Παρά το κρίσιμο διακύβευμα που είναι οι εργασιακές σχέσεις στο άμεσο μέλλον με τις διατάξεις που προωθεί το νέο νομοσχέδιο, το οποίο κατά κοινή ομολογία φέρνει τα πάνω-κάτω στα μέχρι τώρα ισχύοντα, η συμμετοχή στη χθεσινή 24ωρη απεργία σε επίπεδο Λέσβου ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Αυτό φάνηκε και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, καθώς οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τα 300 άτομα, αλλά και από τη συμμετοχή των εργαζομένων του Δημοσίου στην απεργία, μια και λειτούργησαν κανονικά όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου και τα σχολεία, με πολύ λίγες απουσίες υπαλλήλων, ενώ και ο ιδιωτικός τομέας δεν έδειξε να σταματά για μία μέρα εν όψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου.
Το τελευταίο παρά την κινητοποίηση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που αποτελείται από νέους ανθρώπους και το προηγούμενο διάστημα παρουσίασαν, μία προς μία, τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, ενώ εδώ και λίγες μέρες εν όψει της απεργίας έκαναν περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και σε σούπερ-μάρκετ ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την ανάγκη του «ξεσηκωμού» τους απέναντι σε αυτό το «νομοσχέδιο-τερατούργημα», όπως το χαρακτηρίζουν το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ.
Στην πλατεία Σαπφούς
Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Σαπφούς, στις 11, χθες το πρωί, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν έστειλαν μήνυμα πως δεν πρόκειται να δεχθούν την κατάργηση του 8ώρου και τα ωράρια-λάστιχο, αλλά θα συνεχίσουν να διεκδικούν σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής, αυξήσεις στους μισθούς και σταθερό ωράριο, που είναι σήμερα ρεαλιστικά και αναγκαία.
Της συγκέντρωσης είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί από μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και Σωματείων ο συμβολικός αποκλεισμός της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, αναρτώντας πανό στην είσοδό της που έγραφε «Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!».
Ακολούθησε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και των Σωματείων στην πλατεία Σαπφούς, όπου απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Βαγγέλης Χριστοδούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μαρία Μαδυτινού, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Γιάννα Χωριανοπούλου, και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Ευσταθίου, ο οποίος χαρακτήρισε «εγκληματικό το νομοσχέδιο που έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι άφησαν πίσω τα προηγούμενα […]».
«Με το νέο νομοσχέδιο αντί να αντιμετωπιστεί, νομιμοποιείται ουσιαστικά η μαύρη εργασία, αφού πλέον αυξάνεται ο χρόνος της πολλαπλής απασχόλησης από 8 σε 13 ώρες την ημέρα, δηλαδή σε έως και 78 ώρες την εβδομάδα», είπε ο κ. Ευσταθίου. Και συνέχισε: «Είναι τέτοιο το θράσος τους, που βγαίνουν οι κυβερνώντες με πρώτο τον αρχιψεύτη Γεωργιάδη και λένε πως με το να έχει δύο διαφορετικούς εργοδότες, ο εργαζόμενος αυξάνει τη διαπραγματευτική του ισχύ. Εξίσου εγκληματική, είναι και η θεσμοθέτηση των συμβάσεων μηδενικού χρόνου. Δηλαδή, δεν θα ξέρουμε ούτε τις μέρες και τις ώρες εργασίας μας και φυσικά ούτε το τι μισθό θα παίρνουμε στο τέλος του μήνα, αφού αυτά θα εξαρτώνται από τις ορέξεις της εργοδοσίας. Καταργείται στην πράξη ακόμα και η έννοια του ελεύθερου χρόνου, αφού δεν θα ξέρουμε αν και πότε θα μπορούμε να ξεκουραστούμε, να ψυχαγωγηθούμε, να περάσουμε χρόνο με την οικογένειά μας».
Ο κ. Ευσταθίου έκανε λόγο για αθλιότητα, βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων, που πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να παίζουν τις ζωές κορώνα- γράμματα για να διασφαλίζουν τα κέρδη τους. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «στους ούτε 3 μήνες της νέας θητείας της, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ταχύτατη και επιτελικά ικανότατη στο να προωθεί όλη την αντιλαϊκή της ατζέντα, όπως το σημερινό νομοσχέδιο ή τη δουλειά μέχρι τα 74 που έχει ήδη ψηφίσει. Είναι όμως επιλεκτικά ανίκανη να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού».
Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης με συνθήματα.
Το νομοσχέδιο
Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει τις μέχρι τώρα προβλέψεις για απασχόληση του εργαζόμενου για συγκεκριμένες ώρες καθημερινά, προβλέποντας την ανάγκη ανάπαυσής του, καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα εργασίας σε διαφορετικούς εργοδότες.
Παράλληλα εισάγει στις συμβάσεις αορίστου χρόνου τη δυνατότητα για νέους υπαλλήλους. Ο κάθε εργοδότης θα μπορεί να απολύει τον εργαζόμενο εντός διαστήματος 6 μηνών το ανώτερο, που χαρακτηρίζεται ως δοκιμαστική περίοδος.
Μία από τις χειρότερες διατάξεις είναι αυτή που νομιμοποιεί την απασχόληση χωρίς πρόγραμμα και δικαιώματα. Πρόκειται για ένα μοντέλο που εφαρμόζεται στην Αγγλία (Zero hours contracts) όπου ο εργαζόμενος απασχολείται χωρίς προκαθορισμένο ωράριο, όποτε έχει ανάγκη η επιχείρηση. Με άλλα λόγια θα υπογράφει σύμβαση χωρίς προκαθορισμένο ωράριο εργασίας και χωρίς υποχρέωση μίνιμουμ ωρών απασχόλησης, ενώ και την αμοιβή του δεν θα την διέπουν οι προβλέψεις των Συλλογικών Συμβάσεων και οι διατάξεις που καθορίζουν τις κατώτατες αποδοχές και την απασχόληση υπερωριακά ή Κυριακές και αργίες.
Επίσης το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για απασχόληση και την έκτη μέρα την εβδομάδα, καθώς επίσης και τη δυνατότητα λειτουργίας και τις Κυριακές για βιομηχανίες.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία το υπερψήφισε κατά πλειοψηφία, εισήχθη χθες για συζήτηση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου και ψηφίστηκε ώστε να αποτελέσει νόμο του Κράτους. Με αυτό το δεδομένο η χθεσινή απεργία σε όλη την Ελλάδα μόλις την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και με τη συμμετοχή που κατέγραψαν περιοχές, όπως η Λέσβος, δεν αποτέλεσε παρά μία τουφεκιά στον αέρα.