Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Της Στέλλας Τσορβαδέλλη

Δεν είμαι απαισιόδοξη, είμαι φύσει αισιόδοξο άτομο, αλλά όλο αυτό το διάστημα που βιώνουμε αυτά τα μέτρα για την πανδημία δεν μπορώ παρά να κάνω άσχημες σκέψεις για το μέλλον του τόπου μας και γενικά το μέλλον της ανθρωπότητας. Έχετε αναλογιστεί τι λεφτά έχουν χαθεί αυτές τις γιορτινές μέρες από την αγορά; Από μεγάλα και μικρά μαγαζιά και γενικά πόσο έχει πέσει ο τζίρος τους αυτές τις μέρες, με αυτά τα κατά κοινή ομολογία (ας μου επιτραπεί η έκφραση) “χαζά ” μέτρα;;; Και το λέω αυτό γιατί πώς είναι δυνατόν  να μου επιτρέπεται η είσοδος σε βιβλιοπωλεία, σούπερ-μάρκετ, φαρμακεία για να ψωνίζω και να μην μπορώ να μπω σε κατάστημα με ρούχα ή παπούτσια,  που εδώ βρε αδερφέ επιβάλλεται να δοκιμάσω  το κάθε τι;;; 

Γουρούνι στο σακί θα πάρω που λέγαν και οι παλιοί;;; Θα έχετε δει στο διαδίκτυο φαντάζομαι εικόνες απείρου κάλλους που πελάτες  δοκιμάζουν παπούτσια στον δρόμο και καλά τα παπούτσια, εμ! τα ρούχα… τα εσώρουχα, για γέλια και για κλάματα!!!!!! Υπουργός λέει με clik away παρήγγειλε κουστούμι  ΧΑ! ΧΑ! ΧΑ!… εδώ φίλος μου φαρμακοποιός παρήγγειλε  πουκάμισο και το άλλαξε τρεις φορές όπως μου είπε! Μη μου πείτε σκέτη κωμωδία δεν είναι;; Και γιατί ας πούμε να μην μπαίνει ο πελάτης με την μάσκα του, ίσως όχι πολλά άτομα, ένα-δύο την φορά και ανάλογα με τα τετραγωνικά του μαγαζιού και να ψωνίζει, ίσως και κατόπιν ραντεβού, δεν θα ήταν καλύτερα;;; 

Όσο για τις εκκλησίες… γιατί να μου στερούν τα θρησκευτικά μου δικαιώματα που σύμφωνα με το Σύνταγμά μας είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου και να μην μπορώ να πάω να προσκυνήσω με την μάσκα βέβαια ή να παρακολουθήσω την λειτουργία, έστω στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας με απόσταση από άλλα άτομα, ακόμα να ακούσω το ” Χριστός γεννάται δοξάσατε” και “Δόξα εν υψίστοις Θεώ” από τα μεγάφωνα της εκκλησίας που θα επιβάλλεται να υπάρχουν σ’ αυτές, έστω για αυτή την περίοδο της πανδημίας. Οι μουσουλμάνοι είναι καλύτεροι ως προς αυτό με τα τζαμιά τους;;; Μήπως κολλάς κορονοϊό και από τα μεγάφωνα, και δεν το ξέρουμε;;; Θα τρελαθούμε τελείως;;; Και για σκεφτείτε και το άλλο… κατά το έτος ’41- ‘42 μόνο στην Αθήνα πέθαναν από πείνα 700.000 άτομα, ενώ 1.706.513 άτομα έχουν πεθάνει σ’ όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα από κορονοϊό. 4.340 άτομα είναι Έλληνες (Ν. Τσαγκρής). Σας λέει κάτι αυτό;;; Και να μην αναλογιστούμε πόσοι πέθαναν από Ασιατική γρίπη ή άλλες πανδημίες που μάστιζαν τον κόσμο μερικές δεκαετίες πριν! 

Είναι δε δεδομένο πως πριν από κάθε μεγάλο “κραχ” υπάρχει μια πανδημία, το ξέρετε μήπως;;; Εντάξει, δεν λέω, αλλά πώς όλοι αυτοί οι μαγαζάτορες και οι άνθρωποι της αγοράς θα μπορέσουν μ’ αυτά τα όποια μέτρα να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρους, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΙΚΑ, ασφάλειες, και πάει λέγοντας. Εκτός και αν είναι όλα αυτά επίτηδες φτιαγμένα για τους μικρούς ώστε σε λίγες δεκαετίες να υπάρχουν μόνο μεγάλοι. Φίλοι μου κουράγιο και Ελπίδα στην ζωή! Λυγίστε, μα μην σπάσετε, όπως λέει μια αγγλική παροιμία και το καλό όπως πάντα θα υπερισχύσει του κακού, είναι νόμος της φύσης. Αυτά τα δύο μάχονται αιώνες τώρα το ένα το άλλο και από καταβολής κόσμου τώρα θα ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός, δεν νομίζω!!!! 

Όσο δεν παράγουμε πλούτο θα παράγουμε χρέος… θέσφατο!!! Η οικονομική κρίση στην οποία βυθίζεται η χώρα και ο λαός, που όσο να ‘ναι γίνεται και πιο βαθιά, θα κάνει χρόνια ίσως και δεκαετίες να εξαφανιστεί, και το αξιοπερίεργο είναι πως σ’ αυτόν τον μαύρο φαύλο κύκλο δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά μεγάλες χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου έχουν μπει στην περιδίνηση αυτή!!!!! Ο κόσμος αντί να πάει μπροστά πάει πίσω ολοταχώς, δεν νομίζετε;;; Δεν θέλω να πιστέψω αυτούς που μιλούν για το τέλος του κόσμου με τίποτα, αλλά γεγονότα και καταστάσεις δεν σ’ αφήνουν βρε αδερφέ και όλο οι μαύρες σκέψεις μπαίνουν μπροστά. Αυτό που σίγουρα μάθαμε απ’ όλο αυτό είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε καν η ανάσα μας, πολύ περισσότερο δε η ζωή μας. Περάσαμε μια χρονιά μεγάλης ανατροπής που τίποτα δεν μας ανήκει και τίποτα δεν ορίζουμε. Μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Επίκουρου πως ο πλούτος δεν συνίσταται σ’ αυτά που έχουμε, αλλά μόνο σ’ αυτά που μπορούμε να απολαμβάνουμε… και πόσο διαχρονικός είναι στις μέρες μας!!!!!! 

Ας ελπίσουμε να επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη μας και το 2021 να φέρει ελπίδα, λύσεις, ελευθερία, υγεία και πάνω απ’ όλα να μην μας αναγκάσει να ζήσουμε ξανά αυτά που θέλουμε να ξεχάσουμε για πάντα και πως πάντα στην ζωή μας πρέπει να ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ελπίδα, να ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ λάθη,  να ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΜΕ όνειρα και να ΔΙΑΙΡΟΥΜΕ την αγάπη μας σ’ όλους αυτούς που μας αγαπούν!!!!!!!