Μετά τις κραιπάλες των γιορτών άντε να μπούμε στη σειρά μας!
Ξέρετε πως “είμαστε αυτό που τρώμε”.
Σταματήστε λοιπόν τα λίπη, τις τηγανιές και τα τσιγαριστά μπας και γλιτώσετε τη φήμη σας!
Για να σας είμαι ειλικρινής προτιμώ το κολατσιό παρά το πρωινό. Με το που ξυπνώ απολαμβάνω ξεροσφύρι ένα μυρωδάτο καφέ και προγραμματίζω χαλαρά τη μέρα μου. Όταν πια ανοίξει καλά-καλά το μάτι μου, κι αφού πάω για το δεύτερο καφεδάκι, ε, τότε πια που πλησιάζει 11, θέλω κάτι να τσιμπήσω. Αλλά με τίποτα δεν τρώω σαν «βασίλισσα». Πριγκιπικά είναι τα γεύματα, τα δείπνα μου και δυστυχώς τα supper μου!
Με το κρασάκι μου, τις τεκίλες μου, αλλά και τις μπιρίτσες μου χειμώνα-καλοκαίρι!
Όμως γραφές λένε:
Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός.
…άλλες συνήθειες!
Δεν είχα μάθει από μικρή να χλαπακιάζω πρωί-πρωί, σαν τους Αμερικάνους. Για πολλά χρόνια, τα αυγά και μάλλον χωρίς μπέικον, ήταν για μένα ένα καλό μεσημεριανό γεύμα. Αλλά… επηρεάστηκα. Στα φοιτητικά μου χρόνια στην μακρινή Αυστραλία, στις 7.30 το πρωί θα με βλέπατε να καταβροχθίζω αυγουλάρες με αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα, με λουκανικάκια πικάντικα, με τηγανητό ανανά και ντομάτες, και να τελειώνω με μαρμελάδα γκρέιπφρουτ αλειμμένη πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με μπόλικο βούτυρο. Ήταν οι εποχές της αθωότητας, όπου ό,τι κι αν έτρωγα δεν έβαζα ούτε δράμι!
Γευστικά πρωινά
Η αλήθεια είναι ότι ένα καλά σκηνοθετημένο πρωινό μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία για την οικογένεια και τους φίλους.
Κυριακή πρωί λοιπόν, στρώστε το λινό τραπεζομάντηλο, βάλτε τα πορσελάνινα πιάτα και τα ασημένια μαχαιροπήρουνα. Λινές πετσέτες, όχι χάρτινες.
Σερβίρετε ευχάριστες νοστιμιές από τα πρωινά του κόσμου που θα ενθουσιάσουν τους συνδαιτυμόνες σας! Κυριακή είναι, μη βιάζεστε! Το τραπέζι του πρωινού μπορεί να συνεχίσει μέχρι το μεσημέρι!
Τα καλύτερά μου:
- Παξιμάδι εφτάζυμο βουτηγμένο στο ζεστό γάλα
- Ψωμί, ελιές και φέτα με τσάι
- Ελληνικός βαρύς, γλυκός με κουλουράκια κανέλας
- Φέτες ψωμιού βουτηγμένες σε αυγό και γάλα, πασπαλισμένες με κανέλα και ζάχαρη
- Γιαούρτι με σπιτικό μούσλι, μαρμελάδα ράσμπερι και καρέ από φρέσκα φρούτα
- Κρουασάν γεμιστά με σύκα της Ερεσού με μυζήθρα και μέλι
- Τοστάκι κλασικό με κασέρι
- «Ταραγμένα» αυγά (scrambled eggs) πασπαλισμένα με φλούδες παρμεζάνας και προσούτο Πάρμας
- Χωριάτικο ψωμί με γίδινο βούτυρο και μαρμελάδα σύκο, με μπόλικο μοσχοκάρυδο
- Φρυγανιά με vegemite… για τους κατέχοντες – μόνο οι Aussies ξέρουν!
- Ψωμί με λάδι και αλάτι
Η συνταγή για το καλύτερο σπιτικό πρωινό!
Σ’ αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα 3 είδη δημητριακών μαζί με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σπόρους και διακριτικά μπαχαρικά.
Υλικά
- 1 φλιτζ. κουάκερ νιφάδες βρώμης
- 1 φλιτζ. νιφάδες σίκαλης
- 1 φλιτζ. νιφάδες σιταριού
- ½ φλιτζ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. χουρμάδες ψιλοκομμένους
- ½ φλιτζ. αμύγδαλα ασπρισμένα σε φέτες
- ¼ φλιτζ. ηλιόσπορους καβουρντισμένους
- 1/3 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
- 1 κουταλιά της σούπας ινδοκάρυδο τριμμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξερή πιπερόριζα τριμμένη
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά. Φυλάσσετε το μούσλι σε μια γυάλα που κλείνει αεροστεγώς. Για να το διατηρήσετε περισσότερο από 15 μέρες κρατείστε το ινδοκάρυδο, την πιπερόριζα και τους σπόρους για να τα προσθέσετε την τελευταία στιγμή.
Σερβίρετε με ζεστό ή κρύο γάλα, με γάλα σόγιας, γιαούρτι, χυμό φρέσκων φρούτων. Μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, έξτρα φρούτα και ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους, όπως φουντούκια ή κάσιους!