! Αυτό το μοντέλο εκλογίκευσης, δεν λείπει σαν κύρια επωδός, από κάθε τέτοια προσπάθεια των θυτών! 

Σε μια μεγαλύτερη κλίμακα, η πλανητική μειοψηφία των θυτών, κάτω από την τελεσίδικη, πια,  κλιματική αλλαγή που προκάλεσαν οι ίδιοι, με το «μοντέλο της ανάπτυξης», άρχισαν να καταστρέφουν το τοπίο των βουνών, των νησιών, ισοπεδώνοντας τεράστιες εκτάσεις, με την καινούργια εφεύρεση των Φαραωνικών Ανεμογεννητριών, οι οποίες λανσάρονται σαν απαραίτητες, για να αντιστραφούν, τα ανεπίστρεπτα πια αποτελέσματα, των ρύπων που προκάλεσαν οι ίδιοι! Το μεγάλο ψέμα, πάνω στο οποίο στηρίζεται η αποκόμιση τεραστίων χρηματικών κερδών, που αφαιρούνται τελικά από την «ευημερία των  θυμάτων», από την πραγματική δήωση του τοπίου, είναι ότι εξακολουθούν να ρυπαίνουν με αέρια την ατμόσφαιρα, πίσω από τους πολιτικούς σχηματισμούς που ελέγχουν, στις  ΗΠΑ, στην Ρωσία, στην Κίνα, τους μεγάλους ρυπαντές!

Και όπως έχω ξαναγράψει, έρχεται και η Ελλαδίτσα μας, να εφαρμόσει το 40% ΑΠΕ στην παραγόμενη ενέργεια, παραδίδοντας νησιά και κορφές υπέροχων βουνών, όπως π.χ. τα Άγραφα, στην ισοπέδωση των συμφερόντων των θυτών, ευελπιστώντας να καθαρίσει την ατμόσφαιρα, πού αλήθεια, επάνω ίσως(;) από την επικράτειά της!!!!

Άλλοι μικρότεροι θύτες, στην υπηρεσία των τεράτων-θυτών, εκλογικεύοντας πάλι τις παγκόσμιες ανάγκες των θυμάτων (του 90% του  παγκόσμιου πληθυσμού) σε τροφή, παραδίδουν στα αφεντικά τους το ξεχέρσωμα, τεράστιων εκτάσεων τροπικών δασών, όπως ο Μπολσονάρο του Αμαζονίου, «φυσικών μηχανών παραγωγής οξυγόνου» (μαζί με τους ωκεανούς), παράγοντας σόγια και φοινικέλαιο! Δεν μιλάμε  βέβαια για τα άμεσα «μικρά θύματα» των αυτοχθόνων, που εκδιώκονται και πεθαίνουν λιμοκτονώντας, στην προαιώνια γη ΤΟΥΣ! 

Βέβαια, όπως έχω ξαναγράψει, ο Πλανήτης, η πάντα παρούσα παντού, Φύση, με τα άλλα της πλάσματα, είναι παγερά αδιάφορη στις επιλογές του Homo! Πριν καν εμφανιστεί αυτός στην επιφάνεια αλληλεπίδρασης και γενετικής επιλογής του Κόσμου, είχαν προκληθεί μεγάλες καταστροφές, από πλανητικά και ίσως συμπαντικά αίτια, που αποψίλωσαν την τότε υπάρχουσα ζωή, που συνεχίστηκε όμως με την φυσική επιλογή, άλλων ειδών! Το ίδιο θα γίνει αν την εξαφάνισή του, στο Ανθρωπόκαινο που έχει δημιουργήσει, την αντικαταστήσει η απρόσωπη Φύση, με μια παντοδύναμη κατσαρίδα, ή ένα μοναδικό στην αντοχή, μικροσκοπικό βραδύπορο! 

Ο Πλανήτης λοιπόν δεν «καταστρέφεται», όπως αυτάρεσκα δηλώνει ο  Ηοmo,  θεωρώντας τον «πεδίο βολής του», αλλά ο ίδιος εξασφαλίζει την εξαφάνισή του! Και εδώ πρέπει να δούμε το πρόσφατο βιολογικό συμβάν της πανδημίας, που έδειξε την αδυναμία της «οίησης παντοδυναμίας» του Ανθρώπου, απέναντι σε ένα άλλο είδος, τον Ιό, που ανταγωνίζεται τον ζωτικό του χώρο, επάνω στον παγερά αδιάφορο Πλανήτη! Με εκατομμύρια θύματα θα πληρώσει ο Homo, την επίθεση του άλλου είδους, που ο ίδιος του έδωσε την δυνατότητα διασποράς, έως ότου ελέγξει, με την τεχνογνωσία του, τον άμετρο πολλαπλασιασμό του! Μην βαυκαλιζόμαστε, ότι θα εξαφανίσει το άλλο είδος! Θα βρίσκεται εκεί στην προαιώνια γωνιά, που του εξασφάλισε η εξελικτική του πορεία, για να μας ξαναεπισκεφτεί, με τις δυνατότητες που του δίνει η καταστροφική αλλαγή του κλίματος, από τον ξενιστή του άνθρωπο!

Και μέσα σε τούτη την μοναδική τραυματική συγκυρία της Πανδημίας, με την ήδη δομημένη από καιρό Βιοπολιτική, από τους θύτες, οι οποίοι παραμένουν στο απυρόβλητο, άσχετα αν «εκλογίκευσαν στα θύματα», ότι εδώ δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, το μοντέλο της σχέσης αυτής λειτουργεί αλώβητο! Κέρδη, από την απλή τιμή της μάσκας και του τεστ, έως τον διαγκωνισμό για την εξασφάλιση τρισεκατομμυρίων, από τους κολοσσούς της βιοτεχνολογίας των εμβολίων! ‘Όσο για τα μοντέλα Επιτήρησης της ελευθερίας, της πραγματικής εφαρμογής της Βιοπολιτικής, αλλά και της οικονομικής κατάρρευσης των «οιωνεί θυμάτων», για τα οποία έχουν γραφεί πολλά, ίσως να είναι ενεργά στο μελλοντικό οπλοστάσιο των Οικονομικών Ελίτ και των Πολιτικών τους Εφαρμοστών! Τώρα όμως υπάρχει η Βιολογική Απειλή και η άρνησή της, με οποιονδήποτε τρόπο ή θεωρία, είναι εγκληματική! Γιατί ο Ιός, είναι αμέτοχος των θεωριών και ευνοείται από τις άφρονες πρακτικές, στο να σκοτώνει περισσότερους από τα θύματα και πολύ ελάχιστους από τους θύτες του κόσμου μας! Γι’ αυτό και στο χαμηλότερο επίπεδο της καθημερινότητας, όσοι αγνοούν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας από τον ιό (έχουμε και παραδείγματα περιωπής στο ελλαδικό μας κοινωνικό τσίρκο), είναι υπεύθυνοι σαν θύτες, απέναντι στα θύματα και μάλιστα με τίμημα την ζωή, πολλές φορές και των δύο! Παρενθετικά, οι δηλώσεις του ζωγράφου Τσόκλη, γνωστού βέβαια για την τέχνη του, περί «παιδιών πιθανών βοδιών» που θα έπρεπε να πεθάνουν «αντί για ένα ταλαντούχο γέροντα, τον εαυτό του δηλαδή»!! μάλλον ανήκουν στην θεωρία του Ναζισμού και στον Σπαρτιατικό Καιάδα!

Έχουμε πολλά παραδείγματα της εκμετάλλευσης ολόκληρων πληθυσμών θυμάτων, από τους Θύτες του κόσμου! Θα αναφέρω μόνο την εκμετάλλευση των Ουιγούρων, σε καταναγκαστική εργασία από την Σοσιαλιστική Δικτατορία των Θυτών της Κίνας, ώστε να παράγουν είδη πλούτου, σε εισαγμένες επιχειρήσεις του παγκόσμιου κολοσσού ψηφιακής τεχνολογίας Apple, του παραγωγού παπουτσιών Nike και της πασίγνωστης Coca Cola! Οι οποίοι κάνουν και αγαθοεργίες προσφοράς στα θύματα, ελάχιστες βέβαια, μπροστά στην ζημιά που τους προκαλούν! Επίσης τον θάνατο παιδιών από τις αμέτρητες μικρές επιχειρήσεις ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου, που καταλήγει στους παγκόσμιους θύτες ζωών (κύριων από μακρόθεν, ηθικών όμως αυτουργών στην παγκόσμια δικαιοσύνη), που τώρα με τα τεράστια κέρδη τους από τις ΑΠΕ, χρειάζονται το μέταλλο για τις μπαταρίες αυτών των κατασκευών! 

Και τώρα ποιοι φταίνε! Οι θύτες ή τα Θύματα:;;;(το θ διαφορετικό). Εκτός βέβαια από περιπτώσεις που δεν υπάρχει πολίτευμα κοινωνικής απόφασης, η λεγόμενη Δημοκρατία, αλλά ένοπλη καταστολή Δικτατορίας, τότε οι θύτες πιθανόν να επιβάλλουν την κατάργηση της Ελευθερίας και της Ισονομίας! Όμως τι γίνεται αν τα θύματα επιλέγουν τους θύτες;;; Απαντά η καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας, στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια, Νάντια Ουρμπινάτι! Αναφέρει ότι η «Οργάνωση, είναι το μοναδικό όπλο που έχουν «οι πολλοί» στην πάλη εναντίον των «λίγων», οι οποίοι όμως είναι δομικά οργανωμένοι με βάση συμφέροντα ή ακόμα και με βάση τρόπους ζωής και αμοιβαία αναγνώριση. Αυτή η οργάνωση των λίγων είναι και το στρατήγημα, μέσω του οποίου σφετερίζονται την καθοδήγηση των μαζών, οι οποίες, έχουν δύο αντιπάλους !! Τους «λίγους «της αντίπαλης πλευράς, εναντίον των οποίων οργανώνονται (πολιτικά) αλλά και τους «λίγους» μέσα στην δική τους οργάνωση, δηλαδή τις «Ελίτ», που τους καθοδηγούν, είτε αναλαμβάνοντας την ηγεσία, είτε εκπαιδεύοντας τις μάζες! (Ιστορικά στελέχη, Ινστρούχτορες). Αυτές οι Κοινώνικο-Οικονομικές Ελίτ, αποφεύγουν π.χ. να συνεισφέρουν στην προοδευτική φορολόγηση με την νομοθέτηση των «δημοκρατικών κυβερνήσεων» της μείωσης της φορολόγησης του πλούτου!! Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι στην εκλογική δημοκρατία δεν υπάρχουν πρακτικά εμπόδια που να μπορούν να περιορίσουν ουσιαστικά τις υλικές μορφές ισχύος, που κατέχουν οι ολιγάρχες! Η συγκέντρωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ισχύος μπορεί να διεισδύει με μεγάλη ευκολία στους θεσμούς, οι οποίοι αρχικά επινοήθηκαν για να επιτρέπουν στους «πολλούς» (τα θύματα) να αποκτούν την δύναμη να επηρεάζουν αποφάσεις! Έτσι παρά την διάκριση των εξουσιών, τη διαστρωμάτωση των σύγχρονων κοινωνιών και το κράτος δικαίου, η ολιγαρχία (οι λίγοι, οι θύτες) συνέχισε να υπάρχει και να δρα σχεδόν ανενόχλητη» (Εφ.Συντ. 31 Οκτ-1 Νοε 20).

Είναι λοιπόν η απάντηση, σχεδόν ολοφάνερη! Αυτή που δημιούργησε τον δόκιμο όρο, «Μεταδημοκρατία», για να υπενθυμίζει την ευθύνη των θυμάτων, για την ολική μεταφορά των κεκτημένων και αυτονόητων,  πια, δικαιωμάτων τους στους θύτες! 

Και σαν υστερόγραφο, του τι κάνουμε, το είπε χίλιες φορές ο Μισέλ Φουκώ και ο Κορνήλιος Καστοριάδης, στην «Αυτοθέσμιση της Κοινωνίας»!