Σύμφωνα με ερευνητές Πανεπιστημίων, οι πράξεις καλοσύνης – από το να προσφέρεις το χαμόγελό σου σε έναν ξένο μέχρι να βοηθήσεις με όποιο τρόπο ένα συνάνθρωπο – μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στη διάθεσή σου, αλλά και στη ζωή σου.
Άμα δεν δώσεις δεν θα πάρεις, έτσι δεν λένε;
Κάθε τι που κάνεις για να κάνεις κάποιον ευτυχισμένο, μπορεί να σε γεμίσει μεγάλη χαρά.
Καθώς πλησιάζει το τέλος του 2023 και ανατέλλει μια νέα χρονιά γεμάτη αισιοδοξία και χαρά, δίνω πάλι – once again – τις μεγάλες υποσχέσεις στον εαυτό μου σαν να μην υπάρχει αύριο.
Έτσι…
- Θα προσπαθήσω να χαμογελώ συχνά
- Θα διώχνω τις κακές σκέψεις
- Θα μοιράζομαι
- Θα ακούω τους άλλους
- Θα συμπαραστέκομαι
- Θα μαθαίνω
- Φέτος θα είμαι συνεπής στη δίαιτά μου και δεν θα ξαναβάλω πολλά κιλά.
- Θα πλένω τα δόντια μου πρωί-βράδυ και… απόγευμα ενίοτε.
- Δεν θα παραλείπω το “πασπαλιψατέρ” – έτσι λέμε με την Καλλιόπη τον beaute μας (τη βραδινή περιποίηση της μούρης)
- Θα λέω λιγότερα ψέματα και υπερβολές
- Θα σβήσω το άγχος
- Θα δουλεύω λιγότερο
- Θα αγαπάω αλλήλους
- Θα συγχωρώ τους αχάριστους
- Θα δωρίζω, θα χαρίζω, θα σκέφτομαι πριν πετάξω
- Θα φυτέψω ένα δέντρο και φέτος
- Θα κλείνω τα φώτα, θα κάνω ανακύκλωση, θα κάνω save energy και θα μειώσω όλα αυτά τα ενεργοβόρα… για να συμβάλλω στη σωτηρία του πλανήτη
- Θα τρώω λιγότερο junk και θα φροντίσω να στηρίζω τα καλής ποιότητας street food
- Θα ξυπνάω πρωί και θα κοιμάμαι νωρίς (αυτό ρεαλιστικά δεν έχει συμβεί ποτέ στη ζωή μου)
- Θα αποφεύγω το χαβιάρι μια και τα αυγά ψαριών είναι πιο φτηνά… άσε που έτσι θα προστατεύσω τον οξύρυγχο από την εξαφάνισή του (λέμε τώρα…)
- Θα αγοράζω λιγότερες βλακείες από το σούπερ-μάρκετ που κάθε φορά λήγουν και τα πετάω
- Θα χαμογελώ αφήνοντας πίσω τα προβλήματα της ζωής
- Θα καθαρίζω και έξω από το σπίτι μου μια και έχει αποδειχθεί πως όταν οι νοικοκυρές φροκάλιζαν έξω στα δρομάκια και δεν περίμεναν το δήμο ή το κράτος είχαμε πιο καθαρές πόλεις και χωριά
- Θα κάνω το καλό και θα το ρίχνω στο γιαλό
- Θα σταματήσω να τρώω τόσα πολλά τοστάκια και ελιές ρουπάδες με παξιμάδι από χαρούπι – μεγάλη εμμονή
- Θα σταματήσω ν’ αγοράζω παπούτσια και σκουλαρίκια – δεν χωράνε πια πουθενά
- Θα συνεχίσω να ονειρεύομαι τα ταξίδια που έκανα και αυτά που θα κάνω.
…και στην τελική
Θα συνεχίσω να βλέπω τη ζωή σαν ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο.
Στην πόλη – Έφαγα:
- τον ωραιότερο σιμιγδαλένιο χαλβά στο Μπαλκονάκι
- τα ωραιότερα σουτζουκάκια στον Ερμή
- Τα ωραιότερα σουγάνια στις Βάγιες
- Το ωραιότερο συκώτι στον Αντώνη
- Το ωραιότερο καπνιστό σκουμπρί και καπνιστή ρέγκα στο Απάγκιο
- Τον ωραιότερο εργολάβο από το φούρνο Λουγκάνο
- Έζησα την ωραία χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Home με ωραίες παρουσίες, μοδάτες σερβιτόρες με ευγενικό σέρβις, ωραίο βινσάντο του Σιγαλά κι ας μη μου άρεσε το νέο μενού κι οι παραφράσεις του.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. νερό και έξτρα χλιαρό για τη μαγιά
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 1/2 κύβους μαγιά νωπή
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
- 1 κ.σ. γλυκάνισο σποράκια
- 1 κ.σ. πιπερόριζα σκόνη
- 1/2 μαστίχα τριμμένη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- καρύδια ολόκληρα με τα τσόφλια (παραδοσιακά μπαίνουν 5 σε σχήμα σταυρού από πάνω)
- 1 φλιτζ. ούζο
- 1/ 11/2 κιλό αλεύρι περίπου
Για πασπάλισμα
- Σουσάμι
- Μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη λίγο από το αλεύρι και κάνουμε μια λακκουβίτσα.
- Διαλύουμε σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό την μαγιά μαζί με 1 κουταλιά από τη ζάχαρη, και ρίχνουμε στη λακκουβίτσα. Αναμειγνύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Στο υπόλοιπο χλιαρό νερό διαλύουμε το αλάτι.
- Ζυμώνουμε και προσθέτουμε το αλατόνερο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γλυκάνισο, την πιπερόριζα, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο.
- Προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι συνεχίζοντας το ζύμωμα και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας και να είναι αφράτη.
- Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα σε ζεστό σημείο της κουζίνας. Όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο, βρέχουμε τα χέρια μας με ούζο χλιαρό και ξαναζυμώνουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το ούζο. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο πιάτο και τοποθετούμε μέσα την ζύμη και την απλώνουμε ώστε να ισιώσει η επιφάνεια. Καρφώνουμε τα καρύδια σε σχήμα σταυρού, σκεπάζουμε ξανά για μισή ώρα μέχρι να φουσκώσει και να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού.
- Ψεκάζουμε την επιφάνεια με νερό ή ανθόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και μαυροσούσαμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50 λεπτά στους 160C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να βγαίνει καθαρό το δοκιμαστικό ξυλάκι.