Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τίμησαν τον μπουρλοτιέρη Θεοφιλόπουλο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Τον Ιωάννη Θεοφιλόπουλο τίμησε, το Σάββατο, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Λέσβου “Ο Μωριάς” στο κέντρο του Πάρκου Καραπαναγιώτη, όπου βρίσκεται η προτομή του, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε σύντομο ιστορικό, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και εψάλη ο εθνικός ύμνος. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην εκδήλωση των Πελοποννησίων, η οποία διοργανώθηκε στην επέτειο της πυρπόλησης του τουρκικού ιστιοφόρου στην Ερεσό στις 27 Μαΐου του 1821, παρέστησαν εκπρόσωποι άλλων Συλλόγων που κατέθεσαν στεφάνια μαζί με τους Πελοποννήσιους.

Από την επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Θεοφιλόπουλου

O Θεοφιλόπουλος, γνωστός και με το όνομα Καραβόγιαννος ή Τσάκαλος (λόγω της αποτελεσματικότητάς του στις αποστολές που έφερε εις πέρας) που αγωνίστηκε δίπλα στα μεγάλα ονόματα της ελληνικής επανάστασης, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Δεληγιάννης, ο  Παπανικολής και ο Κανάρης, καταγόταν από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Γόνος παλαιάς οικογένειας της Πελοποννήσου, μικρανεψιός του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λακεδαίμονος Ανανία, ο οποίος σφαγιάσθηκε από τους Τούρκους στη Μητρόπολη Σπάρτης για τη συμμετοχή του στα Ορλωφικά. Στην αρχή της Επανάστασης βρέθηκε ναυτικός στα Ψαρά και αναδείχθηκε ένας από τους γνωστότερους πυρπολητές, καίγοντας τουρκικά πλοία. Πιο συγκεκριμένα ο Καπετάν Γιάννης έδρασε ως πηδαλιούχος και δαδούχος στο πλευρό των Παπανικολή και Κανάρη, όταν έκαψαν το ιστιοφόρο στην Ερεσό και τη ναυαρχίδα των Τούρκων στη Χίο, αντίστοιχα. Η πρώτη ενέργεια έλαβε χώρα στις 27 Μαΐου 1821, όπου με πλοίαρχο τον Δημήτρη Παπανικολή πυρπολήθηκε το δίκροτο του Αρναούτ Μπαϊραχτάρη, καθώς και ύστερα στη Χίο, στις 6 Ιουνίου 1822 (λίγο μετά τις φοβερές σφαγές) όταν με διοικητή τον Κωνσταντή Μικέ Καναρίου ανατινάζουν τη Ναυαρχίδα “Κινούμενο Όρος” του Καρά Αλή. 

Η Καλλιόπη Πρωτογεράκη – Γόμου τίμησε την εκδήλωση ως Περιφερειακή Σύμβουλος αλλά και μέλος της Ένωσης Κρητών Λέσβου

Την επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του ήρωα της επανάστασης τέλεσαν οι πατέρες Ευστράτιος και Νικόλαος, ενώ στη συνέχεια ένα σύντομο ιστορικό διάβασε ο εκπαιδευτικός, Διονύσης Παπαδημητρίου και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και ο εθνικός ύμνος.  

Από την εκδήλωση

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Λέσβου “Ο Μωριάς” δεξιώθηκε τα μέλη και τους προσκεκλημένους στον φιλόξενο χώρο του Corner Cafe, παραπλεύρως του Πάρκου Καραπαναγιώτη, στην αρχή της οδού Οδυσσέα Ελύτη

spot_img

More articles