Μια πολύ θετική εξέλιξη έχουμε για τα σχολικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης, με τον εργολάβο να μπαίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης ξεκινώντας τις εργασίες ανακατασκευής του, την ίδια στιγμή όμως που παραμένει χωρίς ουσιαστική εξέλιξη το σχολικό συγκρότημα των υφαντηρίων. Και αυτό καθώς αναμένεται νέα μελέτη πριν το συγκεκριμένο έργο ενταχθεί για χρηματοδότηση, κάτι που προμηνύει πως δεν αναμένεται η ολοκλήρωσή του τόσο σύντομα.
«Έχουν ήδη ξεκινήσει οι επιμετρήσεις για τις εκσκαφές, όπου αυτές χρειάζονται και θα ξεκινήσουν οι εργασίες την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στρατής Τζιμής, για το κτίριο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης σημειώνοντας πως τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι του 2023. Έτσι φαίνεται πως το έργο θα πάει περίπου ένα χρόνο πίσω, καθώς θυμίζουμε πως από το καλοκαίρι όταν υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του έργου, υπήρχε η τότε – εξαιρετικά αισιόδοξη όπως την είχαμε χαρακτηρίσει – δέσμευση του κ. Τζιμή και του Δημάρχου Στρατή Κύτελη για ολοκλήρωση των διαγωνισμών και έναρξη εργασιών τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, ώστε τα παιδιά να μπουν στο νέο κτίριο με το ξεκίνημα της επόμενης σχολικής χρονιάς. Γραφειοκρατικά προβλήματα, ωστόσο, έφεραν νέες καθυστερήσεις στην εκκίνηση των εργασιών, με αποτέλεσμα να αλλάξει και το συνολικό χρονοδιάγραμμα.
“Κολλάνε” τα Υφαντήρια
Δεν είναι, ωστόσο, το ίδιο θετικά τα μηνύματα που υπάρχουν για το σχολικό συγκρότημα των Υφαντηρίων στην Καλλιθέα, όπου στεγάζονται το 3ο και 4ο ΓΕΛ και το 3ο Γυμνάσιο. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο το οποίο έχει κρατήσει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, με τους μαθητές και των συγκεκριμένων σχολείων για τέταρτη σχολική χρονιά να κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ και τις εργασίες να έχουν πρακτικά διακοπεί.
Για την συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Τζιμή, απαιτείται νέα μελέτη για να καλύψει τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στον οπλισμό των κτιρίων κατά τις εργασίες που έχουν ήδη γίνει. Η μελέτη αυτή, όμως, χρειάζεται περίπου 5 μήνες για να ολοκληρωθεί και να ανοίξει τον δρόμο της ένταξης του συγκεκριμένου έργου στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.