Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τσάμπα το Αιμοδυναμικό!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Καθηλωμένο 10 μήνες τώρα το αιμοδυναμικό εργαστήριο λειτουργεί μόλις τέσσερις μέρες το μήνα 
  • Αναξιοποίητος ο εξοπλισμός για τη δυνατότητα αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων εμφραγμάτων τις άλλες ημέρες της εβδομάδας

10 μήνες από την έναρξη λειτουργίας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου του νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς το Σεπτέμβριο το 2021 έγιναν οι πρώτες στεφανιογραφίες, οι ασθενείς με εμφράγματα συνεχίζουν να μεταφέρονται με ντακότες σε νοσοκομεία των Αθηνών για να σωθούν οι ζωές τους. Παρά τον πανάκριβο εξοπλισμό με έγκριση της προηγούμενης Κυβέρνησης και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας από το ΠΕΠ, επί Χριστιάνας Καλογήρου, η σωτήρια αυτή μονάδα αδυνατεί να παίξει τον κρίσιμο ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας! Η μονάδα έπρεπε εδώ και μήνες να εφημερεύει σε καθημερινή βάση, ώστε να μπορεί να καθετηριάζει τους ασθενείς με εμφράγματα πραγματοποιώντας διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών και σώζοντας ζωές, όπως ακριβώς γίνεται στη γειτονική Χίο εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

10 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου και παρά τις πολλές συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις του διοικητή Γιώργου Καμπούρη μέσα στη μονάδα, το Βοστάνειο συνεχίζει να στέλνει ασθενείς με εμφράγματα στην Αθήνα. Όπως συνέβη την Παρασκευή σε ένα νέο άντρα 45 ετών, που υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και ενώ θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί η περίπτωσή του στη Μυτιλήνη, λόγω της έλλειψης Επεμβατικού Καρδιολόγου κινήθηκαν οι διαδικασίες για την μεταφορά του σε νοσοκομείο των Αθηνών.  Σημειωτέον πως από την ώρα που θα υποστεί ένας ασθενής έμφραγμα και ανάλογα και με τη σοβαρότητα του εμφράγματος, όσο καθυστερεί να γίνει ο καθετηριασμός για την διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας άλλο τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να νεκρωθεί το τμήμα εκείνο του καρδιακού μυός που δεν αιματώνεται κατά την ώρα του εμφράγματος.  

Το νοσοκομείο Μυτιλήνης έχοντας στη διάθεσή του τον σύγχρονο εξοπλισμό του αιμοδυναμικού εργαστηρίου τον έχει ανενεργό μη μπορώντας να τον χρησιμοποιήσει, χωρίς γιατρό, σε 24ωρη βάση. Κάπως έτσι εφαρμόζει την παρωχημένη μέθοδο της θρομβόλυσης, δηλαδή της προσπάθειας διάλυσης του θρόμβου με ενδοφλέβια φάρμακα, μία διαδικασία που, ανάλογα με το έμφραγμα, έχει χρονική διάρκεια. Αυτό σε αντίθεση με την δυνατότητα που παρέχει το αιμοδυναμικό εργαστήριο  για άμεση διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας με καθετηριασμό και μπαλονάκι.

Ενδεχομένως αν λειτουργούσε το αιμοδυναμικό εργαστήριο σήμερα να ζούσε και ο Συντονιστής της Καρδιολογικής Κλινικής του Βοστάνειου Φώτης Παπαλυσάνδρου, ο οποίος πέθανε μετά από έμφραγμα χωρίς να έχει την ευκαιρία να εισαχθεί στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Αν λειτουργούσε το αιμοδυναμικό εργαστήριο, μέχρι τώρα θα είχαν σωθεί και πολλοί άλλοι! Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος της επένδυσης που έγινε στο Βοστάνειο για να δημιουργηθεί και να σώζονται άνθρωποι.  Άλλωστε ο θάνατος του 42χρονου Λιμενικού, του Παναγιώτη Κυμούρη, που τροφοδότησε τη διεκδίκηση ώστε να πάρει σάρκα και οστά το αιμοδυναμικό εργαστήριο στο Βοστάνειο, ήταν ένα από τα συμβάντα που σημάδεψαν τη Λέσβο, όπως και κάθε απώλεια νέου ανθρώπου. Ειδικά όταν πεθαίνει κανείς από μία επιπλοκή στην υγεία του οι συνέπειες της οποίας θα μπορούσαν να είχαν αντιστραφεί! Και είναι πραγματικά άδικο να παραπέμπονται εμφραγματίες από τη Μυτιλήνη σε νοσοκομεία των Αθηνών ή και να πεθαίνουν άνθρωποι ενώ υπάρχει ο εξοπλισμός του αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Βοστάνειο, αλλά χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργεί σε καθημερινή βάση. 

10 μήνες μετά την πρώτη στεφανιογραφία στο Βοστάνειο η διοίκηση του νοσοκομείου αδυνατεί να λειτουργήσει το αιμοδυναμικό εργαστήριο σε καθημερινή βάση, επικαλούμενη ότι δεν μπορεί να βρει Επεμβατικό Καρδιολόγο που να θέλει να υπηρετεί στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και για την θέση του Θωρακοχειρουργού που καταργήθηκε επί διοίκησης του κ. Καμπούρη, καθώς όταν ανέλαβε ο αντιστράτηγος τη διοίκηση στο Βοστάνειο ΔΕΝ ανανέωσε τη σύμβαση του συμπατριώτη μας διακεκριμένου Θωρακοχειρουργού Γιάννη Κακκαδέλλη, που εξυπηρετούσε το νοσοκομείο Μυτιλήνης για μια εβδομάδα κάθε μήνα, ώστε να γίνονται ακόμα και βρογχοσκοπήσεις στο Βοστάνειο, μία δυνατότητα που έχει χαθεί από το Μάρτιο του 2020 όταν έληξε η σύμβαση του γιατρού χωρίς να την ανανεώσουν. 

Για τη θέση του Επεμβατικού Καρδιολόγου, η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλείται ότι δεν μπορεί να βρει διαθέσιμους γιατρούς που να επιθυμούν να υπηρετήσουν σε ένα ακριτικό νοσοκομείο, όπως αυτό της Μυτιλήνης, το ερώτημα όμως είναι πόσες φορές μέχρι τώρα τα τελευταία 2 χρόνια έχει προκηρυχθεί η συγκεκριμένη θέση.

Ο ρόλος του Καμπούρη

Ο αντιστράτηγος Γιώργος Καμπούρης διορίστηκε διοικητής στο νοσοκομείο Μυτιλήνης το Νοέμβριο του 2019 έχοντας βρει στη θέση του τον εξοπλισμό του αιμοδυναμικού εργαστηρίου και δαπάνησε ένα σχετικό ποσό για κάποιες αναγκαίες συμπληρωματικές προμήθειες, ώστε να μπορέσει να εξοπλιστεί πλήρως η μονάδα. Ωστόσο η πρώτη στεφανιογραφία έγινε το φθινόπωρο του 2021, δηλαδή αρκετά αργότερα, παρότι ο ίδιος ο διοικητής σε δημόσιες δηλώσεις του τοποθετούσε την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ακόμα και το Δεκέμβριο του 2020, κάτι φυσικά που δεν επιβεβαιώθηκε! Ο ρόλος του διοικητή ήταν κρίσιμος ως προς το να μπορέσει να βρεθεί ένας στρατιωτικός γιατρός και εν προκειμένω ο Επεμβατικός Καρδιολόγος του Ναυτικού Νοσοκομείου Αναστάσιος Μίλκας, ο οποίος από το φθινόπωρο του 2021 μέχρι τώρα ταξιδεύει κάθε Τρίτη στη Μυτιλήνη κάνοντας στεφανιογραφίες στο Βοστάνειο.  

Επί της ουσίας ο ρόλος του αιμοδυναμικού εργαστηρίου εξαντλείται στην διενέργεια στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικής αν διαπιστώνεται πρόβλημα των αρτηριών, οπότε τοποθετείται στεντ (stent) χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης των επειγουσών καταστάσεων. Εκτός κι αν πάθει κανείς έμφραγμα την Τρίτη που λειτουργεί το αιμοδυναμικό εργαστήριο, τότε θα μπορεί να πει ότι είναι… τυχερός μέσα στην ατυχία του!  Βέβαια η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι κάτοικοι της Λέσβου που υπέστησαν έμφραγμα σε ημέρα λειτουργίας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου μεταφέρθηκαν και τέτοιες περιπτώσεις σε νοσοκομεία της Αθήνας και δεν αντιμετωπίστηκαν στη Μυτιλήνη, καθώς κρίθηκαν ως ασθενείς υψηλού ρίσκου για ένα αιμοδυναμικό εργαστήριο, που δεν έχει την εμπειρία αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων, καθώς λειτουργεί με προγραμματισμό για μία μέρα την εβδομάδα.

Κάπως έτσι το αιμοδυναμικό εργαστήριο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης παραμένει επί της ουσίας αναξιοποίητο στις 6 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας, με άλλα λόγια λειτουργεί μόνο 4-5 ημέρες το μήνα κάνοντας κατά κύριο λόγο διαγνωστικές εξετάσεις και αγγειοπλαστικές ρουτίνας. 

Πρόκειται για τη σολομώντεια λύση η οποία εξυπηρετεί την διοίκηση να δείχνει πρόσωπο ότι έθεσε σε λειτουργία το αιμοδυναμικό εργαστήριο, το οποίο προβάλλει άλλωστε και στην κεντρική θέση της ιστοσελίδας του το Βοστάνειο!  Και αυτό όταν για οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση εμφράγματος που συμβαίνει Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφέρονται στην Αθήνα για τις περιπτώσεις που απαιτείται άμεση διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών τους, όπως συνέβη με το περιστατικό της Παρασκευής.

Σημειωτέον ότι κάθε πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους για να παραλάβει ασθενή από τη Μυτιλήνη σύμφωνα με παλιά κοστολόγηση που είχε γίνει επί προεδρίας του αντιναύαρχου ε.α. Δημήτρη Παπαγιαννίδη στο ΕΚΑΒ, κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο περί τις 9.000 ευρώ τουλάχιστον! Κάπως έτσι το ασφαλιστικό σύστημα επωμίζεται αυτά τα κόστη έχοντας αναξιοποίητο τον εξοπλισμό του αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Βοστάνειο, που κάθεται ανενεργός και τίθεται σε λειτουργία μόνο τις Τρίτες. 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο αιμοδυναμικό εργαστήριο έχει εκπαιδευτεί για 10 μήνες τώρα έχοντας παρακολουθήσει κατάρτιση και σε κεντρικά νοσοκομεία καρδιολόγος της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου, ωστόσο μέχρι τώρα έχει καθήκοντα βοηθού κατά κάποιο τρόπο του κ. Μίλκα που έρχεται από την Αθήνα, χωρίς τον οποίο δεν λειτουργεί το αιμοδυναμικό εργαστήριο.

Κάπως έτσι η Λέσβος φτάνοντας από το 2019 στον πολυπόθητο στόχο απόκτησης του εξοπλισμού του αιμοδυναμικού εργαστηρίου βρίσκεται τώρα, 2 χρόνια αργότερα, να μην μπορεί να αξιοποιήσει αυτήν τη σωτήρια μονάδα για επείγουσες καταστάσεις παρά τις πολλές φωτογραφίες και συνεντεύξεις των διοικούντων το Βοστάνειο, οι οποίες εξυπηρετούν την εικόνα τους, όχι όμως και την «οχύρωση» της νησιωτικής περιοχής μας.

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι η μέθοδος της θρομβόλυσης σε ασθενείς σε επείγουσα κατάσταση λόγω εμφράγματος και η μεταφορά τους σε νοσοκομεία των Αθηνών σημαίνει απώλεια χρόνου και αυτό σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται επιβαρυντικό για την υγεία τους και την κατάσταση λειτουργίας της καρδιάς τους, μετά την αντιμετώπιση του εμφράγματος και αναφερόμαστε στις περιπτώσεις ασθενών που καταφέρνουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img