- Καταγγελία του πρώην Αντιδημάρχου Πλωμαρίου, Μ. Αρμενάκα για βυτίο που άντλησε νερό από πυροσβεστικό κρουνό με σκοπό να γεμίσει πισίνα ξενοδοχείου, το οποίο τελικά πετάχτηκε στη θάλασσα λόγω… σκουριάς
- Άγνοια δηλώνει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Π. Βάλεσης, ο οποίος έχει ζητήσει την διενέργεια ΕΔΕ για την περίεργη αυτή υπόθεση
“Σάλο” έχει προκαλέσει στο Πλωμάρι, όπως και σε ολόκληρη τη Λέσβο, η αποκάλυψη του πρώην Αντιδημάρχου, Μανώλη Αρμενάκα, για την πώληση νερού από την ΔΕΥΑΛ σε ξενοδοχείο της περιοχής, με σκοπό την πλήρωση πισίνας, την ώρα που η Διοίκηση της Εταιρείας έχει πάρει εδώ και λίγες μέρες δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας υπό τον κίνδυνο να στερέψουν ακόμη και οι βρύσες στα σπίτια!
Ο κ. Αρμενάκας ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, το οποίο κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλωμαρίου, ενώ το απόγευμα της Τρίτης τέθηκε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ από το μέλος της αντιπολίτευσης, Προκόπη Τζιμή. Ο Πρόεδρος της Επιχείρησης, Παναγιώτης Βάλεσης, δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτή την “αγοραπωλησία” και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία, ενώ έχει ζητήσει την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Οργή Αρμενάκα
Όπως αποκάλυψε δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφικό υλικό ο κ. Αρμενάκας, «το βυτίο που φαίνεται στην φωτογραφία έριχνε το βράδυ της Δευτέρας στη θάλασσα, στην περιοχή αλάνα Έσσο Πάππας, ένα υγρό. Όταν πήγε η Αστυνομία είπαν ότι είναι νερό. Σε μένα είπε ο οδηγός ότι ήταν νερό από τον πυροσβεστικό κρουνό, το οποίο αρχικά είχε σκουριά και το πέταξαν στη θάλασσα καθότι προοριζόταν για τουριστικό κατάλυμα».
Μάλιστα, ο οδηγός είπε ότι είχε στα χέρια του όλα τα νόμιμα παραστατικά – τιμολόγια για την αγορά του νερού από την ΔΕΥΑΛ, λίγες, μόλις ημέρες, μετά από την ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση της πλήρωσης πισινών σε ξενοδοχεία και κατοικίες. «Ποιος ανεύθυνος έδωσε εντολή να πάρουν 10 – 15 τόνους νερό από τον πυροσβεστικό κρουνό προφανώς για πισίνα; Και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι δεν έχουμε νερό να πιούμε; Νόμος υπάρχει στο Πλωμάρι, Διοίκηση υπάρχει;», διερωτάται οργισμένος ο πρώην Αντιδήμαρχος.
Ποινική δίωξη
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Αρμενάκας, τον λόγο πλέον έχουν η Αστυνομία και η Εισαγγελία, που θα πρέπει να παρέμβουν αυτεπάγγελτα ασκώντας ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου. «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Το νερό των πυροσβεστικών κρουνών δεν πωλείται. Η θάλασσα δεν ρυπαίνεται γιατί κάνουν μπάνιο τα παιδιά μας. Δεν θα φοβηθώ κανέναν όταν πρόκειται να παλέψω για τον τόπο μου. Άλλωστε δεν έχω να αποδείξω τίποτε και σε κανέναν. Δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης. Είναι καθαρή παράβαση του Ποινικού Κώδικα, είναι θέμα ηθικής τάξεως αλλά και παράβασης καθήκοντος. Όποιος δεν ξέρει και δεν μπορεί να διαφυλάξει τα δικαιώματα των πολιτών να πάει σπίτι του», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Ακόμη δεν έχουν παραιτηθεί…»
Το σοβαρό αυτό ζήτημα έθεσε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ το απόγευμα της Τρίτης ο Πρ. Τζιμής, ζητώντας από τον Πρόεδρο εξηγήσεις. «Το νερό πουλήθηκε με τιμολόγιο, όπως δήλωσε ο κ. Βάλεσης στην συνεδρίαση κι αυτό συνέβη εν μέσω περιορισμών στην κατανάλωση και ανομβρίας. Ποιος έδωσε αυτή την εντολή; Ποιος ενέκρινε αυτή την ενέργεια; Και σαν να μην έφτανε αυτό, το νερό πάρθηκε από πυροσβεστικό κρουνό. Αν ξεσπάσει μια φωτιά στο Πλωμάρι τι θα γίνει; Είναι απορίας άξιο πως δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα κανείς την ευθύνη ώστε να παραιτηθεί», είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Τζιμής.
Άγνοια…
Άγνοια δηλώνει από την πλευρά του για το περιστατικό ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και γι’ αυτό το λόγο – όπως τόνισε – έχει ζητήσει την διενέργεια ΕΔΕ. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ενημερώθηκε για το τι έχει συμβεί από τον Μ. Αρμενάκα και ψάχνοντας την υπόθεση ανακάλυψε ότι δεν είχε εγκριθεί από την Υπηρεσία καμία αίτηση για την πώληση νερού στο Πλωμάρι. «Η πώληση νερού σε ιδιώτες δεν είναι παράνομη και έχει γίνει στο παρελθόν με συγκεκριμένες διαδικασίες και για συγκεκριμένους σκοπούς. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση, η οποία ελέγχεται και αφού λάβει την έγκριση της Γενικής Διευθύντριας προχωρά η έκδοση του τιμολογίου και η παράδοση του νερού. Δεν υπάρχει καμία αίτηση για το Πλωμάρι, αν και έχει εκδοθεί τιμολόγιο. Γι’ αυτό ακριβώς ζήτησα να διενεργηθεί ΕΔΕ και να αποδοθούν ευθύνες. Ανάλογα με το πόρισμα της έρευνας το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τα περαιτέρω», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Π. Βάλεσης.