Οδικό χάρτη για την βιώσιμη ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ορθολογική χρήση και οργάνωση του χώρου αποτελεί, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του δήμου Δυτικής Λέσβου, με αφορμή την παρουσίαση της Α΄ φάσης της μελέτης.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης παρουσίασης της Α’ φάσης της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23/6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, το υλικό της μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα του ΥΠΕΝ (https://polsxedia.ypen.gov.gr ) και για πέντε ημερολογιακές ημέρες, κάθε ενδιαφερόμενος, έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τα εναλλακτικά σενάρια και την πρόταση των μελετητών, για να υποβάλει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του.
Στην εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά, οι μελετητές παρουσίασαν τους βασικούς άξονες και τα εναλλακτικά σενάρια για το ΤΠΣ του Δήμου (Δ.Ε. Αγίας Παρασκευής, Δ.Ε. Ερεσού-Αντίσσης, Δ.Ε. Καλλονής, Δ.Ε. Μανταμάδου, Δ.Ε. Μήθυμνας, Δ.Ε. Πέτρας, Δ.Ε. Πολιχνίτου), παρουσία εκπροσώπων
φορέων της Δυτικής Λέσβου, προέδρων και μελών των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων και Πολιτικών Μηχανικών, αυτοδιοικητικών και πολιτών που συμμετείχαν ενεργά, με πολλές παρεμβάσεις και διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Παρούσα στην εκδήλωση, ήταν και η τριμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης, στελέχη της δημοτικής αρχής και ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Άρης Ελευθερίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου,
Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-Παραρτήματος Αιγαίου, Παναγιώτης Κατσαβέλλης.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, στη δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στη σημασία του ΤΠΣ, τονίζοντας πως δεν είναι απλώς μία τεχνική μελέτη, «αλλά ο οδικός χάρτης για την βιώσιμη ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ορθολογική χρήση και οργάνωση του χώρου μας».
Και κατέληξε: «Η παρουσίαση της πρώτης φάσης της μελέτης, είναι η βάση του ανοιχτού διαλόγου που πρέπει να κάνουμε για να καταλήξουμε στον τρόπο της τελικής της διαμόρφωσης. Δεν είναι ένα σχέδιο που γράφεται από λίγους πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι ένα ζωντανό σχέδιο που θέλουμε να διαμορφώσουμε μαζί. Με τη γνώμη, την εμπειρία και την αγωνία του κάθε δημότη, του κάθε συλλόγου, του κάθε επαγγελματία. Για να καταλήξουμε σε μία τελική διαμόρφωση, που θα διασφαλίζει τη συμβατότητα των χρήσεων γης, θα προστατεύει τις φυσικές και πολιτιστικές μας αξίες και θα δημιουργεί υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών».




