Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

«Βαρβαρότητα και σκλαβιά για τους εργαζόμενους»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ενδιαφέρουσα ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή των Σωματείων που κάλεσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά. 

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε τροφοδότησε τις διοικήσεις των Σωματείων ώστε να ετοιμάσουν τις επόμενες μέρες ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και ενημέρωσης των εργαζομένων ανά κλάδο, για το τι προβλέπει το νομοσχέδιο και τι έρχεται με το νέο «τερατούργημα», όπως το χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές. 

Οι προβλέψεις

Μιλώντας στους εκπροσώπους των Σωματείων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Ζαφειρίου, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νέο αντεργατικό τερατούργημα που στόχο έχει να γιγαντώσει την ευελιξία και να εντατικοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αφορά δε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

«Πρέπει σήμερα όλοι να μάθουν την αλήθεια. Δεν πρέπει να περάσουν η προπαγάνδα και οι πονηριές της κυβέρνησης και των εργοδοτών», είπε ο κ. Ζαφειρίου εξηγώντας ότι η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας το πλασάρουν ως πρόοδο. 

Τονίζοντας τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου ο κ. Ζαφειρίου είπε:

Προβλέπει τη νομιμοποίηση της πολλαπλής εργασίας νομοθετώντας το δικαίωμα των εργοδοτών στους εργαζόμενους για 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα!!».

Σ’ αυτό το σημείο ο ίδιος εξήγησε ότι η δεύτερη και η τρίτη δουλειά δεν είναι ελεύθερη επιλογή για τους εργαζόμενους, αλλά εξαναγκασμός που σχετίζεται με το ότι ο μισθός δεν φτάνει και η ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης τσακίζει. 

Είπε επίσης ότι καταργείται στην ουσία ακόμα και η υποχρέωση που υπήρχε στους εργοδότες για την καταβολή προσαυξήσεων για υπερεργασία και υπερωρία, εφόσον με διαφορετικούς ΑΦΜ θα μπορούν να απασχολούν τον ίδιο εργαζόμενο μέχρι και 13 ώρες την ημέρα με τα διαλείμματα εκτός ωραρίου. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είμαστε για πάνω από 13 ώρες την ημέρα στη δουλειά υπολογίζοντας τα διαλείμματα και τη μετακίνησή μας. Δηλαδή η απόλυτη εξάντληση, θα γυρίζουμε σπίτι μόνο για ύπνο», τόνισε.

Ο νέος νόμος φέρνει επίσης τις νέες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης, όπως αυτές των «μηδενικών» ορών και «κατά παραγγελία». Αυτές οι συμβάσεις προβλέπουν ότι δεν θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, θα ενημερώνονται 24 ώρες πριν, όποτε ο εργοδότης τους έχει ανάγκη και στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα έχουν οι εργαζόμενοι  σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δεν θα έχουν κανένα οικογενειακό προγραμματισμό κ.λπ.».

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας, όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες μπορούν να εργάζονται 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών».

Εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτό το άρθρο απελευθερώνει τις απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες».

Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη».

«Η υποκρισία είναι πως για την ψηφιακή κάρτα προβλέπεται η «ευέλικτη προσέλευση» ως επιλογή που μπορεί να ενεργοποιήσει μονομερώς ο εργοδότης κατά την απογραφή των εργαζομένων στην ψηφιακή κάρτα και δίνει τη δυνατότητα να παραταθεί το τέλος της βάρδιας το ίδιο χρονικό διάστημα που παρατάθηκε και η έναρξή της».

– «Ορίζει για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, χωρίς κανένα κριτήριο, την ευέλικτη προσέλευση στις 2 ώρες! Μάλιστα δε μας διευκρινίζει αν αυτή η ευελιξία αφορά μόνο χρονικά διαστήματα μετά την καθορισμένη ώρα έναρξης της εργασίας ή και πριν. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος που δουλεύει 08:00-16:00 μπορεί, στα πλαίσια της “ευελιξίας”, μια μέρα να πάει στη δουλειά 10:00-18:00 και την άλλη 06:00-14:00».

Εισάγεται άρθρο για την κανονική άδεια με το οποίο ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα να παίρνει την άδειά του, σύμφωνα με το δικό του προγραμματισμό και ο εργοδότης θα τη δίνει όποτε θέλει».

Προωθείται η κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας στην απασχόληση των 13 ωρών την ημέρα με δεδομένο ότι το διάλειμμα εργασίας – με το νόμο Χατζηδάκη – βγήκε εκτός του ωραρίου εργασίας».

– «Τέλος, ποινικοποιείται το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης με στόχο να καμφθεί κάθε προσπάθεια κινητοποίησης και ακύρωσης του νέου νόμου».

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου επεσήμανε ότι το νέο νομοσχέδιο έρχεται να νομιμοποιήσει τη βαρβαρότητα στους εργασιακούς χώρους, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική κοινωνία και την εργατική τάξη η ανατροπή του. Πρόσθεσε ότι καμία προστασία της εργασίας δεν επιδιώκει η κυβέρνηση, αυτό είναι το πρόσχημα και το πέπλο για να περάσουν τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και προς όφελος των εργοδοτών. Κάλεσε δε τους εκπροσώπους και τα μέλη των Σωματείων και κάθε εργαζόμενο να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση καθώς όπως είπε ο κ. Ζαφειρίου, έρχονται μεγάλες μέρες αγώνα με την εργατική τάξη στους δρόμους για να πάρει τις τύχες της στα χέρια της και να χαράξει ένα δρόμο με μέτρα υπέρ των εργαζομένων και όχι βαρβαρότητας και εξόντωσής τους.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img