Η ιστορία του ούζου Σαμαρά, ξεκινά στην πανέμορφη Προύσα της Μικράς Ασίας. Από κει κατάγονταν ο μεγάλος Έλληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος κι ο εξαιρετικός θεατρικός σκηνοθέτης Κάρολος Κουν.
Σήμερα, μετά από 124 χρόνια, η τέταρτη γενιά συνεχίζει με σεβασμό στις αξίες και την παράδοση της οικογένειας. Οι καιροί άλλαξαν, διάφορα πρόσωπα διαδέχτηκαν, αλλά οι τεχνικές προσαρμόστηκαν σε άλλες τεχνολογίες, η πίστη όμως γι’ αυτό το τόσο ιδιαίτερο χαρμάνι παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.
Ψυχή της επιχείρησης ο Δημήτρης Αναγνώστου, με ήθος και πίστη σ’ ένα premium προϊόν 4 γενεών, που κάνει τη Λέσβο περήφανη παγκοσμίως.
Μια όμορφη ιστορία
Κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα στη ζωή.
Δέκατος ένατος αιώνας. Αγαστή ακόμα συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων και ο μπαμπάς Νίκος έρχεται από την Πόλη στην Προύσα, ασχολείται με το εμπόριο και την παρασκευή ούζου με μια ιδιαίτερη και πετυχημένη συνταγή.
Οι Μικρασιάτες, όπως είναι γνωστό, φημίζονται για το μεράκι και την προκοπή τους. Όλη η οικογένεια ασχολήθηκε με το ρακιτζίδικο και τα παιδιά, η δεύτερη γενιά, ο Ευστράτιος και ο Κώστας, αν και είχαν σαφή κλίση στα γράμματα, βοηθούσαν πάντα στην οικογενειακή επιχείρηση.
Έτσι από γενιά σε γενιά περνάει η μυσταγωγία του ούζου και γίνεται μέρος της καθημερινότητάς τους.
Ο Στρατής ήταν εκείνος που έμελλε να μείνει κοντά στον πατέρα του για να συνεχίσει την παράδοση της απόσταξης. Έγινε άριστος μάστορας της απόσταξης ούζου, δεινός έμπορος με λάδια και αλίπαστα και ανέλαβε λιοκτήματα που είχε αγοράσει η οικογένεια στη Γέρα.
Τότε…
…η σχέση Λέσβου και Μικράς Ασίας, πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν ένα συνεχές αλισβερίσι με εμπόριο και επαφές.
Η γλυκιά ιωνική ατμόσφαιρα, την εποχή αυτή, ήταν η πνοή του ξεχασμένου και νοσταλγημένου τότε πολιτισμού αυτής της γωνιάς της γης.
Η Σμύρνη ήταν το κέντρο όλων. Η δε Προύσα μαζί με άλλες πόλεις στα απέναντι παράλια ήταν σπουδαίοι εμπορικοί κόμβοι μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Το ελληνικό στοιχείο, διάσπαρτο σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ανατολίας, μακροημέρευε. Οι δε άνθρωποι που ζούσαν εκεί, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Λεβαντίνοι, ήξεραν όλοι να μιλούν ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα είχε γίνει “η γλώσσα των εμπόρων και της καλής κοινωνίας”.
Σοδειές, αμπέλια, άνθρωποι εργατικοί, “μπεσαλήδες”, άνθρωποι έντιμοι, γλεντζέδες, ανοιχτοί, γενναιόδωροι, που ήξεραν να σέβονται τον συνάνθρωπό τους και την ίδια τη ζωή. Ο ζηλευτός πολιτισμός της Μικράς Ασίας, ο καθαρός χαρακτήρας των ανθρώπων που ζούσαν εκεί έμελλε να αφανιστεί, με την καταστροφή του 1922.
Η ζωή στη Λέσβο
Ο Στρατής από την Προύσα έχοντας συχνές εμπορικές επαφές με το νησί γνωρίζει την Μαριγώ, στη Γέρα, την παντρεύεται και για χάρη της μεταναστεύει στη Λέσβο, φέρνοντας μαζί και την ποτοποιία του!
Η Μαριγώ και ο Στρατής έκαναν 6 παιδιά. Μάλιστα ήταν εκείνος που επέλεξε τον Νίκο, να του μάθει τα μυστικά του ούζου και να του εμπιστευτεί τη μυστική συνταγή. Από τον Νίκο, μεταφέρεται η επιτυχημένη συνταγή στην 4η γενιά, με τον στιβαρό Δημήτρη Αναγνώστου στο τιμόνι.
Το ούζο Σαμαρά
Γίνεται με εξαιρετική πρώτη ύλη, με αυστηρό έλεγχο σε όλα τα στάδια της απόσταξης και με κύριο συστατικό το διάσημο γλυκάνισο Λισβορίου.
Η μυστική συνταγή από την Προύσα, μαζί με άλλα βότανα, ρίζες και δημητριακά της λεσβιακής γης. Κριθάρι, καλαμπόκι, αλάτι από τις αλυκές Πολιχνίτου, κρεμμύδια, μαστίχα Χίου και άλλα μυρωδικά συμμετέχουν στη σύνθεση αυτού του μοναδικού μπουκέτου.
Το τελικό μίγμα μετά την απόσταξη, παραμένει 1-2 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να ομογενοποιηθεί, να δέσει το «σώμα» του αποστάγματος και να αναπτυχθούν τα τελικά αρωματικά χαρακτηριστικά του.
Το τελικό προϊόν, ένα ούζο πλέον με απόσταξη 100%, φιλτράρεται, εμφιαλώνεται με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διατίθεται στην αγορά έχοντας τηρηθεί όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και ποτών.
Τα περίφημα ούζα Σαμαρά κλέβουν την παράσταση
Η ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΑΒΕΕ συμμετείχε στην έκθεση “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ 2023” που διοργανώθηκε στο Ωδείο Αθηνών, στην Αθήνα, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 και έκλεψε τις εντυπώσεις.
“Το Κόκκινο” με μεστή και ευχάριστη γεύση, “Το Μπλε”, γλυκόπιοτο αρωματικό με ιδιαίτερη επίγευση και
“Το Χωρίς” που, όπως λέει το όνομά του, είναι ένα αριστοτεχνικό ούζο με 100% απόσταξη χωρίς ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.
Καλή Σαρακοστή
Ξεκινάει και φέτος η Σαρακοστή, με νηστεία και όλα τα μεζεδάκια που μπορεί να συνοδέψει ένα εξαιρετικό ούζο. Εμείς την Καθαρή Δευτέρα θα στήσουμε τσιμπούσι με όλα τα μυτιληνιά εδέσματα.
Φασόλες άσπρες με κρεμμύδι, λάδι και λεμόνι, λαχανίδα βραστή και χόρτα άγρια, ζεστά με λεμόνι και λάδι, σουπιές κρασάτες, καλαμαράκια τηγανητά, γαρίδες και όστρακα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χταπόδι στα κάρβουνα ή κρασάτο, φάβα, μαυρομάτικα φασολάκια και όλα τα καλούδια του νησιού.
Το ούζο Σαμαρά σε όλες τις εκδοχές είναι μια τέλεια αρμονία στο σαρακοστιανό τραπέζι και όχι μόνο!
Καλή Απόλαυση!