Συνεχείς είναι οι έρευνες για τρόπους ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού, που συμπληρωματικά στα εμβόλια θα μας βοηθήσουν να ανακόψουμε την προέλαση της πανδημίας. Ένας από αυτούς η ανάπτυξη μιας πειραματικής… τσίχλας, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης του ιού όταν τα μολυσμένα άτομα αναπνέουν, μιλούν ή βήχουν.
Η συγκεκριμένη τσίχλα αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και έχουν μάλιστα δημοσιεύσει πρόσφατα λεπτομέρειες της μελέτης τους σε επιστημονικά περιοδικά. Η έρευνα βασίζεται στο ότι σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού παίζει το σάλιο, και η πειραματική τσίχλα παγιδεύει τα ιϊκά σωματίδια, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω υποδοχέων που βρίσκονται στο στόμα. Οι επιστήμονες σχεδίασαν την τσίχλα με πρωτεΐνες ACE2 φυτικής προέλευσης, βασιζόμενοι στην ιδέα ότι τα ιϊκά σωματίδια θα κολλήσουν στα ούλα, ελαχιστοποιώντας την ικανότητα του ιού να εξαπλωθεί από το στόμα σε άλλα σημεία.
Για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της τσίχλας αυτής στην παγίδευση του ιού, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα σάλιου από ασθενείς με COVID-19 και τα ανέμειξαν με μια τσίχλα σε σκόνη. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η τσίχλα με πρωτεΐνες ACE2 είχε απορροφήσει ιϊκά σωματίδια από το μολυσμένο σάλιο, ενώ η κανονική τσίχλα δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα, με το ιϊκό φορτίο στα μολυσμένα δείγματα που αναμείχθηκαν με την τσίχλα να είναι μειωμένο κατά 95%.
Σημειώνεται πως η τσίχλα αυτή μοιάζει και έχει την αίσθηση του τύπου τσίχλας που βρίσκεται στα καταστήματα αυτή τη στιγμή και μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες για χρόνια. Είναι όμως ακόμη σε πρώιμα στάδια και δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους.