Υγιεινές επιλογές γευμάτων και τροφίμων κατά την διάρκεια των διακοπών

food pyramid turn into pie chart against white background
Spread the love

Της Αγγελικής Μυρογιάννη,
Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Κατά την διάρκεια των διακοπών αντιμετωπίζουμε μία δυσκολία ως προς την εύρεση τροφίμων τα οποία να είναι θρεπτικά, υγιεινά και παράλληλα χαμηλά σε θερμίδες. Παρόλα αυτά μπορείτε να σχεδιάσετε το πρόγραμμα της διατροφής σας με σνακ και γεύματα που σας αρέσουν γευστικά και παράλληλα να είναι υγιεινά. Αρχικά καλό θα ήταν να διατηρήσετε τα πέντε γεύματα ημερησίως, δηλαδή πρωινό, ενδιάμεσο, μεσημεριανό, απογευματινό & βραδινό.

Υγιεινές επιλογές πρωινού θα μπορούσαν να είναι: Κουλούρι Θεσσαλονίκης ή σταφιδόψωμο, κράκερ, κριτσίνια  με ένα κομμάτι τυρί ή αυγό βραστό με αβοκάντο & φρυγανιές, μπαγκέτα με γαλοπούλα-τυρί & λαχανικά, γιαούρτι με φρούτα εποχής ή με δημητριακά (προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης έναντι των λευκών).

Δροσιστικές επιλογές σνακ θα μπορούσαν να είναι frozen yogurt (χωρίς ζάχαρη) με καλοκαιρινά φρούτα ή smoothies ή φυσικοί χυμοί φρούτων, ή ανάμικτοι ανάλατοι ξηροί καρποί συνοδευόμενοι με αποξηραμένα φρούτα ή μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης της επιλογής σας.

Όσον αφορά το μεσημεριανό σας γεύμα γενικότερα αποφεύγετε ‘’βαριά’’ γεύματα και φαγητά παρασκευασμένα τηγανητά, τσιγαριστά, πικάντικα ή πολύ αλατισμένα. Προτιμήστε ως μεσημεριανό γεύμα ψητά ή βραστά ελαφρά αλατισμένα γεύματα συνοδευόμενα με σαλάτες παρασκευασμένες από λαχανικά εποχής. Μπορείτε στις σαλάτες σας να προσθέσετε φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως δυόσμο, δεντρολίβανο, βασιλικό, μαϊντανό, άνηθο κ.ά..

Ως απογευματινό γεύμα μπορείτε να επιλέξετε χειροποίητο παγωτό (προσοχή στα επιπρόσθετα, όπως σιρόπι) με ξηρούς καρπούς ή με μαύρη σοκολάτα ή φρέσκα/αποξηραμένα φρούτα, γρανίτες φρούτων, σορμπέ, ή frozen yogurt, τσάι ή κοκτέιλ χυμού με φρούτα εποχής.

Ως βραδινό καλό θα ήταν στις επιλογές σας να είναι οι σαλάτες, όπως χωριάτικη σαλάτα (προσοχή στην προσθήκη ελαιολάδου και στην ποσότητα της φέτας), σαλάτα του Καίσαρα, σαλάτα του σεφ (προσοχή στην προσθήκη σος), τονοσαλάτα, σαλάτα εποχής με ένα κομμάτι κρέας ψητό ή ψάρι ή διαφορετικά πίτα αλάδωτη με καλαμάκι σουβλάκι χωρίς λίπος ή δροσιστικά σάντουιτς παρασκευασμένα με λαχανικά-κοτόπουλο-τυρί ή αυγό βραστό-αβοκάντο-γαλοπούλα-τυρί κρέμα ή μεσογειακό με λευκό τυρί-ντομάτα-αγγούρι-ελιές-ρίγανη.

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε νερό σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι καταναλώνατε συνήθως, καθώς το καλοκαίρι και κατά την περίοδο των διακοπών αυξάνονται οι βόλτες και οι θαλάσσιες δραστηριότητες και οι απώλειες νερού μέσω της εφίδρωσης είναι μεγάλες.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση