Δύο μέρες πριν την επίσκεψη στη Λέσβο του Γενικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαγιαννίδη και του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά, για την ημερίδα για την κτηνοτροφία, που διοργανώνεται αύριο από το ΓΕΩΤΕΕ στην Αγία Παρασκευή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς «κάνει την υποδοχή» με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, για τις ζωοτροφές. Την ερώτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Νομό Λέσβου συνυπογράφει και ο Τομεάρχης Γεωργίας του κόμματός του και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, εστιάζοντας στη χρηματοδότηση του κόστους των ζωοτροφών για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Όπως τονίζει ο βουλευτής, η εκρηκτική άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξεύσει το κόστος εκτροφής φέρνοντας σε απελπισία τους κτηνοτρόφους. Οι αυξήσεις αυτές, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας, επιβαρύνουν δυσανάλογα τους αγρότες της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου, με αποτέλεσμα οι νησιώτες κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
«Μεταξύ των ελλιπών και αποσπασματικών μέτρων που ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντάς, εξήγγειλε για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας περιλαμβανόταν και η αύξηση κατά 50% (δηλαδή επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ) του προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου για τη στήριξη των κτηνοτρόφων», τονίζει ο κ. Μπουρνούς. Και συνεχίζει: «Αν και η αύξηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει το κόστος αύξησης της αγοράς των ζωοτροφών, το μέτρο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και δεν είναι καν γνωστό αν θα ισχύσει κι αν έχει τεθεί θέμα αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος από την ηγεσία του Υπουργείου».
Ο Βουλευτής Λέσβου αναφέρει μάλιστα πως ενδέχεται η αύξηση αυτή να προέλθει από ανακατανομή ενισχύσεων άλλων προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας και είναι εξίσου κρίσιμη η ενίσχυσή τους, ενώ ρωτά τον Υπουργό πότε θα γίνει η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου και αν η αύξηση της ενίσχυσης θα δοθεί επί της ποσότητας των μεταφερόμενων ζωοτροφών ή επί της τιμής ενίσχυσης ανά τόνο. Επίσης πότε θα υπάρξουν ενισχύσεις για την κτηνοτροφία των νησιών του Αιγαίου, καθώς και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της.
Υπάρχει ιστορικό
Ο κ. Μπουρνούς θέτει την ερώτησή του από θέση ισχύος, καθώς το 2018 το κόμμα του και συγκεκριμένα η κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που άνοιξε για όλα τα νησιά το ζήτημα της αύξησης του Προϋπολογισμού του Ειδικού Προγράμματος για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος. Ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου είχε υποβάλει σχετικό ερώτημα για αύξηση του προϋπολογισμού από τα 23,9 εκατομμύρια ευρώ στα 40 εκατομμύρια ευρώ και από μία τέτοια αύξηση θα ωφελούνταν και οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς θα έβλεπαν να ανεβαίνει το ποσό που δικαιούνται ανά στρέμμα για την στρεμματική ενίσχυση.
Ωστόσο η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειχνε ότι από τον ήδη υφιστάμενο προϋπολογισμό των 23,9 εκατομμυρίων ευρώ, τα 2 εκατομμύρια έμεναν αναπορρόφητα. Ως εκ τούτου η Επιτροπή πρότεινε την αξιοποίηση των αναπορρόφητων κονδυλίων κατά πρώτο λόγο (και αυτό έγινε τότε με τη διάθεση 1,5 εκατ. ευρώ υπέρ των κτηνοτρόφων για την αύξηση της έξτρα ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο γάλα και 500.000 ευρώ στο πρόγραμμα επιδότησης των ζωοτροφών). Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδείκνυε στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι καταλληλότερη περίοδος για την διεκδίκηση ενός τέτοιου αιτήματος στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ήταν μετά το 2020, δηλαδή για την παρούσα χρονική συγκυρία που έχουμε την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που πρόκειται να εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο!